Hlavní obsah

Vodu s citronem, nebo čaj? Víme, jaký nápoj je ráno nejlepší

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I pokud ráno nesnídáte, napít se po dlouhém spánku je doslova nutnost. Je přitom jedno, zda pociťujete žízeň, či nikoli. V noci totiž hodně vody vypotíte a vydýcháte. Který nápoj je pro čerstvě probuzený organismus ten nejlepší?

Článek

Sklenka vody po ránu má hlavně doplnit tekutiny, které si tělo žádá po hodinách spánku. Během něj totiž vypotíte zhruba půl litru vody! 

Pokud dlouhodobě tělu nedopřáváte ranní tekutiny, hrozí mu dehydratace, bude zpomalené. Může vás postihnout bolest hlavy, nevolnost, potíže s krevním tlakem i slábnoucí imunita. Napít se hned po zacvaknutí budíku by měl být váš zdravý každodenní rituál. A kolik toho asi vypít?

Čistá voda nic nezkazí

Ještě než se pustíte do snídaně, dopřejte tělu minimálně 3 deci vody. Pijte je klidně postupně, pokud do sebe nedokážete dostat větší sklenku naráz. „Kromě doplnění tekutin, které tělo spotřebovalo v noci, nastartujete metabolismus, čímž usnadníte práci trávicímu traktu,“ radí nutriční poradkyně Kristýna Ostratická. Voda by ovšem měla mít minimálně pokojovou teplotu, ještě vhodnější je voda o teplotě těla, případně vyšší.

Pijete raději pěkně odtočenou vodu? Chyba! Studená by tělu způsobila zbytečný teplotní šok. Tělo by musí vynaložit energii, aby studenou tekutinu ohřálo. Pití studené vody tak brzdí hydrataci a tělo naopak vyčerpává.

Citron účinek vody zesílí

Pokud je samotná voda pokojové teploty pro vás příliš fádní, ochuťte si ji. Lepší než slazené sirupy je ale ovoce, bylinky nebo koření. Oblíbený je citron, který pomůže ještě lépe nastartovat metabolismus, čímž dokonce přispívá k hubnutí i přirozené detoxikaci. I přes kyselou chuť je totiž zásaditý, což prospívá trávení i ledvinám.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Voda s citronem nejen nastartuje váš metabolismus, ale kyselá chuť vás zaručeně probereFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Nebojte se koření

V chladném zimním ránu zkuste vodu se špetkou skořice a plátky pomeranče. Skořice vás zahřeje a díky své sladké chuti a vůni uspokojí vaše smysly, pomeranč zase doplní tolik potřebný vitamin C. Dalším kořením se silně zahřívacími účinky jsou chilli, kurkuma, kari, pepř, badyán, hřebíček a kmín. Ideální teplota nápoje je 37 °C, kterou tělo nejlépe přijme, horká by mohla ničit vitamin C.

„U nás není zvykem pít teplou vodu ochucenou kořením, ale zkuste to. Uvidíte, že se skutečně vnitřně prohřejete a pomůžete také své peristaltice,“ pobízí Alena Přídová, výživová specialistka Naturhouse.

Čaj k ránu patří

Teplý čaj je dobrá volba, ale pečlivě vybírejte. Šálek zeleného nebo černého čaje vám dodá asi 40 mg teinu, který zbytečně narušuje přirozený biorytmus a tělo dehydratuje. Chemicky jde o totožnou látku jako kofein, jen v čaji je stimulující efekt slabší a pozvolnější. Nejvíce teinu je v čaji černém, množství stoupá také s časem, po který čaj necháváte louhovat. (Jaký čaj si vybrat?)

Foto: Alex Yuzhakov, Shutterstock.com

Po ránu je lepší čaj ovocný nebo z bylin, které tein neobsahují, například rooibosFoto: Alex Yuzhakov, Shutterstock.com

Bez kávy ani ránu

Právě kvůli kofeinu si ráno zkuste odpustit šálek kávy. Stejně jako tein narušuje přirozený biorytmus a tělo odvodňuje. Pokud se šálku po probuzení vzdát nedokážete, vypijte k němu minimálně o sklenici vody více. Zkuste také vybírat vhodnější druh. Nižší obsah kofeinu má druh arabica, robusta vám ho dodá více. Arabica má na druhou stranu vyšší aciditu ( kyselost), to může citlivějším jedincům dráždit trávení.

I kávu můžete ochutit jinak než mlékem a cukrem. Zkuste přidat skořici, zázvor, muškátový oříšek nebo hřebíček. Zvýrazní chuť nápoje a posiluje antioxidační efekt kávy.

Ovocné a zeleninové šťávy

Různé vymačkané zeleninové či ovocné šťávy dodají vitaminy a minerály. Vodu je přesto lepší dopřát si ještě před nimi. Ovoce obsahuje přirozený, ale docela vysoký podíl cukru, proto je v ingrediencích lepší vyšší podíl zeleniny, nebo nápoj dostatečně zřeďte vodou.

Smoothie

Populární smoothie plné vlákniny pak berte spíše jako potravu než nápoj, ovoce i zelenina jsou v něm rozmixované i s dužinou, proto jsou sytější. Pro komplexnost živin se zpravidla přidávají také tuky (ořechy, klíčky, semínka) a nějaká bílkovina (mléko, tvaroh, rostlinná mléka). Díky tomu je už spíše snídaní než součástí pitného režimu.

Reklama

Načítám