Hlavní obsah

Šest fází manželství. Těšte se na všechny! Od růžového obláčku k rozčarování, boji, smíření a nové lásce

Foto: Goksi, Shutterstock.com

Foto: Goksi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželství je stále vyvíjející proces, který má své zákonitosti. Respektujte je a váš vztah se od hádek a nedorozumění posune směrem k harmonii, vstřícnosti a skutečné lásce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejčastějším důvodem k rozvodu je jednoznačně „rozdíl povah, názorů a zájmů“, jak vyplývá ze statistik Ministerstva spravedlnosti. Prostě si přestaneme rozumět.

A nezáleží přitom na tom, zda návrh na rozvod podává žena, či muž.

Naopak na úplném konci žebříčku příčin rozvodů jsou sexuální neshody, které jsou až daleko za nevěrou, alkoholismem či nezájmem o rodinu.

Proč se rozcházíme?

Kdy dojde k tomu, že si úplně přestaneme rozumět, nechápeme se, nepodporujeme a odmítáme si vyjít vstříc? Kam se vytratí láska, cit a vzájemná intimita, která tvoří vztah dvou jedinců tak jedinečným? K pochopení, proč se vztahy rozpadají, je třeba si uvědomit, že každé dlouhodobé manželství či partnerství (na úředním razítku zas až tolik nesejde) prochází různými fázemi.

Každá z nich skýtá určité nebezpečí, a pokud o něm víte, máte mnohem větší šanci, že problémy ve vztahu, které přicházejí s železnou pravidelností, ustojíte. A možná vás i posunou dál - k lepšímu porozumění i ochotě tolerovat partnerovy chyby či případná selhání. Což přirozeně platí i o těch vašich. Na co se tedy připravit a dát si pozor?

1. Zamilování a láskyplný vztah

Na začátku vztahu se vznášíte na růžovém obláčku, nevnímáte partnerovy chyby a vše vidíte lepší, než to je. Partnerovy potřeby jsou bez problémů uspokojovány, vztah je plný porozumění a vstřícnosti a užíváte si vzájemné blízkosti. A zcela pomíjíte jakákoli negativa, rozum a logika jdou úplně stranou. Kéž by to vydrželo, že? Každá pohádka ale jednou vezme za své.

2. Líbánky skončily

V druhé fázi, jak upozorňuje psycholog Mark Travers na blogu Therapytips.org, se dynamika vztahu významně posouvá. Očekávání se často nenaplňují, což vede k rozčarování a zklamání. Stále přetrvává chuť učinit druhého šťastným, ale láska už není bezpodmínečná a partneři často oscilují mezi kritickým postojem a snahou o vzájemnou idylku. Dostavují se první hádky, stanovování hranic a vymezování se vůči chování, které nevyhovuje. Tento proces ale může být očistný a ku prospěchu, pokud tak k němu přistoupíte.

3. Boj

Zhruba po třech letech vztahu se dostavuje fáze, kdy zklamání přechází v hněv. „Boj slouží jako obranný mechanismus,“ vysvětluje Travers. Smutek ze ztráty láskyplného vztahu vede k touze „něco“ udělat, aby se vše vrátilo do starých kolejí. Nevrátí. To je potřeba si uvědomit a pracovat s tím. Pokud ale toto období překonáte a pokusíte se z něj vytěžit to pozitivní, máte velkou šanci, že vaše manželství posílí. Nejdůležitější je spolu mluvit o všech pocitech i zraněních a navzájem si je vysvětlovat.

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

V každém vztahu nastane fáze, kdy na druhém vidíte spíše chyby. Dá se ale překonatFoto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

4. Smíření

Emocionální vyčerpání a případná hrozba rozchodu vede k únavě z neustálého řešení konfliktů. Jeden či oba partneři tak začínají utíkat od problémů na území, kde jim je lépe. To může mít dvě podoby. Buď se začnou odcizovat a hledat si každý své vlastní zájmy, nebo se upnou na výchovu dětí, budování domova či vlastní kariéru a vlastní vztah výrazně upozadí. Což nemusí být automaticky špatně, pokud to berete tak, že jde o naprosto přirozený proces, posílí vás to.

5. Být sám sebou

Po několika letech, někdy i dekádách od svatby nastává období, kdy už jsme s faktem, že partner tu není od toho, aby naplňoval naše potřeby, smíření. Chápeme, že o svůj pocit spokojenosti se musíme zasloužit hlavně sami, a také na tom začínáme pracovat. Což je také chvíle, kdy se na svého partnera začínáme dívat smířlivějšíma očima a díky tomu se vrací i láska. Ta opravdová, nezatížená bouří hormonů. A dostavuje se i druhá fáze skvělého sexu.

6. Růst

Přijetí odpovědnosti a rozvíjení soběstačnosti vede podle Traverse k budování zralého vztahu, který oba naplňuje.

Je třeba mít ale na paměti, že ne každý vztah musí zákonitě projít každou z popsaných fází a také, že všechna dlouhodobá manželství mají potenciál ke zlepšení. Partnerství se neustále vyvíjí a je potřeba k tomu tak přistupovat. Žádné záruky neexistují. Jisté je jen jedno. To, jak se cítíte ve svém vztahu teď, bude za rok určitě jiné.

Zda lepší, či horší je ovšem jen na vás.

Načítám