Hlavní obsah

Nejhorší způsoby, jak zachránit sex: chcete kvantitu místo kvality a ignorujete podstatné problémy

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyprchala vášeň, touha, nebo není čas, energie, chuť. Řeč je o sexu. Po letech soužití řeší postelové trable kdejaký pár. A tohle jsou chyby, kterých se dopouštíte a které rozhodně k lepšími sexuálnímu životu nevedou.

Článek

Mnoho párů se roky trápí, potlačují v sobě nespokojenost, předstírají, že je vše v pořádku. Podle britské expertky na vztahy a sex Tracey Cox trvá partnerům v průměru asi čtyři roky, než si jsou schopni přiznat, že to v ložnici moc nefunguje.

Jenže ani pak nemají vyhráno: většinou se totiž začnou soustředit na věci, které nejsou důležité. A jaké jsou nejčastější chyby, kterých se lidé při pokusech o záchranu svého sexuálního života dopouštějí?

1. Řešíte jen četnost sexu

Spíme spolu málo často, musíme přidat… To je nejčastější předsevzetí, které si páry dávají. Mají pocit, že klíčem ke spokojenému sexuálnímu životu je četnost milostných dostaveníček. „Jenže tady nejde o kvantitu, ale o kvalitu. Nezáleží na tom, jak často se milujete, ale jak příjemné vám to je,“ říká expertka a vysvětluje: „Čím lepší sex spolu budete mít, tím častěji na něj budete mít chuť.“ Četnost milování se zvýší, až zlepšíte kvalitu.

2. Házíte vinu jeden na druhého

Když si přiznáte, že je něco špatně, přichází tendence najít viníka. Ukázat prstem na toho, kdo za to může. Ten, kdo sex odmítá? Nebo ten, který ho chce pořád? Nebo ten, kdo ne a ne vyvrcholit, anebo má naopak orgasmus až příliš snadno a rychle? Přestaňte hledat viníka! Cokoli se ve vztahu děje, je záležitost obou partnerů. „Přestaňte se obviňovat a začněte pracovat jako tým,“ radí Tracey Cox.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Nehledejte vinu, ale řešení…Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

3. Sex je pro vás jen soulož

Soulož není synonymum pro sex a vnímat ji jako jedinou věc, která se „počítá“, je chyba. Sex toho nabízí mnohem víc! Až si připustíte, že rozmanité dotyky, praktiky či sblížení, které ve vás vyvolávají příjemné pocity, nemusejí nutně končit klasickou souloží, uvidíte, že najednou bude ve vaší ložnici mnohem hravější erotická atmosféra.

4. Soustředíte se jen na orgasmus

Jako se nevyplácí počítat, kolikrát máte sex, není ani chytré soustředit se na počty vyvrcholení. To vás jen dostává do stresu. Myslet na to, zda a kolikrát kdo dosáhne orgasmu, kdo by měl být první, kdo druhý… To vše dělá ze sexu spíš matematickou rovnici než příjemný zážitek.

5. Ignorujete vztahové trable

Většina odborníků potvrdí, že problémy v sexu jsou často důsledkem vztahových kontroverzí. Jednoduše řečeno: co se mezi vámi děje emočně, se velmi rychle odrazí i v ložnici. Tyto světy nelze oddělit, jedno s druhým až příliš úzce souvisí. Takže neřešte jen sex, ale zatočte se všemi nevyřešenými neshodami, spory a starými křivdami.

Foto: MBLifestyle, Shutterstock.com

Sex bez vyvrcholení? Raději ne! Orgasmy mechanicky nepočítejte, ale zase nezapomínejte, že jsou důležitéFoto: MBLifestyle, Shutterstock.com

6. Čekáte, až přijde touha

Pokud spolu žijete opravdu dlouho, čekat, až vás přepadne touha, se nemusí vyplatit. Také byste se nemuseli dočkat! „Spontánní touha, neovladatelná chuť na sex je totiž hodně závislá na hormonech, které takhle ‚vyvádějí‘ především na začátku vztahu, v době zamilovanosti. Jestli jste spolu deset let, děje se tohle tak jednou za rok, a to ještě pokud máte štěstí,“ tvrdí Tracey Cox.

V dlouhodobých vztazích to podle ní většinou funguje opačně – touha se dostaví, poté co začne vzájemná stimulace. „V praxi to znamená, že místo čekání, až na sex dostanete chuť, musíte vzrušit sebe nebo jeden druhého,“ radí odbornice.

Reklama

Načítám