Hlavní obsah

Stěhování nemusí být noční můrou!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Usnadněte si stěhování co nejvíceFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

1. díl - Také se vám ježí vlasy už jen při samotné představě, že se budete stěhovat?  Poradíme vám, jak si tuhle nepříjemnou záležitost ulehčit tak, abyste to v pohodě přežila!

Článek

Stěhování je událost, která zasáhne celou rodinu, a je jedno, zda se stěhujete o pár bloků dál, nebo na konec republiky. Všechno je třeba s dostatečným předstihem naplánovat. Pokud se na to sama necítíte a jste ochotná obětovat peníze navíc, využijte služeb stěhovacích firem. Jejich služby jsou rozmanité a záleží pouze na vás, kolik peněz, energie a nervů do stěhování chcete investovat.

Nicméně stěhujete-li se v rozmezí několika kilometrů, poslouží vám docela dobře větší vůz nebo kamarádova dodávka.

Za co se firmám platí?

Standardně vám firma věci naloží, odveze a vyloží. Připlácí se za počet pater, kam budou nuceni stěhováci věci odnosit. Hlouběji do kapsy si sáhnete, když v  budově není výtah. Velkou roli hraje i vzdálenost obou míst. Bydlíte-li ve větším městě, přijde vás stěhování dráž než ty, co bydlí na venkově. Některé firmy si účtují i čas, který stěhováním stráví - tedy hodinovou taxu. Platí se každá započatá hodina.

Jde to i bez práce

Nemusíte-li počítat doslova každou korunu, vyplatí se sáhnout po službě „na klíč". Co kompletní servis zahrnuje? Nemusíte se o nic starat, jen si připravit dostatečně plnou peněženku. Můžete si dokonce vybrat, zda chcete u stěhovacího procesu být nebo ne. Služba zahrnuje jak balení velkých věcí, tak i osobních. Pojištění pro případ poškození věcí při stěhování bývá samozřejmostí.

Foto: bobsmuscle4hire.com

Křehké a skleněné věci ochrání fólieFoto: bobsmuscle4hire.com

Firma stěhuje, vy se bavíte

Službu na klíč využívá stále více lidí a nemohou si ji vynachválit. Jak to probíhá? Do bytu přijede zástupce firmy a zmapuje všechny bytové prostory a udělá analýzu. Na jejím základě vyhotoví plán a stanoví předběžně cenu za stěhování. Osobní konzultace s kalkulací bývá zdarma. Konečná cena zahrnuje kromě odvozu, balení, vybalení a dalších standardních služeb i speciální obaly, které budou použity. O všechno je tedy postaráno a vy si v onen „kritický" den klidně můžete udělat pěkný rodinný výlet.

Co může navýšit rozpočet

Abyste přesto nebyla překvapena náhlým navýšením konečné kalkulace, zjistěte si pár důležitých informací. Řada firem si účtuje příplatek za víkendy. Často jsou tyto termíny plné a je třeba objednávat se hodně dopředu. Když se stěhování budete účastnit, obvykle dostanete obaly zdarma. Nestihnete-li něco zabalit, je možné, aby to za vás udělala firma - opět se za to připlácí. Do nadstandardu patří i smontování nábytku v místě, kam se stěhujete. A nezapomeňte si rezervovat místo pro parkování stěhovacího vozu co nejblíže vchodu do domu. Vyhnete se zbytečným problémům a ušetříte si čas.

Jak si správně zabalit

Převoz je zařízený, ale balit budete sama - co s tím? Velké kusy nábytku se snažte rozebrat na menší díly, které jsou zároveň lehčí. Pokud se na montáž necítíte, nechte ji raději na partnerovi nebo přímo stěhovací firmě. Sklo a křehké věci se balí samostatně. K tomu existují speciální obaly - osvědčené jsou krabice či plastové přepravky (knihy, nádobí, menší věci), bublinkové fólie (křehké předměty), vlnitý karton nebo fixační fólie (zabraňuje otevírání dvířek a šuplíků).

Když je všechno dobře zabaleno, můžete se směle pustit do stěhování. Připravte se však na to, že zaklapnutím dveří maraton ještě zdaleka nekončí. V druhém díle seriálu se např. dozvíte, co je třeba vyřídit na úřadech, kam nahlásit změnu bydliště apod.

A myslete na to, že i v tak neoblíbené činnosti se dá najít spousta pozitiv. Třeba to, že si uděláte dokonalý pořádek ve věcech, vyhodíte zbytečnosti a hlavně: Můžete se těšit na nový domov!

Reklama

Načítám