Hlavní obsah

Kde vzít sílu na rozchod, když už vztah nemá cenu? Neposlouchejte kamarádky, ale jen své srdce

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nefunguje to. Víte to vy, ví to asi i on, ale najít v sobě sílu vyslovit to nahlas, nebo dokonce rovnou odejít, je těžké. Nejčastěji za tím bývá strach ze samoty, nízké sebevědomí i pocit, že si nic lepšího nezasloužíte. Cesty, jak to zvládnout, ale samozřejmě existují.

Článek

Každý rozchod bolí a každý se mu snaží vyhnout. Pokud ale už dlouho žijete ve vztahu, který vás nenaplňuje, je možná načase začít přemýšlet, jestli chcete pokračovat dál takhle nešťastně a nespokojeně, nebo v sobě začnete hledat sílu odejít. „Hlavně přitom neposlouchejte žádné zaručené rychlorady, jak vztah bezbolestně ukončit. Nefungují,“ upozorňuje terapeutka a párová poradkyně Lucie Mucalová.

Vztah vás nenaplňuje… Chcete odejít?

„Za každým vztahem je příběh, a už jen proto si jeho ukončení dovolte prožít po svém. Racionálně to možná všechno dobře víte, ale pocitově je to něco jiného. Musíte totiž přijít na způsob, jak to celé uchopit,“ říká Lucie Mucalová. A doporučuje si na začátek položit pár základních otázek: Koho a co vlastně opouštíte? Co takové rozhodnutí pro vás znamená? Co vše se tím změní? Síla k rozhodnutí se pak hledá mnohem snadněji.

Proč s ním pořád jsi…

Jak těžké to ale leckdy bývá, dokazuje i příběh pětačtyřicetileté Hanky. Pohledná, usměvavá, finančně soběstačná žena, do které by na první pohled asi nikdo neřekl, že má problém se vztahy. Nečekaně ovdověla a zůstala s dospívající dcerou sama. Byla to pro ni úplně nová životní situace – sama být totiž neumí.

Zkoušela štěstí na seznamkách, až se dala dohromady se Standou. Jsou spolu dva roky, ale jak Hanka přiznává, žádná velká láska či spokojený vztah to není. Spíš naopak. Alespoň z její strany. „Jsme spíš kamarádi než partneři, a to ještě ne úplně dobří,“ svěřuje se. „Jen tak čekám, jestli se neobjeví někdo lepší. Asi to není fér, ale odejít prostě nedokážu,“ dodává. Pocit, že zůstane sama, ji úplně sžírá a nedovoluje jí pohnout se dál.

K poznání, jak moc by se jí ulevilo, kdyby se dokázala z nefunkčního vztahu vyprostit, jednoduše ještě nedospěla. Rady kamarádek a nabádání, proč s takovým chlapem, kterého vlastně ani nemá ráda, je, prý vůbec nepomáhají. Spíš naopak. Jen ji utvrzují v přesvědčení, že by to měla ještě zkusit, protože chyba je možná u ní…

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Žít ve vztahu, který vás nenaplňuje, je vyčerpávající a únavné a ubližuje oběmaFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Syndrom zakleté princezny

Okamžik, kdy uváznete ve vztahu, který vás nenaplňuje, psychologové někdy s nadsázkou označují jako syndrom zakleté princezny. Uvězněná ve věži, odkud není cesty ven, doufá v záchranu od prince na bílém koni… Ano, tušíte správně, on pravděpodobně nepřijede a cestu ze zakletí musí princezna najít sama. A právě to je chvíle, kdy je šikovné vyhledat terapeuta či kouče, kteří mohou pomoct se v situaci lépe orientovat.

„Pokud se stále točíte v kruhu a jen samy sebe bičujete trýznivými myšlenkami, je odborná pomoc skutečně namístě,“ vysvětluje Lucie Mucalová. Rozebrání celé situace a osvětlení klíčových momentů vám hodně uleví a napoví, jak nejlépe postupovat dál. Možná je totiž opravdu správný čas posunout se v životě do jiné etapy. Svobodnější a samostatnější.

Jak zvládnout odchod z nefunkčního vztahu?

„Myslete hlavně na sebe!“ radí terapeutka Lucie Mucalová

  • Konec vztahu často přináší ztrátu blízkosti i plánů do budoucna. Nepříjemné pocity si dovolte prožít, nenechávejte je schované hluboko v sobě, nepopírejte je a nesnažte je za každou cenu „ovládnout rozumem“. Přihlásily by se později.
  • Truchlení je přirozená součást obrodného procesu a je důležité pro vnitřní hojení bolavé duše.
  • Neviňte se za to, že jste v nefunkčním vztahu již dlouho. Okolí možná kroutí hlavou a nechápe, proč si tak ubližujete, ale nikdo to nevidí vašima očima. Vnímejte sebe, je to váš život.
  • Ať je to jakkoli, rozhodujete se pro opuštění něčeho známého. A třebaže to nyní vnímáte jako nefunkční, určitý význam to ve vašem životě mělo. Je naprosto v pořádku, že to nejde hned a k rozhodnutí musíte dospět. Netlačte na sebe a dopřejte si čas na rozmyšlenou.

Načítám