Hlavní obsah

Závislost na lásce. Vztahoví feťáci se umí jen zamilovat a pak vám zlomí srdce

Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závislost na lásce se dá přirovnat k jakékoli jiné závislosti – na alkoholu nebo drogách. Jen s tím rozdílem, že dotyčný neničí v první řadě sebe, ale především vás.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Možná se vám to už také stalo. Potkáte někoho, s kým vám je moc hezky, zamilujete se a vše se zdá zalité sluncem. Po nějaké době ale místo toho, aby se váš vztah začal rozvíjet, přichází ochlazení, partner je najednou odtažitý, omezuje či ruší vaše schůzky a vy netušíte proč. Nechápete, co se děje, a chybu hledáte u sebe.

Vysvětlení ale může být prostší, než by se mohlo zdát. Máte zkrátka smůlu, narazili jste na osobu závislou na lásce. Vztahového feťáka, kterého těší jen začátky vztahu plné zamilovanosti a neumí se posunout dál. A buďme genderově korektní, může to být žena i muž, na tom nesejde. Má smysl snažit se takový vztah vůbec udržet?

Jak poznat osobu závislou na lásce?

„Bývají to nejčastěji lidé, kteří jsou v hloubi duše zranění, a tak hledají na svou vnitřní bolest náplast,“ vysvětluje psychoterapeutka Petra Jonášová z portálu Terapie.cz. Podobně jako alkoholik řeší svůj problém pitím, oni ten svůj zakrývají láskou, respektive jen její příjemnou první fází. A když pomine, jdou hledat svou drogu o dům dál. „Chybí jim duševní zralost,“ připomíná terapeutka. Jak takový vztah se závislákem na lásce pak vypadá? Podle Petry Jonášové nejčastěji prochází těmito čtyřmi fázemi.

1. Snaha zaujmout

První fázi vztahu doprovází snaha zaujmout. Závislák na lásce se chová velmi galantně, udělá téměř cokoli, jen aby vás získal. Zajímá se, chválí, dokáže zrušit práci, jen aby byl s vámi. Nosí dárečky, připravuje různá překvapení a neváhá použít i megalomanská romantická gesta.  Třeba zašle pugét růží do zaměstnání, jen aby to každý viděl… Je těžké mu odolat.

Foto: maxbelchenko, Shutterstock.com

První fáze vztahu s člověkem závislým na lásce je ještě příjemná.Foto: maxbelchenko, Shutterstock.com

2. Zamilování

Nastává nejkrásnější fáze vztahu, kdy se oba vznášíte na růžovém obláčku. Do žil se vám každý den vlévá slušná dávka fenylethylaminu, hormonu lásky, jehož účinky jsou podobné působení skutečné drogy. Snižuje úsudek i reálné uvažovaní a díky němu vidíte svůj protějšek v mnohem lepším světle. Cítíte se skvěle a toužíte, aby to nikdy neskončilo. A přesně na tomto pocitu se člověk může stát závislý. Bohužel, i ta největší zamilovanost jednou poleví.

3. Nespokojenost a obviňování

Krásné pocity pomalu odplouvají, což je ve zdravém vztahu nahrazováno dalším sžíváním, poznáváním a prohlubováním vzájemných citů. Vztahový feťák začíná mít ale první absťáček, a tak hledá na partnerovi či partnerce chyby, vymýšlí různé záminky, proč vztah nefunguje, docházet může i k teatrálním scénám, podsouvání vašich domnělých chyb či nevhodného chování. Leckdy s jediným cílem vztah ukončit, viníkem ale máte být vy.

4. Rozchod

Silnější nátury už toho mají v této fázi dost a vztah většinou ukončí. Ti slabší stále hledají chybu u sebe. Závisláci na lásce se v této chvíli velmi často uchylují k podpásovkám a nefér jednání, manipulují a snaží se prezentovat jako oběti. Často vysvětlují svému okolí, že partner je zradil, moc jim ublížil, přesto, že oni dělali vše nejlépe, jak mohli. A pokud druhá osoba není dostatečně zkušená, chytne se této hry a cítí se hrozně. Co jsem to jen za člověka, že si nedokážu udržet vztah? Že je vše úplně jinak, odhalí často až po velmi dlouhé době, někdy dokonce vůbec.

Co dělat, když se zamilujete do osoby závislé na lásce?

Psychoterapeutka Petra Jonášová z portálu Terapie.cz doporučuje:

  • Projevit empatii k závislému člověku, ale zároveň si od něho držet zdravý odstup.
  • Být k němu vřelý, ale nikdy se nenechat vtáhnout do jeho manipulace. Jakmile se necháte zmanipulovat, ubližujete jak sobě, tak jemu. Protože pak nemá možnost pochopit svou závislost.
  • Se soucitem mu můžete nabídnout pomoc jako například doporučení na odborníka.
  • Šetrně se vymezte. V konverzaci je potřeba mu dát jemně najevo, že má problém. Jestliže se vymezíte proti jeho manipulaci, pomáháte mu v tom, aby si problém uvědomil.
  • Nebrat moc vážně, pokud vám po velmi krátké době bude říkat, že vás hrozně miluje. Protože za několik týdnů to může přejít a zjistíte, že totéž cítí zas k jinému člověku.
  • Neočekávejte, že z toho může být krásný vztah. Pokud se přece jen rozhodnete to zkusit, tak si dotyčný musí být vědom svého problému a musí být ochoten na sobě pracovat. Jestli to tak není, je velká pravděpodobnost, že za pár měsíců či let bude hledat nový objekt.

Načítám