Hlavní obsah

Nevěra a odpouštění: Kolečkův milostný veletoč. Kde je hranice, co se dá ještě odpustit?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Asi jen málokomu unikl milostný veletoč Petra Kolečka, matky jeho dítěte a dnes už i manželky Anety Vignerové a herečky Denisy Nesvačilové v „roli“ scenáristovy milenky. Každý vztah je specifický a jen ti, jichž se týká, do něj vidí. Ale co si o opakované nevěře, návratech a podobných vztahových houpačkách obecně myslí odborníci?

Článek

I když vás životy slavných nezajímají, nejspíš vám neunikl milostný trojúhelník Petr Kolečko – Aneta Vignerová – Denisa Nesvačilová. Odhalená nevěra, rozchod s matkou svého dítěte, odchod k milence, následný návrat domů, pak zas na chvíli přece jen ještě k milence a nakonec svatba s původní partnerkou. To vše ti tři zvládli během několika měsíců.

Vítězové a poražení?

Vypadá to, že vítězkou je v tomto případě Aneta Vignerová, která nad milenkou Denisou Nesvačilovou vyhrála a otce svého dítěte nejen „vybojovala“ zpět, ale dokonce se stala i jeho právoplatnou manželkou. Jenže vztahy rozhodně nejsou černé, nebo bílé a tam, kde jsou poražení, nemusejí být vítězové a naopak. „Lidské příběhy jsou různé, někdy zamotané. I tento tedy pravděpodobně dostane mnoho nálepek, jasných rad, znechucení, ale možná i pochopení. Jen ti tři ale měli tu moc s tím nějak naložit, my ostatní jsme jen pozorovatelé, kteří se vyjadřují k výseku jejich příběhu,“ říká životní koučka Lucie Mucalová.

Univerzální návod na lásku, nevěru a její odpouštění neexistuje, svoje životy si budujeme jen my sami. Tohle si ale o nevěře a jejím odpouštění myslí odborníci:

Nevěra se může stát

Nevěra neznamená konec vztahu. Přihodit se může, třebaže bychom raději věřili, že ne. Téměř každý může „zaškobrtnout“, každý vztah se může ocitnout v problémech, které pak mnozí ze strachu, slabosti a dalších pochopitelných důvodů řeší útěkem do cizí postele, místo aby je řešili se svým protějškem.

A stejně tak je možné nevěru překonat, odpustit, posunout se dál a původní vztah opravit. „Při nevěře klesá konto partnerské důvěry. A pokud chce dvojice vztah znovu navázat a důvěru obnovit, bude na sobě muset opravdu zamakat. Oba musí chtít a musí být přesvědčeni o tom, že jim jejich vztah za tu práci stojí,“ říká vztahový kouč Aleš Kalina.

Odhalit příčiny, proč k nevěře došlo, nebývá snadné. Oprostit se od nevěry a podívat se na vztah z doby před ní, pojmenovat starosti, které vás trápily, a připustit, že za ně často nesete zodpovědnost oba, je velmi náročné. A i když fyzicky byl nevěrný jen jeden a samozřejmě za své činy nese plnou zodpovědnost, za to, co bude po ní, odpovídáte oba. Udělat za nevěrou tlustou čáru a vybudovat zcela nový styl partnerství, to není legrace, a leckdy se to neobejde bez odborné a terapeutické pomoci. Proč podvádějí i sexuálně spokojení lidé?

Foto: BAZA Production, Shutterstock.com

Někdy stojí za nevěrou hluboké potíže ve vztahu či velké osobní problémy, jindy jen příležitost a alkohol.Foto: BAZA Production, Shutterstock.com

Neschopnost se rozhodnout

Pravda ovšem je, že pokud si někdo není zcela jistý, zda chce vztah opravovat, nejspíš nemá cenu se ani namáhat. Nebýt si jistý, s kým chci být, neustále podvádět a být nevěrný, to značí mnohem hlubší problémy. Nejčastěji jsou to tyto:

  • Problémy se sebevědomím: Nejste si jistí sami sebou, nevěříte ve svou hodnotu a v to, že by vás mohl někdo doopravdy milovat. Tak moc se bojíte, že vás láska opustí, že si ji podvědomě pojišťujete na více místech. Zjednodušeně řečeno, když ode mě odejde partnerka, stále je tu milenka, a naopak.
  • Nevhodný výběr partnera: Pokud si nejste jistí, s kým doopravdy chcete žít a budovat skutečný vztah, dost možná je problém v tom, že ani jedna „varianta“ pro vás není ta správná. Podvědomě cítíte, že každý z možných protějšků má něco, co vás přitahuje a co potřebujete, ale zároveň jim oběma chybí něco, po čem prahnete.
  • Morální nedostatky: Váhavost a neschopnost se rozhodnout jsou určité charakterové rysy, které někdo má, a pokud se je cíleně nesnaží zvládnout a mít pod kontrolou, mohou ho ovládnout. A také platí, že existují lidé, kteří mají sklony k nevěře větší než jiní. Vychází to z jejich osobního nastavení a morálních zásad, žebříčku hodnot, z toho, jak byli vychováni, v jakém prostředí vyrůstali...
Foto: Marina Fedosova, Shutterstock.com

Nevěrní občas bývají i lidé, kteří jsou ve vztahu v zásadě spokojení…Foto: Marina Fedosova, Shutterstock.com

Hranice má každý jinde

Pokud žijete v takto nevyrovnaném vztahu, kdy se neustále rozcházíte, scházíte, podvádíte a následně usmiřujete, nejspíš se moc dobře necítí ani jeden z vás. Ten, který stále dokola odpouští a znovu a znovu otevírá dveře a pouští si nevěrníka do života, tím systematicky snižuje svou hodnotu. Aniž si to uvědomuje, sám sobě zašlapává sebevědomí do země, znevažuje sebe sama a vysílá signál, že k němu je možné dovolit si cokoli.

A i ten, kdo podvádí, trápí sám sebe. Protože pokud není z kamene a bez jakýchkoli morálních zásad a zálety nemá jako koníček a jakýsi životní styl, musí ho až příliš často trápit výčitky svědomí, pocit, že nestojí za nic, že ubližuje druhým. Přičtěte k tomu stres z rozchodů a energii, kterou je potřeba vynaložit na utajování nevěry a na usmiřování, a rozhodně vám spokojený život na konci téhle rovnice nevyjde. Jak poznáte, že randíte s emočně nezralým člověkem?

Kdy už se to nedá vydržet?

Kdy už je to ale moc, kde je hranice odpouštění? To je vysoce individuální. Podle Lucie Mucalové neexistuje žádný milostný návod, podle kterého je potřeba se řídit, vždy si vše tvoří jen ti, jichž se to týká. Kdy už je nevěr moc, kdy už není síla odpouštět, kdy je ještě chuť a snaha vztah opravovat, kdy je čas doopravdy odejít… To se u každého liší. Pravidlo je vlastně jen jedno: Řiďte se sami sebou!

„Je dobré poznat sám sebe a vnímat, kde už je to pro mě jasná stopka. Jsou páry, co se rozhodnout vstoupit do párového poradenství a prozkoumávají tam právě to, co se jim doma nedaří. Ono to navenek vypadá tak jasně, ale jsou to hloubky, do kterých se páry noří klidně i několik let… Jen lidské oko má na základě svých zkušeností hned jasno a chrlí soudy a nevyžádané rady. Ale tak lehké to není,“ dodává Lucie Mucalová.

Když vás partner podvede, nebo vy jeho, vždycky to vztah naruší. Ale není nevěra jako nevěra. Existují 4 typy nevěry!

Reklama

Načítám