Hlavní obsah

Čtyři jednoduché kroky, aby láska vydržela co nejdéle: Hledejte pozitiva a přerušte rutinu!

Foto: True Touch Lifestyle, Shutterstock.com

Foto: True Touch Lifestyle, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku je všechno tak báječné! Chodíte na romantické schůzky, plánujete společné výlety, spát chodíte až nad ránem a užíváte si každou vteřinu svého nového, vzrušujícího vztahu. Jenže nic netrvá věčně. Aby láska vydržela, je třeba ji pravidelně přikrmovat!

Článek

Představy se dost často tlučou s realitou. Různé zahraniční průzkumy odhalují, že se manželská spokojenost již v průběhu prvního roku snižuje, tedy aspoň pokud jde o lásku, vášeň, intimitu a odhodlání. Lidé nad tím často pokrčí rameny a říkají si, že to tak prostě chodí, přejdou na autopilota a zaměří se na jiné priority, jako je kariéra. Nebo děti. To je okamžik, kdy se partneři mohou odcizit.

Proto Gary W. Lewandowski, známý vztahový vědec a profesor psychologie na Monmouth University v Oregonu, na svém blogu představil plán údržby vztahů. Kdy a jak máte pravidelně ověřovat jejich kvalitu?

1. Jako bod zvratu použijte nudu

Nikdo nikdy neřekl: „Přihlaste se k nudnému vztahu, budete v něm šťastní!“ Ale nuda podle výše zmíněného odborníka slouží svému účelu. Stejně jako váš telefon, který indikuje, že mu dochází baterie, nuda je systém včasného varování, že váš vztah potřebuje dobití. Takže se zamyslete. Kdy jste spolu naposledy trávili čas jen vy dva? Jak popíšete poslední romantický zážitek? Ranní kávu se zvukovou kulisou křičících dětí – stejně jako předchozí víkend? Pak je vaše partnerství ve fázi útlumu. Použijte nudu jako výzvu k akci!

2. Rutinu přerušte něčím osvěžujícím

Cílem je znovu zachytit kouzlo raného vztahu a prohloubit pouto mezi partnery. Lewandowski tvrdí, že páry by se po zjištění, že uvízly na mrtvém bodě, měly zapojit do zbrusu nových, zajímavých aktivit. Zkrátka a dobře, přerušte rutinu, neuvažujte jako obyčejně (už zase večeře v restauraci?), buďte kreativnější a udělejte něco, co jste ještě nikdy nezkusili.

Zapište vás na kurz vaření, taneční kroužek, rezervujte si únikovou hru pro dva. Populární je třeba i párová jóga nebo tantrická masáž čistě pro milostné páry. Je vědecky dokázáno, že když vylezete z ulity a zóny pohodlí, zvýší se u vás hladiny oxytocinu, hormonu lásky, věrnosti a důvěry. Zapojení se do různých zábavných aktivit obnovuje spojení mezi dvěma lidmi v mnoha směrech, včetně duchovního, sexuálního, emocionálního, duševního a fyzického.

Foto: Luna Vandoorne, Shutterstock.com

Jóga ve dvou? Minimálně budete mít o čem vyprávět na večírku s kamarády!Foto: Luna Vandoorne, Shutterstock.com

3. Naordinujte si filmové noci

Zrovna jste nemocní, nemáte hlídání, čeká vás náročný pracovní úkol? To nejmenší, co pro svůj vztah můžete udělat, je zapnout televizi. Bez legrace. Vyberte si místo na gauči a pusťte romantickou komedii typu Když Harry potkal Sally (1989) nebo 50× a stále poprvé (2004). Gary W. Lewandowski upozorňuje, že nejde ani tak o výběr samotného filmu, ale spíš o to, že sledování romantického příběhu dává párům prostor pro diskuzi o vztazích. Může jim také pomoci vidět jejich svazek z jiného úhlu a vážit si toho, čeho už dosáhli.

Navzdory tomu, že se o romantických snímcích říká, že vytvářejí nerealistická očekávání, psychologové z univerzity v Buffalu naznačují něco jiného. Pravidelná konzumace kýčovitých a předvídatelných dějů postavených na seznamování a lásce ve skutečnosti dělá páry vnímavější a citlivější k potřebám druhých. Úkol je tedy jasný. Aspoň jednou měsíčně najděte komedii, která vás bude bavit.

4. Hledejte pozitiva vztahu

Zase nevynesl koš, přišel domů pozdě a zapomněl na výročí svatby. Přestaňte se soustředit na to, co je špatně, hledejte světlé stránky. S partnerem se často smějete, máte stejné názory, chrání vás, je dobrý otec i milenec… Přijetí této „udržovací mentality“ působí skoro až léčivě. Tak na nic nečekejte, vytvořte seznam pozitivních charakterových vlastností svého muže, okamžiků nebo aktivit, které vás dostaly do kolen, a mějte ho jako osobní svatou bibli. Až vás protějšek zase něčím naštve, víte, co si máte přečíst. Ostatně – on by měl udělat přesně to samé.

Načítám