Hlavní obsah

Sean Connery slaví 90. Kdy se stal Bondem a kdy šlechticem?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl ikonickým Jamesem Bondem, náleží mu šlechtický titul a byl zvolen Nejvíc sexy mužem století. Vždy toužil po charakterních rolích a je desítky let věrný jedné ženě. Jak se kluk z chudinské čtvrti dostal mezi herecké legendy? Sean, Sean Connery dnes slaví 90. narozeniny.

Článek

Dostat se na herecký Olymp jde různými cestami. Někteří slavní herci snili o showbyznysu odmala, jiní se k hraní dostali náhodou. Sean Connery patří spíše do druhé skupiny. Narodil se do velmi chudé skotské rodiny a již ve třinácti letech přerušil školu a začal pracovat, aby pomohl rodičům. Vyrostl z něj ale nepřehlédnutelně krásný chlap s přirozeným talentem a herecký svět si ho našel. Na které momenty svého života může být pyšný? Sean Connery slaví 90 let!

1930: Říkali mu Tommy

Narodil se jako Thomas Sean Connery do rodiny, která neměla peněz nazbyt: otec se živil jako řidič náklaďáku, matka pracovala jako uklízečka, v bytě neměli ani záchod. Rodiče vždy ctil a svědčí o tom jedno ze dvou tetování, která si nechal udělat během tří let u královského námořnictva: „Máma a táta“. Kvůli problémům se žaludečními vředy byl však z armády v 19 letech propuštěn. Jak se kluk, který místo školy rozvážel mléko a lakoval rakve, stal slavným hercem s rytířským titulem?

Foto: Profimedia.cz

Než byl obsazen do své životní role, chvíli to trvalo. Takhle mu to slušelo ve snímku Darby O’Gill and the Little People (1959)Foto: Profimedia.cz

1953: Mr. Universe 

Díky náročné manuální práci a kulturistice se mohl pochlubit urostlou postavou a přivydělával si také jako model. V roce 1953 se přihlásil do soutěže Mr. Universe, a ač ji nevyhrál, všimli si jej lidé od divadla a nabídli mu účinkování v muzikálu. Posléze se dostal k menším rolím v televizi a ve filmu a nakonec přišla nabídka na Bonda.

Foto: Profimedia.cz

Mohl přežívat od výplaty k výplatě a dřít za pár šupů, on na sobě ale tvrdě pracoval a prorazilFoto: Profimedia.cz

1962: Stal se Jamesem Bondem

Hrát dnes agenta 007 je pocta. Sean Connery je nejslavnějším Jamesem Bondem, ztvárnil ho celkově sedmkrát a zpětně o této ikonické roli nemluví s velkým nadšením. Stačilo prý dobře vypadat, umět bojovat a líbat. Byl rád, že se téhle nálepky zbavil a zahrál si i v kvalitních filmech.

K roli se dostal díky tomu, že v televizi oslnil manželku jednoho z producentů. Autor předlohy Ian Fleming (1908–1964) z něj tolik nadšený nebyl: opálený svalovec neseděl do jeho představy anglického gentlemana – působil spíš jako skotský dělník. Po osobním setkání změnil názor, a v dalších knihách dokonce agentovi připsal skotské předky.

Foto: Profimedia.cz

Pro fanoušky Jamese Bonda je tím nej a zřejmě navždy bude. V první bondovce Dr. No (1962) vedle něj zazářila Ursula Andress (84)Foto: Profimedia.cz

1975: Vzal si životní lásku

Je na tom pohledný herec se ženami jako James Bond? Ne tak docela! V letech 1962 až 1973 byla jeho manželkou herečka Diane Cilento (†79), ale nedopadlo to dobře: on jí záviděl charakterní role, ona jemu slávu. V autobiografii ho obvinila z násilnického chování. Mají spolu syna Jasona (57).

V roce 1970 poznal herec na golfovém turnaji svou životní lásku. Jeho druhou manželkou se v roce 1975 stala francouzská malířka Micheline Roquebrune (91). Jejich vztah je prý výjimečný i díky tomu, že zpočátku dobře neovládali mateřskou řeč toho druhého.

Foto: Profimedia.cz

Manželství zůstalo bezdětné, ale již desítky let se herec s malířkou milují a podporujíFoto: Profimedia.cz

1988: Oscar za Neúplatné

Hovoří se o dvou kariérách Seana Conneryho: nejdříve byl Jamesem Bondem a pak se stal hercem „áčkových“ rolí s obrovským vlivem na svět filmu. Při pohledu na jeho filmografii je zřejmé, že se opravdu nestal hercem jedné role a má na kontě i několik významných ocenění. Za vedlejší roli v kriminálním dramatu Neúplatní (1987) získal Oscara. Mezi další zásadní filmy patří například Jméno růže (1986), Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989) nebo Skála (1996).

Foto: Profimedia.cz

V Neúplatných si zahrál poctivého pochůzkáře, který jde po boku Kevina Costnera (65) po krku Alu CaponemuFoto: Profimedia.cz

1999: Nejvíc sexy muž století

Patří mezi herce, kteří zrají jako víno. A ač byl fešák od mládí, s každou šedinou a vráskou je mužnější a má větší charisma. On to ale nijak zvlášť neprožívá, ač mu náleží titul Nejvíc sexy žijícího muže (1989) a Nejvíc sexy muže století (1999). Když jej časopis People vyhlásil, on jen suše pronesl, že mrtvých sexy mužů je obecně nedostatek.

Foto: Profimedia.cz

Urostlá postava, prošedivělé vousy a uhrančivý pohled. V anketě o největší sex-appeal to tenhle hrdý Skot nandal všem hezounům světaFoto: Profimedia.cz

2000: Říkejte mu sire

O tom, že je herec skotským patriotem, svědčí nejen jeho tetování „Skotsko navždy“ a záliba v nošení kiltu. Podporuje snahy Skotska o získání větší nezávislosti a je členem Skotské národní strany. V roce 2000 mu byl královnou Alžbětou II. (94)  udělen šlechtický titul. Stalo se tak v jeho rodném Edinburghu, čímž panovnice jeho skotství uctila. S manželkou žijí na Bahamách – důvodem jsou mimo jiné nižší daně a více soukromí.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. jej pasovala na rytíře a on přišel samozřejmě v oblíbeném skotském kiltuFoto: Profimedia.cz

2006: Ukončil kariéru

Jeho posledním snímkem byla Liga výjimečných (2003). Sean Connery nebyl nadšený z moderního pojetí filmu a přemíry triků a technologií. I proto se rozhodl skončit a v roce 2006 oficiálně oznámil, že odchází do důchodu. Spekulovalo se o Alzheimerově nemoci, před pár lety se objevila zpráva, že je herec po smrti, ale on má tuhý kořínek!

Foto: Profimedia.cz

Je čas odejít a začít si užívatFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám