Hlavní obsah

Chodí ženy po padesátce do ložnice už jen spát? Jak které! Hodně záleží na tom s kým

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historek o tom, jak ženy v menopauze přestalo milování bavit, člověk slyší spoustu. Ale opravdu to tak je? A proč vlastně?

Článek

Během života ženy nastává několik období, kdy zájem o sex není zrovna na prvním místě. To první a zásadní přichází většinou v době narození dětí. Těhotenství, kojení, hormonální bouře, nedostatek spánku, primární soustředěnost na dítě… To vše ke spokojenému manželskému životu zrovna nepřispívá.

A dalším prubířským kamenem bývá chvíle, kdy žena přichází do klimakteria.

Proč ženy ztrácí chuť na sex

Klesající hladina estrogenu způsobuje hned několik faktorů, které výrazně ovlivňují sexuální život. „Ženy se potýkají s pocitem suchosti v intimní oblasti a s tím souvisejícím bolestivým sexuálním stykem, ztrátou elasticity pochvy i objemu velkých stydkých pysků. Což vede celkově ke zhoršení sexuálního prožitku a ztrátě sebevědomí,“ říká uroložka Simona Šoffová z Perfect Clinic. „K tomu se přidává řada dalších jemnějších témat, jako je změna potřeb v sexu i partnerství, vnímání vlastní ženskosti a sexuální přitažlivosti, změny váhy, přijímání vlastního stárnutí a sebe sama,“ doplňuje sexuální koučka Julie Gaia Poupětová.

Muži ztrátu libida své ženy ve většině případů nesou těžce a moc nechápou, proč se tak změnila, když do té doby to mezi nimi docela uspokojivě fungovalo. Dá se to vůbec nějak řešit?

Foto: pics five, Shutterstock.com

Ilustrační fotoFoto: pics five, Shutterstock.com

Sex po padesátce je jiný

„Snížení, případně vymizení spontánní chuti na sex trápí ženy, které ji měly před menopauzou častěji než 3× za měsíc. To se týká jen asi 15 % žen v populaci,“ upozorňuje Julie Gaia Poupětová. „U více než 70 % žen funguje v dlouhodobém vztahu něco, čemu říkáme responzivní touha. Tedy chuť na erotiku a sex, která vzniká jako odpověď na působení vhodných podnětů – erotických, vztahových, romantických a dalších. A u těchto žen to v menopauze jednoduše řečeno vše trvá déle a je třeba většího úsilí k vytvoření touhy,“ doplňuje sexuální koučka.

V obou případech je důležité, aby partneři pochopili, že přechod a menopauza mohou znamenat celkem velký zásah do sexuálního života. „A pokud byl muž zvyklý na určitou pravidelnou intimní odezvu, bude třeba se novému nastavení ženy empaticky a trpělivě přizpůsobit. Naučit se nové dovednosti pro vzájemné sladění, například zapojit více něžností,“ radí koučka.

Jak řešit problémy při menopauze?

Vaginální suchost a atrofie také zvyšuje riziko infekcí močových cest, protože zdravá sliznice působí jako bariéra proti patogenům. K řešení těchto problémů se doporučuje lokální estrogenní terapie, která může obnovit zdraví vaginální sliznice a zmírnit příznaky. „Pokud ženy nemohou nebo nechtějí používat hormonální terapii, může pomoci laserové omlazení vaginy nebo aplikace kyseliny hyaluronové.

Laserové omlazení zvyšuje produkci kolagenu a prokrvení pochvy, čímž obnoví pevnost tkání a zlepší lubrikaci,“ vysvětluje Simona Šoffová. A dodává, že omlazení intimních partií má jednoznačně velmi pozitivní vliv na sexuální život. Zda je pro ženu vhodné, lze zkonzultovat s gynekologem, většina z nich se provádí na klinikách estetické medicíny, kam se také můžete obrátit o radu.

Načítám