Hlavní obsah

Jak správně používat tělové oleje a nebýt po nich mastná

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Hýčkat pokožku těla si můžete pomocí tělových mlék nebo olejů. Dnes se zaměříme na tu druhou variantu. Pro koho se (ne)hodí a jak se olejem mazat, aby nezanechával mastný film?

Článek

Dvakrát denně, na vlhkou pokožku, po sprše a masírovat. To jsou v kostce doporučení, jak používat tělové oleje. V zimním období mohou být spásou pro vysušenou pokožku. Neplatí to ale stoprocentně. Pro koho jsou tělové oleje vhodné a kdo by měl raději použít tělové mléko? Prozradíme vám 3 důvody, proč je používat a jak.

1. Oleje chrání pokožku

Kůže má na povrchu ochranný film, který ji vyživuje a chrání. Různými vlivy počasí nebo mytím se ale může narušit a pokožka je pak vysušená. Proto se vyplatí ji posilovat, což zajistí právě oleje.

„Důležité je vědět, že se používají zejména pro jejich vlastnost uzamknout v pokožce vlhkost. Jestli je ale kůže sama o sobě dehydratovaná, samotný olej na to nestačí, v takovém případě doporučuji před olejem aplikovat tělové mléko,“ říká farmaceutka Lucia Havlíková z concept storu Pure District.

Na velmi dehydratované kůži by totiž olej zůstal na povrchu a zanechal by mastný film. Proto je lepší nejdřív kůži dodat hydrataci tělovým mlékem, a pak ji uzamknout olejem. Pokud máte ale kůži v normě, tedy ne příliš suchou, stačí vám jen olej. „V některých případech, například u mastné pleti s dobrou ochrannou bariérou, je olej spíš zbytečný,“ vysvětluje Lucia Havlíková.

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Tělové oleje podporují přirozenou bariéru kůže, a tím pádem pak neztrácí svou přirozenou hydrataciFoto: ViDI Studio, Shutterstock.com

2. Hojí jizvy a strie

Po olejích sáhněte i tehdy, pokud řešíte jizvy nebo strie. Tyto produkty totiž dokážou kůži zjemnit, pomůžou regenerovat nebo předcházet striím. „Aplikujte na jizvu či strie dvakrát denně, jemně vmasírujte krouživým pohybem konečky prstů, dokud se olej zcela nevstřebá. Používejte minimálně tři měsíce, ale nikdy ne na čerstvě poraněnou pokožku,“ doporučuje Tamara Buchtová, brand manažerka značky Bi-Oil. Pokud chcete v těhotenství striím předcházet, mažte oblasti k nim náchylné dvakrát denně už od prvního trimestru. Olej používejte pravidelně na břicho, boky, prsa, spodní část zad a horní část stehen až do porodu.

3. Mají zkrášlující účinky

Tělové oleje můžete pořídit jednosložkové, tedy jeden konkrétní olej, nebo jejich důmyslný mix. Ty namíchané pak slibují často kromě hydratace a regenerace pokožky i zkrášlující účinky. Dokáží v pokožce podpořit tvorbu kolagenu a elastinu, vyhlazovat jemné vrásky, zpevňovat pokožku a dokonce sjednocovat její barevný tón při jejich delším používání. Variant je spousty a je dobré se pídit po slibovaných účincích na etiketách, podle toho, co požadujete a jaký typ kůže máte.

Jak nebýt po oleji mastná?

Spousta žen se olejům vyhýbá kvůli mastnému pocitu. Nenanášíte je ale náhodou na suchou pleť? „Tělové oleje je vhodné používat na vlhkou pokožku, nejlépe po sprše či koupeli. Tím se významně zvyšuje jejich vstřebání a předejdete mastnému filmu,“ doporučuje Lucia Havlíková.

A při té příležitosti proveďte i masáž těla, což pomůže kůži prokrvit a zpevňovat. Aby byly ale výsledky takové, jaké očekáváte, musíte kůži mazat pravidelně. Každý den, ideálně dvakrát, pokud se chcete zbavit jizev nebo strií. Často mají krásnou vůni a z jejich použití se může stát váš oblíbený beauty rituál.

Tipy na 10 tělových olejů

Zleva: Pečující olej na jizvy, strie a dehydratovanou pokožku Bi-Oil, 499 Kč (125 ml); Těhotenský pěstící olej na strie Weleda, 449 Kč (100 ml)

Zleva: Vyhlazující olej pro zpevnění pokožky Organická Apotéka, 272 Kč (50 ml); Anti-aging tělový liftingový olej Whamisa, 1295 Kč (210 ml), prodává Pure District

Zleva: Suchý olej Beauty Oil pro hebkou pleť i vlasy Sabon, 590 Kč (100 ml); Zkrášlující a zpevňující tělový olej Beauty Balea, 119 Kč (150 ml), prodává dm drogerie

Zleva: Bio jojobový olej Saloos, 125 Kč (311 Kč); Bio avokádový olej na pleť i tělo Vivaco, 179 Kč (100 ml)

Zleva: Masážní anticelulitidní olej Ziaja, 239 Kč (490 ml); Masážní olej proti celulitidě Kvítok, 269 Kč (50 ml), prodává Zemito

Další beauty tipy: Jak si vybrat olej na obličej?

Reklama

Načítám