Hlavní obsah

Děsivé filmové matky. Komu byste nechtěli říkat mami?

Foto: Josef Strouhal / Právo / Profimedia

Foto: Josef Strouhal / Právo / Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne máma, většina lidí si vybaví pečující a hřejivou náruč, osobu, která by pro své děti udělala první i poslední. Jenže z některých matek jde pořádný strach – třeba z těch z filmového plátna. Které byste v rodině určitě nechtěli?

Článek

Každá matka přistupuje k výchově jinak. Některé jsou benevolentní, jiné naopak velmi přísné a z některých jde opravdu hrůza. K tomu, aby vám naskočila husí kůže, někdy stačí pouhý pohled. A platí to i o filmových postavách. V jakých snímcích se objevily opravdu monstrózní matky?

Drahá maminko (1981)

Smutné drama vypráví o rodině, kde ve skutečnosti není všechno tak krásné, jak to vypadá pro okolí. Soukromý život slavné americké herečky Joan Crawford (†73) je viděný očima její adoptivní dcery Christiny (81) – scénář se zakládá na její knize z roku 1978. Snímek, který režíroval Frank Perry (†65), ukázal, jak se navenek dokonalá hollywoodská hvězda a milující matka v soukromí měnila v manipulativní tyranku a alkoholičku. V roli sebestředné matky se představila Faye Dunaway (79).

Foto: Profimedia.cz

Faye Dunaway perfekně zahrála matku, která má dvě tváře: jednu dokonale krásnou pro veřejnost, zato každodenní realita za zavřenými dveřmi je zcela odlišnáFoto: Profimedia.cz

Carrie (1976)

Legendární hororový snímek natočil Brian De Palma (80) podle stejnojmenné knihy Stephena Kinga (73), a tak v něm není o hrůzu a pocity bezvýchodnosti nouze. Matku – tvrdou náboženskou fanatičku – si zahrála Piper Laurie (88) a její dospívající dceru, která zjišťuje, že má nadpřirozené schopnosti ubližovat lidem, ztvárnila Sissy Spacek (70). A byla to právě tyranská matka, která se zásadní měrou podílela na tom, že se v dceři projevilo to nejhorší.

Film se v roce 2013 dočkal úspěšného remaku. Která verze se vám líbí víc?

Foto: Profimedia.cz

Mít za matku poblázněnou náboženskou fanatičku není pro dceru žádný med. Obě hlavní představitelky získaly nominaci na OscaraFoto: Profimedia.cz

Precious (2009)

Za roli matky v tomto nelítostném dramatu režiséra Leea Danielse (60) získala herečka Mo’Nique (52) Zlatý glóbus i Oscara. Její postava se postarala o nesnesitelné rodinné drama, které by rozhodně nikdo nechtěl zažít na vlastní kůži. K dceři Precious, kterou ztvárnila Gabourey Sidibe (37), se chová naprosto příšerně, o čemž svědčí i to, s čím se zoufalá dívka svěřila sociální pracovnici: „Otec mi udělal druhé dítě. To první jsem rodila doma v kuchyni na podlaze, zatímco mě matka kopala do hlavy.“

Znáte největší filmové mrchy? Někdy je to vážně síla.

Foto: Profimedia.cz

Mo’Nique přivedla na stříbrné plátno primitivní nelítostnou bytost, která nechá dceru zneužívat, krutě ji ponižuje a naprosto ji nenávidíFoto: Profimedia.cz

Slunce, seno, jahody (1983)

Pracovnice JZD Marie Škopková v podání Heleny Růžičkové (†67) možná není v jádru zlá, ale žádná vysněná máma to rozhodně není. Dceři kvůli sousedským půtkám brání v lásce a pro facky, rány a křik nejde daleko. Řídí celou rodinu jako generál a nikdo se s ní nechce dostat do potyčky, protože nemá šanci z ní vyváznout se zdravou kůží. A vlastní názor? Na ten raději zapomeňte. Známou trilogii Slunce, seno... režíroval Zdeněk Troška (67).

Výchova dětí v Česku: 5 metod a jejich rizika! Také jste „trochu od rány“? 

Foto: Josef Strouhal / Právo / Profimedia

Svérázná vesnická žena, která se s ničím nepáře, taková byla Helena Růžičková v roli Marie Škopkové. V kině působila zábavně, ale ve skutečnosti je taková matka pro děti pohromaFoto: Josef Strouhal / Právo / Profimedia

Tři oříšky pro Popelku (1973)

Na svoji vlastní dceru byla matka v podání německé herečky Caroly Braunbock (†54) hodná, zato nevlastní Popelka to v pohádce Václava Vorlíčka (†88) pořádně schytala. Macecha ji nenáviděla a trápila ji bez ohledu na to, co dívka udělala nebo neudělala. Přála jí jen to nejhorší a v jejím ponižování se vyžívala. A ani nemusela nic říkat: stačil pouhý pohled a bylo jasné, že je zle.

Foto: Martin Pekárek / CNC / Profimedia

Na německém zámku Moritzburg, v jehož okolí se natáčelo, si slavnou pohádku připomínají výstavouFoto: Martin Pekárek / CNC / Profimedia

Hra o trůny (2011–19)

V oblíbeném seriálu není o záporné postavy nouze. Jednou z obzvláště zákeřných byla královna Sedmi království v podání herečky Leny Headey (47). Cersei Lannister je krutá, panovačná a zlá žena a také matka tří dětí, která jim život rozhodně nijak neulehčuje. Ze syna Joffreye, jehož ztvárnil Jack Gleeson (28), vychovala kruté monstrum.

Foto: Profimedia.cz

Královna Cersei Lannister proslula nejen krásou, ale také krutostíFoto: Profimedia.cz

Jedna ruka netleská (2003)

Komedie, ze které je vám místy pořádně úzko. Takový je snímek režiséra Davida Ondříčka (51). Matku dvou dětí Sandru si v něm zahrála Klára Pollertová-Trojanová (49). Charakterizuje ji chlad, přísnost a ekologické zaměření hraničící s fanatismem. Dětem sice fyzicky neubližuje, ale k pohodové kamarádské matce má vážně hodně daleko.

Foto: Profimedia.cz

Klára Pollertová-Trojanová si ve filmu zahrála po boku manžela Ivana Trojana (56)Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám