Hlavní obsah

Objevte benefity jablečného octa pro zdraví. Pomůže při nachlazení i cukrovce, ekzémech či akné

Foto: masa44, Shutterstock.com

Foto: masa44, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablečný ocet se již stovky let používá k léčbě kašle, bolesti v krku a různých infekcí. Dnes získává na popularitě jako pomocník při hubnutí nebo přírodní lék při žaludečních a trávicích obtížích, refluxu nebo i vysokém krevním tlaku. Někteří tvrdí, že jediná lžíce denně dokáže posílit zdraví.

Článek

Jablečný ocet se vyrábí fermentací alkoholu z čerstvě vymačkaného jablečného džusu a kyseliny octové. Tím si zachovává přírodní vitaminy a minerály z ovoce. Laicky řečeno je to několikrát zkvašená jablečná šťáva. Čerstvý nebo pasterizovaný jablečný ocet běžně pořídíte v supermarketech, lékárnách nebo obchodech se zdravou výživou. Nejžádanější je jeho nepasterizovaná varianta, jelikož si zachovává maximum prospěšných bakterií a kvasinek. Jde o malý přírodní zázrak, který má velmi široké spektrum využití, zaměříme se tentokrát na jeho zdravotní účinky.

1. Bezproblémové trávení

Podle některých výzkumů podporuje jablečný ocet správné fungování trávicího systému a zlepšuje vstřebávání důležitých živin z potravy v organismu. Při nadměrné konzumaci může nepříznivě působit na zubní sklovinu (kvůli své kyselosti), tudíž je namístě používat ho s mírou a vždy ředit vodou. Jablečný ocet ocení rovněž ti, kteří trpí na reflux, snižuje totiž kyselost a zklidňuje podráždění jícnu. Obsažený pektin navíc účinně pomáhá při střevních křečích.

Foto: Cameron Prins, Shutterstock.com

Jablečný ocet uleví trávení a pomáhá i proti střevním křečímFoto: Cameron Prins, Shutterstock.com

2. Kontrola cukru v krvi

Dalším benefitem jablečného octa je jeho schopnost snižovat hladinu cukru v krvi. Zlepšuje citlivost na inzulin a reakci organismu na zvýšenou hladinu cukru v krvi po jídle. Studie z roku 2007 ukázala, že dvě polévkové lžíce jablečného octa před spaním snižují hladinu glukózy na lačno o 4 až 6 %. Při pravidelné konzumaci jablečného octa se vždy raději předem poraďte s ošetřujícím lékařem, může se totiž vzájemně ovlivňovat s některými léky, např. s inzulinem a diuretiky.

3. Podpora při hubnutí

Jablečný ocet je známý tím, že potlačuje chuť k jídlu. Výzkumy ukazují, že jeho užití před jídlem zvyšuje a urychluje pocit sytosti, což může pomoci při léčbě obezity. Účinné látky dokáží zrychlovat metabolismus, tedy spalování kalorií. Je třeba zdůraznit, že nejde o žádný zázračný lék na snížení hmotnosti, nabízí ale možnost podpory, za předpokladu vyváženého jídelníčku a přiměřené pohybové aktivity.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Pro potlačení chuti k jídlu zkuste skleničku vlažné vody se lžičkou jablečného octaFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

4. Zklidnění bolesti v krku

Jablečný ocet poslouží i jako pomocník při nachlazení nebo angíně. Zmírňuje kašel a účinně zklidňuje podrážděný krk, má totiž dezinfekční a antibakteriální vlastnosti. Smíchejte tři až čtyři lžíce octa s půl šálkem teplé vody a několikrát denně kloktejte, případně popíjejte šálek horké vody se třemi lžícemi jablečného octa a lžící medu.

5. Zdravé srdce a cévy

Někteří vědci se domnívají, že jablečný ocet může snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu a triglyceridů, a tím zlepšit zdraví vašeho srdce. Obsahuje totiž antioxidant kyselinu chlorogenovou, která zabraňuje oxidaci částic LDL (špatného) cholesterolu, což je jedna ze zásadních příčin při vzniku srdečních a cévních onemocnění.

6. Stop akné a ekzémům

Jablečný ocet může být prospěšný také v péči o pokožku, zejména pokud trpíte na ekzémy, nadměrnou suchost nebo akné. Používejte ocet jako pleťové tonikum, nakapejte na kosmetický tampon a potírejte si jím pokožku ráno a večer. Přírodní alfa-hydroxykyseliny a kyselina octová podporují krevní oběh, uzavírají póry a snižují výskyt pigmentací a akné.

Načítám