Článek
Až příště budete chystat bramborák a vymačkávat vodu ze strouhaných brambor, rozhodně ji nevylévejte. Je to totiž skoro zázrak: zdroj mnoha vitaminů a minerálů a také oblíbený prostředek v lidových receptářích. Jediné, čeho byste se měli vyvarovat, je konzumace šťávy ze zelených, nedozrálých a hodně naklíčených brambor – může obsahovat významné množství jedovatého solaninu!
SKVĚLÉ POCHOUTKY A BRAMBOROVÁ ŠŤÁVA JAKO VEDLEJŠÍ PRODUKT
Co obsahuje šťáva a voda z brambor
Brambory jsou bohaté na draslík, hořčík, vápník, železo a zinek a obsahují také důležitý selen. Jsou cenným zdrojem mnoha vitaminů, především céčka. Najdete v nich i alantoin, který podporuje regeneraci, srůstání kostí po zlomeninách i obranu proti bakteriálním infekcím. Všechny tyto cenné látky obsahuje samozřejmě i šťáva z čerstvých brambor, a dokonce i ta z brambor po vaření, i když tam je jich o poznání méně, protože prošly varem a tekutina není tak koncentrovaná.
Jak udělat bramborovou šťávu
Šťávu můžete vymačkat ze syrových strouhaných brambor, ale lze je dát i do odšťavňovače. Nové brambory neloupejte, jen umyjte a zbavte nedokonalostí: nejvíc živin je těsně pod slupkou. Nejlepší jsou samozřejmě hlízy pěstované bez zbytečné chemie. Bramborovou šťávu nelze skladovat, vyrobte si vždy čerstvou. A jestli vám nechutná, lze ji vylepšit ovocnou šťávou. A co všechno dokáže?
1. Hojí afty i žaludeční vředy
Šťávu z brambor kloktejte, máte-li zánět v dutině ústní, trpíte na afty nebo máte parodontózu. Při žaludečních a dvanáctníkových vředech pijte 50 ml čerstvé šťávy čtyřikrát denně.
2. Zpomaluje stárnutí
Vysoký obsah vitaminu C posiluje imunitu a stimuluje tvorbu kolagenu – šťáva tak bojuje proti stárnutí, zrychluje hojení ran, vylepšuje vzhled jizev a má skvělé antioxidační vlastnosti.
Šťávu z brambor lze využít i při ošetření mastné pokožky jako pleťovou voduFoto: Irina Bg, Shutterstock.com
3. Normalizuje vyprazdňování
Vylaďuje trávení, odstraňuje zánět ve střevě a působí proti nadýmání a hodí se jak při zácpě, tak při průjmu: pije se po troškách během dne, dokud potíže nevymizí.
4. Zlepšuje náladu a spánek
Brambory obsahují i aminokyselinu tryptofan, která je důležitá mimo jiné i pro správnou funkci nervové soustavy. Bez ní tělo nevyprodukuje dostatek hormonu štěstí serotoninu ani hormonu spánku melatoninu – a oba jsou přitom zásadní pro dobrou náladu, odolnost vůči stresu a kvalitní spánek.
5. Snižuje tlak a chrání cévy i srdce
Významný obsah draslíku zlepšuje stav cév a tepen. Vysoký tlak pomůže snížit alespoň měsíční kúra, při které se pije dvakrát denně 1 dl bramborové šťávy. Sklenice šťávy denně by měla snížit riziko mrtvice a infarktu, protože pokryje asi polovinu denní dávky draslíku. Minerál odplavuje vodu i škodliviny, takže prospívá i ledvinám.
Brambora obsahuje důležité látky, které snižují riziko nemocí srdce a cévFoto: Tanita_St, Shutterstock.com
6. Pomůže od kožních problémů
Abyste si šťávou z brambor vylepšili stav kůže a potlačili celulitidu, nemusíte ji pít, stačí ji přidat do koupele nebo jí pokožku potírat – to je také skvělá prevence odřených stehen.
7. Urychlí uzdravování
Bramborová šťáva obsahuje niacin (= vitamin B), který stimuluje krevní oběh a tím zlepšuje okysličení organismu. Zlepší tak distribuci živin a urychlí hojení a uzdravování.
8. Uleví při pálení žáhy
Pálí vás často žáha? Vypijte 1 dl bramborové šťávy smíchané se lžící šťávy z citronu. Rychle se vám uleví.
9. Vyčistí okna a zažene mšice
Bramborová šťáva se dá využít i jako prostředek na mytí oken – stačí přidat 1 dl do kbelíku s vodou a sklo se bude krásně lesknout. Funguje i jako přírodní přípravek proti mšicím, stačí ji naředit vodou a rostliny postříkat.