Hlavní obsah

Sexuální mýty, o kterých byste si měli promluvit

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Co člověk, to názor. Co milenec, to jiné sexuální návyky. Nikdy však není pozdě přizpůsobit milostný život tak, aby vedl ke spokojenosti všech partnerů. Proto je třeba vyvrátit zažité mýty a jít vlastní cestou. O kterých ožehavých tématech je dobré si promluvit? Prostata je jen začátek!

Článek

Vztahy bývají složité. Ale komunikace může s lecčím pomoct. Je totiž dost možné, že vy i partner máte v hlavě zažité mýty a stereotypy, které vás zásadně ovlivňují. Patří sem následující tři pověry, které se stále tradují, a přitom jejich vyvrácení může přinést lepší a bouřlivější zážitky. O co se jedná?

Mýtus č. 1: Ženy milují obdařené muže

Mnoho mužů si dělá starosti s nedostatečnou velikostí svého penisu – většinou zbytečně. Podle studie, kterou provedla Lékařská univerzita v Michiganu, až jedna čtvrtina žen cítí při milování nepříjemnou bolest. A jednou z příčin může být právě větší penis a jeho majitel, který při sexu spěchá. Přílišná náruživost kombinovaná s partnerovou necitlivostí pak vede k nepříjemnému podráždění děložního hrdla. A to skutečně není sexy.

Partnerovi to přesně takto sdělte a nebojte se ho během upřímného rozhovoru upozornit i na to, že silné přirážení není vždy žádoucí, naopak mělké proniknutí má své výhody. První třetina pochvy je citlivá na dotek, zatímco zadní dvě třetiny na tlak. Příjemné chvíle se tedy dají prožít i tehdy, když penis nezajíždí příliš hluboko. V případě, že to milenci trochu „ujede“ a vy máte klín v jednom ohni, přizvěte si na pomoc led zabalený do utěrky.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Vysvětlete partnerovi, o jak hluboké pronikání máte zájem, a trvejte na svém.Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Mýtus č. 2: Sex se obejde bez předehry

O předehře se vedou debaty celá léta. Ženy po ní touží častěji, pokud tedy nemají chuť na rychlovku, mužům obvykle nepřipadá tak atraktivní a nezbytná. Jak je to u vás? Asi se shodnete, že sex s mazlením a důkladnou přípravou je příjemnější, a to bez ohledu na to, co kdo o líbání, masážích či zasouvání prstů do pochvy povídá.

Nemůžete se s partnerem shodnout na délce předehry? Psychologové a sexuologové z americké Pensylvánské univerzity, kteří se zabývali sexuálními preferencemi mužů a žen, tvrdí, že pro 80 procent pánů je nesmírně důležité, aby byla partnerka při milostných hrátkách aktivní. Převezměte otěže, milence začněte svádět a naveďte jeho ruce i jazyk na oblíbená místa  – určíte si tak, kdy bude možné přejít přímo k milování.

A váš pocit rozhoduje, neboť podle britské expertky Tracey Cox žena potřebuje v průměru 20 až 30 minut, aby se uvolnila a dosáhla orgasmu, kdežto muži stačí zhruba tři minuty přímé intenzivní pohlavní stimulace. Verdikt? On zkrátka počká. A mimochodem, dle statistik si lidé nejvíce užívají přímého pohlavního styku, který trvá dvě až sedm minut. Není tak nutné „dřít“ až do úmoru.

Foto: Realstock, Shutterstock.com

Co se týče délky předehry, většinou rozhoduje pocit partnerky.Foto: Realstock, Shutterstock.com

Mýtus č. 3: Stimulace prostaty je pouze pro gaye

Mezi heterosexuálními muži koluje fáma, že experimenty s análním otvorem, během nichž je majitel penisu v roli přijímajícího, náleží jen gayům. Jsou to ovšem jen předsudky a strach z neznámého. Mezi experty, kteří tvrdí, že někteří muži (a není jich zrovna málo) prožívají nejbouřlivější orgasmy právě při masáži prostaty, patří i americký sexuální guru Paul Joannides. Většina pánů v souvislosti s drážděním prostaty pociťuje zvýšenou citlivost pohlavních orgánů a prohloubení potěšení. Jenže kdo se bojí, nesmí do lesa.

Obvykle to chodí tak, že testosteronem nabitý muž nechce před partnerkou přiznat, že by o něco takového stál. Role milenky a chápající partnerky je tak jasná: promluvte si, zda právě tahle praktika nepatří k jeho tajným přáním. A na oplátku se mu svěřte s tím svým. Jste přece partneři, tedy tým! Nebo to snad vidíte jinak?

Pohled odborníka

A co si o pověrách v intimní oblasti života myslí psycholožka a psychoterapeutka Alex Hrouzková? „V oblasti sexuality panuje opravdu velké množství mýtů, a když si partneři neumějí o intimních věcech povídat, mohou se zbytečně trápit. Každý totiž věří v oblasti sexu něčemu jinému a protějšek pak strádá, protože potřebuje něco úplně jiného. Sexualita každého páru je pestrá a individuální, mění se i v průběhu času, klidně i ze dne na den. Někdy člověk potřebuje větší a energičtější akci, jindy spíše klid a něžnosti… Snažit se na vlastní sexualitu napasovat obecná vnější pravidla, navíc často jen domnělá, je přímou cestou k nespokojenosti v oblasti intimity.“

Reklama

Načítám