Hlavní obsah

Strach ze samoty místo lásky. Tahle motivace pro vztah prostě nefunguje!

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaká je hlavní motivace, proč s někým žít, mít ho za partnera? Určitě vás jako první napadne láska. Jenže pozor, je spousta lidí, kteří jsou ve vztahu se svým protějškem úplně z jiného důvodu. Ne z lásky, ale kvůli strachu ze samoty. A to bohužel k ničemu dobrému dlouhodobě nevede.

Článek

Potkáte někoho, kdo se vám líbí, přitahuje vás, je vám s ním dobře, milujete ho k zbláznění a on vaše city opětuje. Je z toho láska a z vás dvou je najednou pár. To je ideální představa toho, jak by to mělo vypadat. Jenže podle mnohých odborníků je spousta lidí, kteří do vztahu vstupují nebo v tom stávajícím zůstávají z úplně jiného důvodu, než je láska. Spíš než že by milovali, bojí se samoty.

Proč je single život tak děsivý?

Proč máme ze samoty a života bez partnera takový strach? Vždyť už dávno není žádná ostuda žít single. Obzvlášť když máte kamarády, přátele, rodinu a další blízké. „Tohle se lehce říká, ale hůř žije. Pro někoho je partnerský vztah zásadní hodnotou, a pokud není, neexistuje, tak život není úplný. Někdo bojuje s nízkou sebehodnotou a v hlavě si vyhodnotí, že když nemá vztah, je na něm něco špatně, je něco méně,“ říká životní koučka Lucie Mucalová.

A podle další expertky na vztahy Lenky Procházky se právě v osamělosti ukáže, jaký máme vztah sami se sebou. A to může být děsivé. „Když žijeme sami, mají tendenci vyplavat hlubší témata, která jsou pro nás bolestivá. Najednou zjistíme, že neumíme dávat lásku a pozornost sami sobě, naopak tyhle kýžené emoce získáváme od toho druhého ve vztahu. A tím si vytváříme vztahovou a emoční závislost a nabydeme dojmu, že bez vztahu nejsme úplní,“ vysvětluje Lenka Procházka.

Foto: badynivas, Shutterstock.com

O samotě se člověk neubrání určitým myšlenkámFoto: badynivas, Shutterstock.com

Radši vrabec v hrsti než holub na střeše

A tohle jsou pak důvody, proč lidé vstupují do vztahů tak trochu z nouze, nebo zůstávají s někým, koho sice nijak zvlášť nemilují, úplně jim to neklape. Jako by v podstatě cokoli bylo lepší než být sám. „Mnohdy ti lidé opravdu vnímají, že to není to pravé ořechové. Jenže nevědomé procesy se neptají. Někdy je to silnější než ratio, které jim říká, že takto ne. Mnohdy v životě děláme věci, o kterých netušíme, proč je děláme,“ potvrzuje Lucie Mucalová.

A bohužel řadě lidí nedochází ani to, že život v nefunkčním, polovičatém vztahu je horší než žít sám. „Žijete v něčem, co vám bere energii, i když si to třeba neuvědomujete. Zároveň nemáte příležitost k růstu, každý den narážíte na to, že nejste úplně šťastní, a pocit beznaděje v bezvýchodné situaci je vážně bolestivý. Mnohem víc než pocit, že jste sice sami, ale máte prostor k růstu, k budování vztahu se sebou samým,“ upřesňuje Lenka Procházka.

Navíc pokud takhle žijete dlouhodobě, hrozí řada psychických i fyzických problémů. Ignorace negativních emocí se totiž propisuje i do fyzického zdraví. „Náš psychický a fyzický svět jsou propojené nádoby, a když nefunguje jedno, má to přímý dopad na druhé. Můžeme se tak dlouhodobě cítit bez energie, vyhořelí, zhorší se spánek a hlavně se mohou rozjet psychosomatické obtíže. U žen to bývají často gynekologické potíže, někdy také záněty močového měchýře, hormonální nerovnováha,“ popisuje Lenka Procházka.

Nespokojte se s málem

Je tohle váš případ? Už jen to, že si to uvědomujete a alespoň sami sobě jste schopní si to přiznat, je krok dobrým směrem.

Tím dalším by pak měla být práce na vlastním sebevědomí a na tom nejdůležitějším vztahu na světě - na vztahu k sobě samému! To samozřejmě není vůbec snadné, je to hodně práce a nejde to rozhodně ze dne na den, ale vyplatí se to. Je to „investice“, která se vám bude vracet po zbytek života. A samozřejmě platí, že není žádná ostuda požádat o pomoc odborníka.

Co je tedy ta správná motivace pro vztah? A co je potřeba, aby to doopravdy fungovalo? Chemie a skvělý sex jsou základ. Pro pevný vztah je ale potřeba víc

Načítám