Hlavní obsah

Celibát škodí zdraví! Horší spánek, víc stresu, slabší imunita či vyšší krevní tlak

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sex má spoustu benefitů, včetně těch zdravotních. Ale co když ho nemáte? Nadneseně lze říct, že se tím vystavujete určitým zdravotním rizikům. Tedy ne že by vás celibát mohl zabít, ale rozhodně vašemu tělu neprospěje.

Článek

Nejdřív si pojďme říct, co si představit pod pojmem celibát. Rozhodně tím nemyslíme, že jste třeba dva týdny bez milování, protože váš protějšek odjel na dlouhou pracovní cestu. Celibátem, o němž bude nyní řeč, je myšlena dlouhodobá, měsíce či roky trvající absence jakéhokoli sexu. A pod slovíčko jakéhokoli spadá i masturbace. Pokud tedy sice nemáte s kým hrátky provozovat, ale masturbujete, v celibátu nežijete!

Když se nikdo nevěnuje vám, ale ani vy sami sobě, jde o celibát, který tělu může škodit. Jak přesně? To vysvětluje britská expertka na sex a vztahy Tracey Cox.

Svaly pánevního dna v ohrožení

Povolené pánevní dno je zdrojem řady nepříjemností – bolesti beder, inkontinence, u žen bolestivé menstruace. Navíc snižuje libido a intenzitu sexuálních prožitků. A právě sex je jednou z možností, jak tyhle svaly posilovat, a co si budeme říkat, o dost příjemnější než klasické cvičení. Při každém orgasmu se totiž svaly pánevního dna přirozeně (a silně) stáhnou a tyhle orgastické kontrakce jsou tak vaším cvičením. „A je tu další věc. Klitoris je jednou z nejcitlivějších oblastí ženského těla. Když ale hladoví, dočasně se scvrkne a ztratí cit. Říká se tomu atrofie klitorisu, je způsobena nedostatečným průtokem krve a není to něco, co byste chtěli, aby se vám stalo,“ varuje Tracey Cox.

Pro zdravé srdce

Milostné hrátky, respektive srdeční frekvence a průtok krve, které se při nich zvyšují, mají pozitivní vliv na celkové zdraví srdce. „Hodně citovaná studie například zjistila, že muži, jež se oddávají milování dvakrát týdně, mají nižší riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění než ti, kteří ho mají méně,“ říká Cox s tím, že podle dalších studií mají sexuálně aktivní lidé obecně nižší krevní tlak než ti, co žijí v celibátu.

Bez sexu ve stresu

Stres a sex spolu souvisí. Když je toho na vás moc, máte starosti a jste ve stresu, na postelové dovádění většinou moc chuť nemáte. Ale paradoxní je, že právě to by vám mohlo od stresu pomoci. Do těla se při něm totiž vyplavují hormony štěstí (především dopamin a oxytocin), které pomáhají k relaxaci těla, odbourávají stres a zvedají náladu. A aby toho nebylo málo, při milování se také snižuje hladina kortizolu a adrenalinu, což jsou naopak hormony stresové.

Foto: Maria Surtu, Shutterstock.com

Život v nedobrovolném celibátu může mít za následek dokonce i depreseFoto: Maria Surtu, Shutterstock.com

Vliv na mentální zdraví

A když už jsme u psychiky, kromě zvýšeného stresu a úzkosti mají lidé žijící v celibátu vyšší pravděpodobnost, že se ocitnou v depresích. Pokud totiž tahle abstinence není vaše osobní rozhodnutí (třeba z důvodu víry a podobně), můžete se snadno začít cítit osaměle, nedostatečně, nejistě a nesebejistě. „Cítit se nežádoucí není nic příjemného. Pravidelný sex poskytuje pocit bezpečí a pohodlí a ujišťuje nás, že nás partner považuje za atraktivní,“ vysvětluje Cox.

Milováním ke kvalitnějšímu spánku

Kvalitní spánek je základ. Pokud máte trable třeba s usínáním, nemusíte do sebe hned cpát pilulky na spaní, zkuste skočit s někým do postele. Endorfiny, oxytocin a prolaktin – hormony, které se při orgasmu vyplavují do těla - totiž usnadňují usínání a prodlužují čas strávený v lepších spánkových cyklech.

Slábne imunita

Jak posílit imunitu? Vitamin C je jedna možnost, druhá pak pravidelné milostné hrátky. „Jedna americká studie zjistila, že lidé, kteří se jim věnují jednou nebo dvakrát týdně, mají vyšší hladinu imunoglobulinu, protilátky, která hraje klíčovou roli v imunitní funkci. Imunoglobulin chrání vaše tělo před choroboplodnými zárodky, viry a jinými vetřelci. Je prokázáno, že sexuálně aktivní lidé bývají méně často nemocní než ti, co žijí v celibátu,“ dodává Tracey Cox.

Načítám