Hlavní obsah

Somlói galuska: luxusní skládaný maďarský dezert

Hodnocení:
(98)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
1 hodina 15 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
vysoká

Vanilkový krém, čokoládová omáčka, tři různé piškotové korpusy, voňavý rumový punč a navrch pořádný kopec šlehačky – tahle opulentní maďarská odpověď na italské tiramisu se může zdát až přehnaná. Bez přehánění ale můžu říct, že je to jeden z nejchutnějších dezertů, které znám.

Ingredience pro:
10 porcí
Na světlý korpus:
  • 3 vejce
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
Na kakaový korpus:
  • 3 vejce
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 špetka soli
Na ořechový korpus:
  • 3 vejce
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce mletých ořechů
  • 1 špetka soli
Na rumový sirup:
  • 200 ml vody
  • 100 ml rumu
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžičky pomerančové kůry
  • 1 hrst rozinek
Na vanilkovou omáčku:
  • 500 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 vanilkového lusku
Na čokoládovou omáčku:
  • 150 ml vody
  • 50 ml rumu
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 180 g čokolády 70%
Na dokončení:
  • 4 lžíce mletých ořechů
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 kelímky šlehačky
Článek

Moje maďarská babička vždy říkala, že je to babračka, zdlouhavá práce, a chystala je jenom při opravdu výjimečných příležitostech. Měla pravdu: příprava vyžaduje trochu kuchařské zručnosti a času, výsledek vás ale zaručeně nadchne.

„Šomló halušky“ se připravují podobně jako tiramisu – jednotlivé vrstvy se skládají do mísy a nechají uležet. Při servírování se z hmoty velkou lžící vykrajují jakési nočky (odtud název halušky), které se navrší na talíře do pořádného kopce (a Somló je vulkanický kopec na západě Maďarska, který trochu připomíná Říp), přelijí se velkorysou porcí čokoládové omáčky a ozdobí šlehačkou… Přesvědčila jsem vás? Tak pojďme na to!

Postup

Krok 1: Budete potřebovat tři různě ochucené piškotové pláty, každý ze tří vajec. Předehřejte troubu na 170 °C, pekáček o rozměrech cca 22 × 26 cm vyložte papírem na pečení. Připravte si také misku s vyšším okrajem a stejným (nebo o málo) menším rozměrem.

Krok 2: Na světlý korpus oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat. Až se vytvoří jemná pěna, přidejte postupně dvě lžíce cukru a vyšlehejte opravdu tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte zbylou lžíci cukru a také je pořádně našlehejte, až směs zesvětlá, nabude a bude připomínat majonézu.

Krok 3: K žloutkové hmotě ručně jemně vmíchejte asi třetinu sněhu. Prosejte k ní lžíci mouky, jemně ji zapracujte a takhle ještě nadvakrát zapracujte zbylou mouku a sníh. Těsto opatrně rozetřete do připraveného pekáčku a pečte asi 12–15 minut, až je piškotový plát na dotek suchý a špejle zapíchnutá doprostřed vyjde čistá. Upečený piškot nechte chvíli zchladnout, překlopte na čistý papír na pečení, spodní papír opatrně sloupněte a nechte na mřížce vychladnout.

Krok 4: Stejným způsobem připravte i zbylé dva piškoty – u kakaového přidejte k žloutkové hmotě jako první lžíci prosátého kakaa (a kakao opravdu prosejte; budete-li se snažit rozbít případné hrudky přímo v těstě, zbytečně vám uniknou vzduchové bublinky, které ho kypří). U ořechového korpusu zapracujte lžíci ořechů naopak jako poslední.

Tip: Když máte velkou troubu, můžete připravit těsto na všechny korpusy najednou ze všech devíti vajec – smíchejte tuhý sníh a našlehané žloutky s moukou, těsto rozdělte na tři části, jednu nechte světlou a zbylé dvě ochuťte. Já je dělám postupně a používám dvě nádoby a dvě pomůcky na šlehání – ruční šlehač na žloutky a tyčový mixér se šlehací metlou na bílky. Takhle je mezi jednotlivými piškoty nemusím mýt: zatímco je jeden plát v troubě, už připravuji další a práce jde pěkně od ruky.

Krok 5: Na rumový sirup dejte všechny ingredience kromě rozinek do malého rendlíku, pomalu přiveďte k varu a míchejte, až se cukr rozpustí. Krátce povařte na mírném ohni, postačí 4–5 minut, odstavte, přidejte rozinky a nechte zchladnout.

Krok 6: Na vanilkový krém vyšlehejte ruční metličkou ve větší misce žloutky s cukrem a moukou. Připravte si dva rendlíky, které se do sebe tak akorát vejdou. Do většího dejte vařit vodu na vodní lázeň a do menšího vlijte mléko a přidejte semínka z vanilkového lusku. Mléko přiveďte k varu. Sběračku horkého mléka přidejte ke žloutkům, prošlehejte a naředěné žloutky vlijte zpátky do mléka.

Krok 7: Rendlík se žloutkovým krémem postavte do vařící vodní lázně a za stálého míchání nechte krém zhoustnout do konzistence řidšího pudinku. Ostavte, přímo na hladinu položte potravinářskou fólii a nechte zchladnout.

Krok 8: Začněte skládat dezert: do misky vložte ořechový piškot. Pomocí mašlovačky ho pořádně potřete rumovým sirupem a rovnoměrně poklaďte polovinou rozinek. Přidejte dvě lžíce nahrubo nasekaných ořechů a polovinu vanilkového krému. Na krém položte kakaový piškot a vrstvy zopakujte. Na vrch položte světlý piškot, zvlhčete sirupem a posypejte ořechy a kakaem. Misku přikryjte potravinářskou fólií a nechte rozležet do druhého dne.

Krok 9: Na čokoládovou omáčku dejte do rendlíku vodu, rum, přidejte čokoládu nalámanou na menší kousky a cukr a na mírném ohni za stálého míchání zvolna zahřívejte, až se všechno spojí do hladké tekutější čokoládové omáčky.

Krok 10: Konečně finále. Z odleželého dezertu vykrajujte lžící větší noky (či kopečky jako u zmrzliny) a skládejte je na talíř. Přelijte čokoládovou omáčkou, přidejte pořádný kopec šlehačky a podávejte.

Maďarská kuchyně je skvělá: teď v zimě můžete zkusit nahé plněné zelí nebo vepřový perkelt.

ynezorPumanzeSaNyknalC
13. 1. 2022

Reklama

Sdílejte článek