Hlavní obsah

Děsíte se přechodu? Mnoho příznaků vás vůbec nemusí potkat

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přechod je náročné období plné fyzických i psychických změn. Každá žena je jedinečná a prožívá tuto životní etapu po svém. Něco je dáno geneticky, něco můžete ovlivnit samy nebo s pomocí lékaře. Není ale pravda, že vás musejí potkat všechny těžkosti, které s menopauzou souvisejí.

Článek

Jakmile ženě skončí menstruační cyklus, to znamená, že se nedostaví celých 12 měsíců, dá se hovořit o menopauze. „Její věk se liší i podle zeměpisné polohy, kde ženy žijí: naše ženy většinou potká mezi 49. až 51. rokem života,“ informuje Pavel Turčan, sexuolog a gynekolog z centra Mediol v Olomouci.

Většina žen vnímá přechod a příchod menopauzy s obavami, protože s vyhasnutím tvorby ženských hormonů se změní fungování celého organismu. Některé zprávy a sdílené zkušenosti týkající se toho, co všechno by mohlo ženu potkat, až cyklus odezní, mohou zbytečně dopředu děsit. Něco přijít může, něco zase ne.

Co vždycky nastat nemusí

Každá žena je jedinečná a prožívá přechod jinak a že některé závažné potíže potkají jednu, nemusí nutně znamenat, že potkají i vás. Na čem to závisí a s čím třeba vůbec nemusíte získat zkušenost?

1. Ztráta chuti na sex

Přesvědčení, že po ukončení menstruace žena upadne do sexuální apatie, je založeno na určitých zkušenostech, ale vůbec to není pravidlo. Nechuť k sexu či snížení libida se skutečně objevuje. Často je to především kvůli vaginální suchosti, která vede k bolestivému a nesnadnému sexu. Úbytkem estrogenu se poševní stěny ztenčují a produkují méně vlhkosti. Řešení tohoto dílčího problému existuje – lékař může předepsat hormonální krémy nebo čípky, případně lze v lékárně zakoupit některý z volně prodejných krémů bez obsahu hormonů.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Některé ženy by si přechodu (kdyby nebylo vynechávající menstruace) ani nevšimly, jiné mají závažné obtíže ještě dlouho v menopauze. Lékaři neznají důvod, proč to tak je, ale důležité je vědět, že se dá od mnoha problémů alespoň částečně pomoctFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Návaly horka

Že mnoho žen v klimakteriu i menopauze obtěžují nepříjemné návaly horka automaticky neznamená, že se to musí dít i vám. Podle Americké asociace důchodců (AARP) návaly trpí jedna ze čtyř žen, některé ovšem začnou trápit i roky po začátku menopauzy.

I zde je výskyt vázán na zeměpisnou polohu, rasu či barvu pleti. „Obecně je známo, že problémy tohoto druhu častěji trpí ženy se světlejší pletí, tmavší méně. U našich žen je běžné, že asi jedna třetina podobné potíže vůbec nemá, další třetina je má mírné a další je má tak závažné, že se neobejde bez lékařské pomoci,“ vysvětluje Pavel Turčan.

3. Nabrané kilogramy

Přechod sám o sobě přibírání nezpůsobuje. Úbytek estrogenu však změní přednostní ukládání tuku z boku a stehen na břicho a přispívá tak k hromadění tuku v oblasti břicha, což má kromě estetických i nepříjemné zdravotní dopady. Důvod tloustnutí je jiný – stárnutí. „Postupem času se zpomaluje metabolismus, což celkový nárůst hmotnosti zapříčinit může. Zdravá strava a pravidelný pohyb ale situaci dokážou zvrátit ve váš prospěch,“ říká praktický lékař Ondřej Sobotka, spoluautor projektu Virtuální sestra Emmy.

Foto: VH-studio, Shutterstock.com

Návaly horka potkají jednu ze čtyř žen, takže se s nimi rozhodne nesetká každá ženaFoto: VH-studio, Shutterstock.com

Lze mít menopauzu pod kontrolou?

Jak už bylo řečeno, každá žena je jiná. Některá o přechodu či menopauze skoro ani neví, jiná trpí téměř nesnesitelnými návaly, depresemi a úzkostmi. Prevence pro tyto případy není známá, nicméně vždy je dobré dávat tělu i duši, co potřebují. Dobré pohybové a stravovací návyky, psychohygiena i přijetí faktu stárnutí mohou v mnoha případech situaci významně zlepšit.

„Vhodnou pomocí jsou i doplňky stravy určené speciálně pro toto období, například s obsahem mateří kašičky a pylu, fytoestrogenů z červeného jetele, sóji a dalších látek,“ radí Pavel Turčan. S fytoestrogeny se ovšem musí opatrně a doplňky s nimi je lepší zařazovat po poradě s lékařem. Výsledky studií jsou totiž nejednoznačné, podle jedněch prospívají, podle druhých mohou narušovat funkci hormonů, vést k přibírání a zvýšenému riziku rakoviny. Lékař může předepsat také hormonální terapii, která s vážnými potížemi během klimakteria pomůže.

Související témata:

Načítám