Hlavní obsah

Ptát se, nebo neptat na počet bývalých milenců?

Foto: Liderina, Shutterstock.com

Foto: Liderina, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svěřil se, že než vás potkal, prošlo jeho postelí 15, možná 20 milenek. Je to hodně, nebo málo a záleží na tom vůbec? Otázka, na kterou musíte odpovědět, pokud zvažujete partnerský vztah, je totiž úplně jiná.

Článek

V první řadě vás zajímají jeho uhrančivé oči a muskulatura, v té druhé chcete odhalit, s kolika ženami spal. Podle britské sexpertky Tracey Cox je právě takové vyzvídání typickým znakem toho, že se milenecký vztah posunul o kousek dál. Pokud usilujete o seriózní partnerství, často je minulost protějšku jedním z faktorů, které rozhodují o jeho osudu. Patří tenhle týpek mezi cudné hochy, nebo má pověst nenapravitelného svůdníka? „Fakt je, že neexistuje spolehlivý způsob, jak zjistit pravdu,“ varuje výše uvedená odbornice.

Průměr o jednotlivci nevypovídá vůbec nic

„Když se podíváte na různé ankety, tak zjistíte, že lidé ve věku 54 až 72 let mají v průměru 10 až 11 celoživotních partnerů, zatímco generace X, tedy jedinci mezi 38 až 53 lety, přiznávají 13 až 14 milenců. Mileniálové ve věku 23 až 37 nejčastěji napočítají partnerů 12,“ popisuje Tracey Cox s tím, že tyto statistiky nejsou pro konkrétní partnerství relevantní, a to z jednoho prostého důvodu: průměr neznamená nic.

A vysvětluje to takto: „Většina statistik, které dostáváme, jsou průměry. Je tedy docela dobře možné, že 55letý muž může mít za sebou pouze dvě milostné zkušenosti, kdežto osmnáctiletý mladík si sexu užívá každý den s jinou ženou. V devatenácti se tak pochlubí, že se miloval s desítkami milenek, z nichž si jménem pamatuje maximálně tak třetinu. Je to opravdu individuální.“

Foto: AlessandroBiascioli, Shutterstock.com

Průměrný počet partnerek vůbec nic neznamenáFoto: AlessandroBiascioli, Shutterstock.com

Muži si fandí, ženy jsou za světice

A poukazuje i na typický nešvar sexuálních průzkumů – lež. I když vědci dnes a denně podotýkají, že ankety jsou anonymní, respondenti se nechtějí shodit sami před sebou ani před ostatními. Muži automaticky zaškrtnou nejvyšší skóre, i když si v posteli užili jen s jednou milenkou. Ženy zase nechtějí být za poběhlice, proto skutečný počet partnerů radši sníží. Vždyť ten profesor, co má průzkum na starosti, se tváří tak puritánsky. Ještě si ledacos pomyslí!

„Celkové výsledky, tedy konkrétně průměry, všech různých anket jsou proto matoucí. Těžko odrážejí realitu. Mnohem zajímavější je výpočet pomocí mediánu, střední hodnoty, která se vyskytuje nejčastěji. Ale věřte mi, všechny ostatní statistiky jsou jeden velký klam,“ dodává odbornice, podle které jsou data zkreslená ještě z dalšího důvodu.

Vy víte, co je to vlastně ten sex?

Charakteristika milování. Rébus! Řadí se k tomu i líbání? Jedná se i o orální uspokojení, nebo jen přímý pohlavní styk? A je milenkou také žena, s níž muž udržuje platonický vztah po internetu? Přičítají se tyhle případy k celkovému počtu? Jak kdy – a právě v tom je ten problém. Jeden člověk počítá všechny románky, druhý si pod pojmem „sexuální partner“ vybaví jen protějšek, s kterým strávil minimálně měsíc či dva.

A pak tu jsou i velmi speciální případy. „Jedna žena měla během masturbace orgasmus v momentě, kdy jí přítel po telefonu četl báseň. Co by to znamenalo pro případnou anketu? Čárku navíc? Sama to za milenecký příběh nepovažuje, ale její manžel, tedy kdyby se o tom dozvěděl, by na započítání určitě trval,“ poukazuje na pro a proti sčítání bývalých milenců britská sexuální guru.

Co je to jediné, na čem záleží?

Chcete vědět, zda je sex s potenciálním partnerem bezpečný? Pak nechcete znát počet předchozích sexuálních partnerů, ale zajímáte se o to, zda nový objev v minulosti používal kondom, a je tedy hypoteticky zdravý. Člověk, který spal s 50 lidmi a pokaždé přitom z krabičky vytáhl pláštěnku, je bezpečnější volba než jedinec, jenž měl sex jen pětkrát, ovšem ani jednou se nechránil. Takže, skutečně záleží na počtu coitů, nebo spíš na zodpovědném sexuálním chování?

Reklama

Načítám