Hlavní obsah

Bezlepkové batátové noky s rukolovým pestem

Hodnocení:
(32)
Foto: Autorka
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Přiznám se, že čočkovou mouku jsem do noků použila jen proto, že mi došla ta klasická pšeničná, ale výsledek mě příjemně překvapil – měly výraznější chuť a navíc byly mnohem sytější. Ať už ale použijete mouku jakoukoli, domácí noky jsou dobrota, která si zaslouží i domácí pesto. Třeba to rukolové máte hotové během dvou minut.

Ingredience pro:
4 porce
Na noky
  • 500 g batátů
  • 500 g mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • máslo na smažení
Na rukolové pesto
  • 125 g rukoly
  • 1 hrst parmezánu
  • 1 hrst ořechů
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 8 lžic extra panenského olivového oleje
  • 1.5 citronové šťávy
  • chilli
Článek

Postup

Krok 1: Sladké brambory, stejně jako ty klasické, je do noků nejlepší upéct – zbude v nich méně vody a bude tak potřeba méně mouky. Batáty (2 menší kusy) jsem pekla vcelku při 200 °C asi 50 minut doměkka. Každopádně je můžete i pokrájené na kostky uvařit v osolené vodě.

Krok 2: Upečené brambory oloupejte a teplé nebo studené smíchejte s vajíčkem, 1/2 lžičkou soli a asi 300 g mouky. Zde záleží, jakou použijete – já dala bezlepkovou mouku z červené čočky, které je potřeba více (celkem asi 500 g), klasické pšeničné stačí méně. Těsto může trochu lepit, ale když dáte vařit jeden nok na zkoušku, musí zůstat vcelku. Pokud se rozvaří, přidejte mouku.

Krok 3: S těstem pracujte rychle, aby nezačalo měknout. Namočenýma rukama z něj tvořte tenké hady, které krájejte na jednotlivé nočky. Vařte je v osolené vodě ještě minutu od chvíle, kdy vyplavou na hladinu.

Krok 4: Noky sceďte a případně ještě opečte na troše másla nebo olivového oleje.

Krok 5: Na domácí pesto rozmixujte rukolu (můžete ji propláchnout horkou vodou, aby trochu slehla), sýr, ořechy nebo semínka (já dala lískové, ale hodí se i slunečnice, mandle, pinie nebo třeba kešu), česnek, sůl, olej, citron a podle chuti i trochu chilli. Pokud vám nějaké pesto zbude, zakápněte ho olejem, v lednici vám vydrží minimálně týden.

Foto: Autorka

Když noky ještě opečete na troše másla nebo oleje, budou uvnitř hezky vláčné a zvenčí křupavé

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.