Hlavní obsah

Špaldový jogurtový koláč s rebarborou

Hodnocení:
(26)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina 30 minut
Náročnost
střední

Jednoduché moučníky jsou dost často překvapivě vynikající. A platí i o tomto rebarborovém koláči s jogurtem a mákem. Jdete do něj?

Ingredience pro:
1 formu o průměru 24 cm
  • 4 stonky rebarbory
  • 4 lžíce medu
  • 3/4 hrnku vody
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
Na těsto
  • 100 g másla
  • 110 g přírodního cukru
  • 3 vejce
  • 250 ml smetanového jogurtu
  • 1 citron
  • 250 g špaldové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 3 lžíce máku
Článek

Postup

Krok 1: Rebarboru oloupejte a nakrájejte na asi 5centimetrové špalíčky. 

Krok 2: Spolu s medem, vodou a zázvorem je 5 až 10 minut povařte, aby trochu změkly, ale přitom stále držely tvar.

Krok 3: Rebarboru vyndejte a šťávu ještě chvíli vařte, aby zhoustla.

Krok 4: Změklé máslo utřete s cukrem a žloutky, vmíchejte jogurt, citronovou kůru, mouku, kypřicí prášek, špetku soli a mák.

Krok 5: Z bílků ušlehejte tuhý sníh a po částech ho opatrně zapracujte do těsta.

Krok 6: Na dno dortové formy vyložené pečicím papírem rozložte rebarboru, překryjte těstem a pečte asi hodinu při 180 °C, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení téměř suchá.

Krok 7: Nechte 15 minut vychladnout ve formě, poté vyklopte a studený koláč potřete sirupem.

Jaký koláč máte nejraději vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.