Hlavní obsah

Žena 50+, single a šťastná? Pro mnohé dámy nejhezčí životní období. Pocit svobody je k nezaplacení!

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozvádět se po desítkách let manželství není zrovna disciplína, po které by člověk toužil, ale stane se. Vyrovnat se s takovou životní změnou nebývá snadné, ale může to být i odrazový můstek k úplně jinému životu. Mnohem lepšímu.

Článek

Strach ze samoty bývá asi nejčastější emoce, která člověka po rozvodu zaplaví. Pokud jste byly zvyklé žít dlouhá léta v páru, jsou obavy, jak nyní vše zvládnete, zcela oprávněné a pochopitelné. Nejde jen o finance, ale i o to, že najednou nemáte s kým probrat, co se stalo v práci, s kým se podělit o problémy kolem dětí, rodičů, oprav v bytě… Všechno je najednou jiné.

Čas úlevy přijde…

Po rozvodu bývají lidé plní psychických zranění a obav, ale jak upozorňuje psycholožka Tereza Malimánková, mnoho žen může časem pocítit i výraznou úlevu. Zejména ty, které byly po celý život zvyklé pečovat především o svého muže a děti, dopovaly je svou energií, zachraňovaly je, myslely především na ně a sebe přitom zanedbávaly. Nebo se dostaly do role věčných čekatelek, až si na ně partner udělá čas, anebo místo aby také žily svůj život, tak táhly celou domácnost samy finančně, protože muž odmítl či nemohl pracovat…

Diagnóza, nebo radost?

Zůstat po padesátce sama? To může znít jako diagnóza, ale lze to brát i úplně jinak. Konečně a dost možná poprvé v životě si můžete začít dělat to, co opravdu chcete! A ve chvíli, kdy to chcete, což je dost podstatné. Ano, je to velká změna, ale nalézt v sobě takovou dávku svobody je až opojné!

Potvrzuje to i čtyřiapadesátiletá Veronika. „Rozváděla jsem se po 22 letech poměrně šťastného manželství, ale najednou to nějak mezi námi úplně vyšumělo. Jako bychom byli dva úplní cizinci. Žádná jiskra, napětí, vášeň… Nic,“ svěřuje se. S manželem se prý rozešli celkem v klidu i s ohledem na dceru, která to docela špatně nesla. „První půlrok byl divný, ale pak jako by se zvedla opona a já jsem se najednou rozhlédla po světě. Tolik věcí mi předtím utíkalo. Došlo mi to při prvním výběru dovolené. Už se nemusím s nikým dohadovat! Poprvé v životě si to rozhodnu sama. Tohle mě vážně nakoplo, ten pocit svobody je prostě k nezaplacení!“ myslí si Veronika.

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Čím méně si samy sebe vážíte, tím méně hodnotný život žijeteFoto: stockfour, Shutterstock.com

Samota jako dar

Možná si teď říkáte, že tohle není pro každého: žít v páru je zvyk, který se hluboce zažere pod kůži a jen tak nepustí. Ale čím delší doba od rozvodu uplyne, tím více výhod single života budete nacházet. Jak připomíná Tereza Malimánková, ženy-pečovatelky se konečně zbaví pocitu viny, že myslí víc na sebe a věnují se svým potřebám. Ženy-čekatelky zjistí, že samota, kterou si vybraly dobrovolně, je úplně jiná než ta, kterou jim naordinoval partner. A ženy-ochránkyně zažijí opojný příval energie, již z nich nevysává někdo jiný.

„Možná je čerstvě nabytá svoboda a možnost žít si podle svého pro vás úplné sci-fi, ale přijměte to jako dar. Pro sebe a ty, pro které tu potřebujete být a fungovat,“ říká terapeutka Lucie Mucalová. A v mezičase, než vám dojde, že rozvod byl pro vás vstupenkou do úplně nové kapitoly života, si zkuste připomenout, jaké všechny výhody single život obnáší:

  • Nikdo vám nechrápe do ucha: Existují masochisté, kteří bez toho neusnou, ale většině se neskutečně uleví.
  • Teplo domova: Pořád větral? Konečně se ohřejete, protože kolečko na termostatu ovládáte jen vy!
  • Zamilované seriály: Hádky, co si večer pustit, jsou minulostí. Ať žije Láska nebeská, Sex ve městě a Emily v Paříži!
  • Návraty po půlnoci bez omluvy: Mejdan s kamarády se protáhl? A co jako...
  • Salát k obědu místo svíčkové: Hodiny prostáté u sporáku jsou passé, vaří se jen to, na co je chuť. Jupí jou!
  • Je uklizeno. Pořád: Nikdo nepohazuje špinavé prádlo po pokoji, nenosí bláto do předsíně, neztrácí víčko od pasty na zuby a nezvedá prkýnko na záchodě.

Život po životě

Kouzlo svobodného života spočívá i v tom, že můžete znovu najít cestu samy k sobě. Objevit znova tu holku, kterou svět tak bavil a nezatížená starostmi a problémy dychtivě vyhlížela, co jí další dny přinesou. „Žena, která sama sebe ve vztahu potlačovala, může znovu svobodně prožívat své pocity a emoce a nemusí se strachovat, zda je vhodné či nevhodné je vyjadřovat,“ připomíná Tereza Malimánková. Zkrátka žít tak, jak sama chce a jak se jí to líbí. No řekněte, kdo by si tohle nepřál?

Načítám