Hlavní obsah

Slavný hit Macarena: Vznik inspirovala svůdná tanečnice

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Kdo by neznal píseň Macarena a legendární tanec, který k ní vznikl? Jakmile se totiž zábava rozproudí, nesmí chybět skoro na žádné diskotéce nebo oslavě. Ale víte, jaká historie se za touto hudební peckou 90. let skrývá?

Článek

Mezi tradiční tance se řadí například valčík, polka nebo stylový swing. Vzhledem k oblíbenosti se dnes ke klasice určitě dá počítat i macarena pojmenovaná podle stejnojmenné písně, v níž se choreografie poprvé objevila. Máme pro vás několik zajímavostí o této legendě mezi tanci i písněmi.

Svůdná tanečnice jako múza 

Nelze říct, že by po španělském pěveckém a tanečním duu Los del Río, které vzniklo v roce 1962, během prvních třiceti let jeho existence neštěkl pes, ale opravdový průlom a celosvětová popularita přišly až v 90. letech. Dva muži středního věku Antonio Romero Monge (72) a Rafael Ruíz Perdigones (72) tehdy vyšli na veřejnost s písní Macarena.

Říká se, za vším hledej ženu, a v tomto případě to skutečně platí. Hudebníky inspirovala venezuelská tanečnice ohnivého flamenka Diana Patricia Cubillán Herrera (49), tedy její půvab a ladné pohyby. Macarena je španělské ženské jméno a píseň pojednává o dívce, kterou naštvalo, že se její přítel rozhodl vstoupit do armády. Aby se mu pomstila, vyráží do města, kde tancuje s ostatními vojáky. Víte, které taneční pohyby jsou nejvíc sexy?

Foto: Profimedia.cz

Za tancem stojí choreografka Mia FryeFoto: Profimedia.cz

Populární remix

Chytlavá píseň byla po svém vydání poměrně populární, tedy zejména ve Španělsku. K celosvětovému hitu ovšem ještě něco scházelo. V roce 1996 spatřil světlo světa videoklip, který měl podobu remixu původní písně. Vznikl pod záštitou producentského dua The Bayside Boys. Kromě hlasů původních zpěváků byla píseň obohacená o ženské hlasy, pasáže v angličtině a sexy tanečnice. A celosvětový hit je tu.

Za choreografií tance stojí herečka a tanečnice Mia Frye (55), která v roce 2016 pro HuffPost řekla: „Věděla jsem, že to musí být křišťálově čisté, aby si macarenu po prvním zhlédnutí zapamatovalo dítě, starý člověk, král i prezident. Aby si pamatovali pohyby, duši a radost vycházející z videa.“ Duo Los del Río se díky úspěchu písně dostalo ze španělských klubů do velkých vyprodaných arén a setkalo se i s papežem.

Foto: Profimedia.cz

Vlevo je Antonio Romero Monge a vpravo Rafael Ruíz Perdigones alias duo Los del RíoFoto: Profimedia.cz

50 tisíc tanečníků

V roce 1996 vznikl v souvislosti s písní a tancem také rekord. Na stadionu Yankee v New Yorku rozvlnilo své boky v legendárním tanci padesát tisíc lidí současně. Že je něco populární, ovšem neznamená, že to musí mít zaručeně i vysokou uměleckou hodnotu. Čtenáři hudebního magazínu Rolling Stone přisoudili Macareně druhé místo v žebříčku nejhorších písní 90. let. Na prvním místě se ocitla skladba Barbie Girl od kapely Aqua z roku 1997.

Slavní autoři jednoho hitu

Ať už patříte mezi její příznivce, nebo odpůrce, jedno je jasné: Macarena tu s námi byla, je a ještě nějakou dobu bude. I v současnosti vznikají předělávky této slavné skladby. Různých verzí jsou na internetu k dohledání stovky. Čerpal z ní například raper Tyga (30) v rámci svého klipu Ayy Macarena, který vyšel v prosinci 2019. Je inspirován filmovou komedií Maska (1994) s Jimem Carreyem (58) a na začátku se objeví původní dvojice protagonistů – duo Los del Río. Ti sice stále vystupují, ale hovoří se o nich jako o kapele jednoho hitu. Dalšími písněmi totiž na svůj úspěch už nenavázali, zato Macarenu, tu musejí zazpívat všude! I oni sami vytvořili několik verzí, například africkou nebo vánoční.

Devadesátky prostě frčí a stále inspirují. I celebrity v karanténě se oblékají jako v roce 1996!

Reklama

Související témata:
Choreografie

Načítám