Hlavní obsah

Suché a rozpraskané lokty? Není to jen estetický problém

Foto: Imcsike, Shutterstock.com

Foto: Imcsike, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Máte kůži na loktech hrubší a sušší než okolní pokožku? Může to být příznak řady zdravotních potíží, včetně nebezpečné alergie.

Článek

Stačí jediný pohled do zrcadla nebo letmý dotek, abyste zjistili, jak na tom jste. Je-li vaše kůže na omak hrubší, hrbolatá, suchá až šupinatá, na pohled rozpraskaná a tmavší než okolní pokožka, chce to nejen důslednou vnější péči, ale hledat i vnitřní příčiny tohoto problému.

Lokty trpí i v kanceláři 

Hrubší kůže na loktech je do jisté míry normální. Kloub je v neustálém pohybu, což namáhá i kůži, o lokty se navíc neustálé opíráte a otíráte. I překvapivě nenáročná práce v kanceláři je právě pro lokty velká námaha: kůže je napnutá, opíráte se, neustále ruce šoupete po stole. Dopřejte jim proto pravidelnou hydrataci. Večer po koupeli volte mastnější krémy nebo oleje, během dne můžete přesušenou kůži promazat lehkým fluidem.

Prošlou kosmetiku vyhoďte

Je-li vaše kůže šupinatá a vysušená, a to nejen na loktech, zkuste vyměnit používanou kosmetiku. Můžete na ni reagovat přecitlivěle nebo mít dokonce alergii na některé složky. „V každodenní péči bych se zaměřila na produkty z řad lékařské kosmetiky s označením suchá a citlivá pokožka. Pozor bych si dávala na časté mytí a koupání, nadměrné používání mýdel, pěn do koupele, ale i na nošení vyloženě drsného oděvu,“ doporučuje korektivní dermatoložka MUDr. Katarína Třísková z Medicom Clinic.

Foto: Boszyy Artist, Shutterstock.com

Za suchou nebo popraskanou pleť může i prošlá kosmetikaFoto: Boszyy Artist, Shutterstock.com

Citlivost kůže s věkem roste

I lety prověřená kosmetika může najednou začít dráždit, zejména pokud vám již dávno není třicet. „U zralejší pleti dochází ke zpomalení regenerace buněk, kůže je křehčí a více dehydrovaná. Zároveň je snížená soudržnost kožních buněk, proto často dochází ke zvýšenému pronikání chemických látek nebo alergenů přes kůži a snadno může dojít ke vzniku alergické vyrážky, a to i na krémy, které jste dříve tolerovali,“ vysvětluje MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic.

Pravidelně peelingujte

Suchá a šupinatá kůže potřebuje hlavně hydratovat, nebojte se na ni ale použít i peeling. Nebudete-li to s ním přehánět, zbaví vás skutečně jen odumřelé kůže a šupinek, a pokožka na loktech bude hladší, ale i projasněnější, protože tmavší barvu může mít na svědomí právě i hromadění odumřelých kožních buněk. Jemný peeling si dopřejte dvakrát týdně. Zkuste i triky našich babiček, ty na přesušené lokty používaly medovou masku. Vyhledávejte také produkty s vitaminem C.

Pozor na chemii

Kůži může dráždit nejen nevhodná kosmetika, ale i chemie, se kterou přijde do styku. Nesvědčí jí třeba chlór, pozor proto na dlouhé koupele, horkou sprchu, ale i časté návštěvy v bazénu. Vyhněte se i agresivním mýdlům a pracím přípravkům. Čím více kůži zatěžujete, tím více péče jí pak musíte věnovat.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Po pobytu v bazénu byste měli popraskané lokty pokaždé ošetřit mastným krémemFoto: Billion Photos, Shutterstock.com

Příznak dehydratace

Suché lokty mohou být ale i projevem celkové dehydratace těla. Dodržujte pitný režim, zkuste však omezit nápoje, které tělo odvodňují, jako je káva, pivo nebo slazené nápoje. Pozor i na nadměrné vystavení slunečnímu záření, koupání ve slané vodě, ale i klimatizaci (a v zimě topení), která vysušuje vzduch a následně i pokožku.

Cukrovkáři a další

Důvody suchých loktů ale mohou tkvět i v celé řadě onemocnění. Zhoršenou pokožku má na svědomí avitaminóza, stav, kdy tělu schází především vitaminy A, D a E. Šupinatou kůží trpí i pacienti s diabetes, nesprávnou funkcí nadledvin nebo hormonálního systému. Suchá a loupající se kůže na loktech může být průvodním jevem i celé řady kožních chorob, například lupénky. Pokud běžná kosmetická péče a úprava životního stylu nestačí a postižené místo je rozsáhlé, zarudlé a bolestivé, neotálejte s návštěvou lékaře.

Možná nesnášíte lepek

Snížená tolerance lepku se projevuje nejen trávicími obtížemi a vyčerpáním organismu, ale i na kůži. Tělo bojuje s lepkem vytvářením protilátek, jejichž přítomnost se v pokožce projevuje svěděním, drobnými skvrnami, citlivou vyrážkou, ale i mokvavými puchýřky. Nejčastěji bývají postižené právě lokty, ale i kolena, zadek, ramena a pokožka hlavy. Zkuste v jídelníčku omezit pečivo a další potraviny obsahující lepek, nebo absolvovat testy na celiakii (seženete je i pro domácí použití).

Reklama

Načítám