Hlavní obsah

Skryté kalorické bomby: Dejte si pozor na tyto potraviny, škodí hubnutí!

Foto: Diego Cervo, Shutterstock.com

Foto: Diego Cervo, Shutterstock.com

Reklama

Tváří se jako zdravé potraviny, které vám pomohou hubnout, ale ve skutečnosti jsou to skryté kalorické hrozby. Nezřídka po nich sáhnou nejen začátečníci v hubnutí, ale i ostřílení znalci výživy. Přinášíme vám přehled dietních omylů, seznamte se!

Článek

Tmavé pečivo, arašídové máslo, rýžové chlebíčky, proteinové tyčinky či zeleninové chipsy. To je jen část výčtu potravin, které jsou mnohdy mylně považovány za dietní. Jaká je pravda? Nepotěší vás.

Cereální, nebo celozrnné?

Jeden z prvních kroků, který podniká většina lidí snažících se jíst zdravě a hubnout, je nahrazení bílého pečiva celozrnným. To v obchodech ale často klame vzhledem. Tmavé nemusí se rovnat celozrnné, často je totiž jen obarvené. Pozor také na přívlastek cereální, ten rovněž neznamená, že jde o celozrnný produkt.

„Cereální je všechno pečivo, je přece z cereálií. Tmavé cereální pečivo, například kaiserky, jsou jen dobarvené karamelovým sladem, a tím jsou ve skutečnosti ještě horší než obyčejný chléb. Aby byl výrobek označený jako celozrnný, musí být z 90 % vyroben z celozrnné mouky, ať už pšeničné, špaldové nebo třeba žitné,“ vysvětluje výživová poradkyně Markéta Rozinková a doplňuje, že se vždy vyplatí číst složení nebo se ptát přímo prodejců v pekařství.

Zaostřeno na mouky

Markéta Rozinková varuje i před bezhlavým vyřazováním lepku z jídelníčku zdravých lidí. Kukuřičná či rýžová mouka ho sice neobsahují, ale jinak jsou na tom z výživového hlediska podobně jako pšeničná. „Tyto varianty jsou zcela vymleté, chybí jim vláknina. Na pečení či občasné zahušťování doporučuji celozrnnou špaldovou mouku,“ dodává poradkyně.

Jak je to s rýžovými chlebíčky?

Vhodnou alternativou pečiva nejsou ani pufované a extrudované výrobky v podobě rýžových chlebíčků. Hubnutí ohrožují svým vysokým glykemickým indexem. Brzy po jejich konzumaci se totiž znovu dostavuje hlad. Zvládnete-li nesníst celé balení, jednou za čas vám pro zpestření jídelníčku neuškodí. Pro delší zasycení je ovšem kombinujte se sýrem či šunkou a se zeleninou. Ty s polevou raději nezařazujte vůbec, jde o cukrovinku jako každou jinou.

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Při hubnutí se raději vyhněte rýžovým chlebíčkům, mají vysoký glykemický indexFoto: Alliance, Shutterstock.com

Proteinové tyčinky hubnutí neusnadní

Velkým hitem jsou proteinové tyčinky. Většina lidí je považuje za neškodnou sladkou odměnu a skvělý zdroj bílkovin pro budování svalové hmoty. Jejich složení ale nebývá ideální a některé se co do obsahu palmového tuku a cukrů podobají nezdravým tyčinkám. Ani obsah bílkovin nemusí být jejich předností. „Často je tvoří sójový hydrolyzát, pro vás neplnohodnotná bílkovina ze sóji, která zatěžuje játra a vylučovací systém,“ upozorňuje Markéta Rozinková.

Nahrazujete-li při večerním zobání u televize bramborové lupínky těmi z řepy, celeru či mrkve v domnění, že volíte zdravější a dietnější alternativu, mýlíte se. Ty kupované se energetickou hodnotou i obsahem tuku plně vyrovnají klasickým chipsům. Lépe jsou na tom pouze, co se týče obsahu vlákniny.

Ořechová másla jedině 100%

Zpozornit byste měli i v případě, že patříte mezi milovníky ořechových či arašídových másel a přitom redukujete váhu. Jsou sice zdrojem srdci a cévám prospěšných tuků, ale je nutné si hlídat jejich složení i množství. „Vybírejte taková, která obsahují jen ořechy a nejsou doplněná jiným rostlinným tukem a cukrem. Na druhé straně i stoprocentní a kvalitní másla obsahují vysoké množství tuku, takže byste s nimi měli při hubnutí zacházet opatrně,“ doporučuje nutriční terapeutka Sandra Figalová.

Zrádné mohou být i tekuté kalorie v podobě ochucené kávy, která obsahuje velké množství cukru. V jednom velkém karamelovém macchiatu ho najdete téměř 23 gramů. „Cukr, mléko a další dochucovací složky z kávy rázem udělají spíše malý dezert,“ uzavírá Sandra Figalová.

Dopřáváte si některé z uvedených potravin i při hubnutí?

Reklama

Související témata:

Načítám