Hlavní obsah

Stejnokroj na módních molech? Múzou návrhářů je armáda!

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stopy prvních válečnic sahají daleko do starověku a i dnes je v armádách světa dost žen. Odvážné vojákyně v maskáčích inspirovaly návrháře i letos a prvky z uniforem se nyní promítají do všech módních kolekcí. Propadněte kouzlu stejnokroje!

Článek

Legendy o krutých Amazonkách i nelítostných pirátkách pocházejí ještě z dob před naším letopočtem, ale stejně zajímavé jsou příběhy z minulosti mnohem bližší. Zajímá vás, jak se dámy probojovaly do současné armády a proč jejich šatník tolik láká přední designéry? Pak čtěte dál.

Pozemní armáda  

Ženy válečnice jsou součástí historie od nepaměti, ale do armády vstoupily teprve nedávno. Během druhé světové války se jich 38 zúčastnilo bitvy u Sokolova (1943). Jednou z nich byla československá odstřelovačka a zdravotnice Marie Ljalková-Lastovecká (†90). Dnes slouží vlasti podstatně větší počet vojákyň, v armádě ČR jich je 13 procent a v roce 2017 byla jedna z nich dokonce jmenována první českou brigádní generálkou AČR. Jmenuje se Lenka Šmerdová (55) a obléká uniformu už dlouhých 36 let.

Foto: Profimedia.cz

Lenka Šmerdová se stala první ženou v české armádě s generálskou hvězdou. Na kontě už jedno významné prvenství měla, když získala hodnost plukovníka Foto: Profimedia.cz

Vojenský stejnokroj pozemních sil nezahrnuje ovšem jen typické maskáče, které se používají na zahraniční mise. Existují také zimní (khaki) a letní (béžové) vycházkové uniformy ve dvou variantách – s nohavicemi nebo sukní. Slavnostním oděvem je pak například dámský večerní smoking. Součástí předepsaných kompletů jsou také nejrůznější doplňky v podobě kravat, baretů, služebních kloboučků, bílé šály či černých kožených rukavic.

Pravidla, k čemu je nosit, se musí striktně dodržovat, a přestože vojenský stejnokroj žádným trendům nepodléhá, do světa módy přispěl velkou měrou. Ačkoliv motiv kamufláže (khaki barva), francouzský baret i klasický trenčkot původně patřily do skříňky mužů z ozbrojených složek, postupem času se tyto prvky promítly do šatníku současných žen. Army styl můžete každoročně obdivovat na přehlídkových molech věhlasných návrhářů i v běžných konfekcích. Nejinak je tomu i letos.

Foto: Archiv firem

Zleva: bunda Boohoo (prodává Tamsin), 1525 Kč; kabát Mango, 2499 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: overal H&M, 899 Kč; kalhoty Zara, 149 KčFoto: Archiv firem

Námořnictvo 

Ještě dávno předtím, než se k námořnictvu připojily první admirálky, kolovaly světem zvěsti, že žena na palubě přináší smůlu. Za původem této pověry nehledejte nic složitého, krásná dáma pány zkrátka rozptylovala (sexismus v dnešní armádě). Nezřídka se o ni mužské osazenstvo popralo a díky nepozornosti kormidelníka mohla loď během bitky narazit do útesů nebo změnit směr a vplout do neznámých vod. Jinak tomu bylo v případě irské vůdkyně Grace O’Malley (†1603), jejíž jméno si obyvatelé smaragdového ostrova dodnes připomínají v básních a legendách. V době své největší slávy velela pirátská královna s obdivuhodnými plachetními dovednostmi stovkám mužů, vlastnila rozsáhlou flotilu a její ženství rozhodně nikomu nepřekáželo.

Foto: Bill Kraft, Shutterstock.com

Ostrov Acaill u pobřeží Irska láká milovníky pirátských historek z celého světa. Právě tam stojí hrad z 16. století, který patřil rodině obávané pirátky Grace O’Malley Foto: Bill Kraft, Shutterstock.com

Jednotka složena pouze z ženského pokolení vznikla například uprostřed první světové války v Rusku. Dobrovolnice, které se do námořní jednotky přihlásily, měly povolení oblékat tytéž kalhoty jako jejich kolegové. Důvod byl prostý – sukně nebyly v tehdejší nabídce k dispozici. Moderní dějiny pak přepsala Marina A. Hierl (26), která v září 2017 získala hodnost nadporučice námořní pěchoty USA.

I když ani v uniformách americké námořní pěchoty nechybí speciální maskovací vzor, známý pod zkratkou Marpat (dělí se na tři varianty: lesní, pouštní a sněžný), do módního povědomí se dostaly spíše její vycházkové stejnokroje. Bílé či modré komplety s kapitánskou čepicí jsou zkrátka ztělesněním elegance. I vy můžete v obchodech běžně narazit na odstín navy blue (v překladu námořnická modř). Je oblíbeným základem pro tzv. marina styl, který se objevuje zejména v letních kolekcích. Doplňují ho motivy proužků, ikonické blejzry a výrazné zlaté knoflíky. Už je máte ve své sbírce? Pokud ne, omrkněte naše tipy.

Foto: Archiv firem

Zleva: blejzr Bodyflirt (prodává Bonprix), 899 Kč; šaty Esprit, 1999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: boty Benetton, 1750 Kč; čepice Gate, 88 KčFoto: Archiv firem

Letectvo 

Jméno Božena Laglerová (†54) by nemělo upadnout v zapomnění. Patřilo totiž první české pilotce. Průkaz na řízení letounu získala v roce 1911 jako teprve třináctá žena na celé zeměkouli. Svými exhibicemi oslňovala nejen Rakousko-Uhersko, ale také Karibik, kam vyrazila na turné. V průběhu první světové války se mladá aviatička přihlásila k vojenským vzdušným silám, avšak neúspěšně. Pilotovat v armádě směli holt zatím jenom muži.

Foto: Profimedia.cz

Replika letounu Grade z roku 1909 věrně napodobuje stroj, který pilotovala i Božena LaglerováFoto: Profimedia.cz

Ale ani muži to neměli jako piloti jednoduché. Většina letadel totiž nedisponovala kokpity, které by se daly uzavřít. Aby nebyla vojákům zima, museli být vybaveni oblečením, které přečká bojové podmínky v extrémních nadmořských výškách. Letecká bunda na zip chránila své nositele před mrazem i větrem, a tak si zanedlouho získala řadu příznivců.

V roce 1936 se díky letcům zrodil další hit, který se těší mezi dnešní generací stále velké oblibě. Sluneční brýle typu Aviator měly původně ochránit zrak pilotovi, ale když se v nich objevil Tom Cruise (57) v akčním snímku Top Gun (1986), chtěli je zkrátka všichni. Unisex model sluší bez rozdílu ženám i mužům.

Foto: Archiv firem

Zleva: bílá bunda Bershka, 1999 Kč; černá bunda Only (prodává About You), 1299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: s růžovými skly Polaroid (prodává Eyerim), 3369 Kč; s tmavými skly Ray-Ban (prodává Zalando), 3369 KčFoto: Archiv firem

Načítám