Hlavní obsah

Návrat k expříteli? Na tohle si předem odpovězte

Foto: kiuikson, Shutterstock.com

Foto: kiuikson, Shutterstock.com

Reklama

Vztah s ex? Pro někoho naprosto zapovězený svět, do kterého by se nevydal ani za zlaté tele, pro druhého lákavá šance na lásku. Pokud patříte do druhé skupiny, měli byste si to pořádně promyslet.

Článek

Kdo se nikdy neocitl v situaci, kdy ho, byť na chvilku, napadlo, že by se mohl vrátit k bývalému partnerovi? Je to častá myšlenka, která na některé lidi působí jako zakázané ovoce – nedbají rizik ani varování a klidně se do vztahu pustí znovu.

Existují stovky důvodů, proč dát od minulých partnerů ruce pryč a důkladně spálit všechny mosty. Jenže občas se člověk nemůže zbavit pocitu, že vrátit se k bývalému je nejlepší možný nápad. Jestli se i vám hlavou honí takové nápady, zkuste si nejprve odpovědět na pár otázek. Mimochodem – není špatné si o těchto věcech popovídat také přímo s expřítelem. (Víte, proč se muži často chtějí vrátit ke svým ex?)

1. Proč jste se rozešli?

Velice důležitý bod, který vám může hrát do karet (anebo naopak), je důvod, proč jste se rozešli. Jestliže si tehdy jeden z vás ještě nebyl úplně jistý, co od života chce, zatímco nyní je o tom přesvědčen, dá se s tím pracovat. Ale pokud vás partner třeba podváděl a nyní si nasypal popel na hlavu, že už to nikdy neudělá, měli byste být obezřetní. Tohle je bod, který byste měli společně probrat – je důležité znát i expartnerův pohled, proč podle něj vztah skončil.

2. Vyřešili jste od rozchodu problémy?

I když důvod k rozchodu nepředstavoval nic hrozného, co by se nedalo zlepšit, otázkou zůstává, zda se to nyní, s odstupem času, opravdu změnilo. Jestli byl jednou z hlavních příčin rozkolu třeba nedostatek volného času, který jste spolu mohli trávit, jste si jistí, že jste tento problém zvládli vyřešit?

Foto: NotarYES, Shutterstock.com

Návrat k bývalému příteli raději nezvažujte, pokud se k vám choval nehezky Foto: NotarYES, Shutterstock.com

3. Co jste se naučili?

Nemusíte rovnou tasit všechny vysokoškolské diplomy nebo certifikáty z nejrůznějších kurzů. Mnohem důležitější je, zda jste se za dobu odloučení naučili něco více o sobě a o vztazích. A urovnali si myšlenky, co od partnera očekáváte a co byste naopak chtěli nabídnout vy jemu. Proměna a vývoj osobnosti v tomto směru mohou být klíčové.

4. Co byste ve vztahu udělali jinak?

Podíl viny na nepovedeném vztahu nikdy neleží pouze na jedné osobě, alespoň trochu v tom mají prsty oba. Je důležité si to připustit a zamyslet se, zda i vy sami jste něčím nepřispěli. Nikdo není bezchybný, ačkoliv si to lidé mnohdy rádi myslí.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

I když se vracíte k muži, kterého znáte, je dobré si promluvit o tom, co od vztahu očekáváte Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

5. Co by on udělal jinak?

Samozřejmě tu ale nejde o žádné sebemrskačství. Kromě zamyšlení nad sebou byste měli vědět, zda i bývalý partner popřemýšlel o svých chybách a protentokrát by se jich chtěl vyvarovat. Chce se zachovat jinak v situacích, které mohly vést k rozchodu? Lidé se zpravidla nemění, ale mohou být uvědomělejší.

6. Jak se změnil život od rozchodu?

Ovlivnit znovuobnovený vztah může i čas, po který jste nebyli spolu. Mohlo by se klidně stát, že se vaše životní cesty od té doby rozešly natolik, že by to dnes už neklapalo. Láska a vzájemná přitažlivost jsou sice důležité, ale pro dlouhodobý vztah je potřeba trochu více.

Toto všechno platí pro normální vztahy. Pakliže byl jeden z dvojice v minulosti agresivní a druhému ubližoval, myšlenky na jakýkoliv návrat by měl člověk z hlavy hodně rychle vyhnat!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Je dobré se vracet? Možná vám v rozhodování pomůže podrobná typologie expartnerů. 

Reklama

Související témata:

Načítám