Hlavní obsah
3,3
(27)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Palačinky jsou oblíbená sladká dobrota a milují je děti i dospělí. Potěšte své blízké a připravte jim palačinky ve vyváženější verzi: jednoduché těsto je z jogurtu a ze špaldové mouky. A s čerstvými jahodami a domácí jahodovou marmeládou nemají chybu.

5 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 palačinek
Palačinky
  • 150 g špaldová mouka
  • 2 ks vejce
  • 400 ml mléka
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce oleje
K podávání
  • 1/2 skleničky jahodové marmelády
  • 200 g čerstvých jahod
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že smícháte sypké ingredience – špaldovou mouku, špetku soli a třtinový cukr. 

02.

Do suché směsi přidejte vejce, mléko a jogurt a dobře promíchejte, až vznikne řídší hladké těsto.

03.

Hotové těsto nechejte alespoň pět minut odstát, díky tomu se budou palačinky lépe dělat.

04.

Na rozpálenou palačinkovou pánev lehce vytřenou olejem lijte naběračkou těsto, tvořte palačinky (vyšlo mi osm velkých palačinek) a krátce je opečte z obou stran.

05.

Hotové palačinky potřete jahodovou marmeládou (nebo jinou oblíbenou) a podávejte s čerstvými jahodami.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Díky jogurtu v těstě jsou palačinky vláčnější a výživnějšíFoto: Viktorie Hrazdílková

Tip: Palačinky můžete před servírováním lehce polít rozpuštěnou hořkou čokoládou.

Že jsou palačinky nuda? Vsaďte na barevné těsto i originální náplně a dělejte je nasladko i naslano. Zbyla vám špaldová mouka? Udělejte si špaldové dukátové buchtičky anebo špaldové lívance z ricotty.

Reklama

Související témata:

Načítám