Hlavní obsah
3,1
(161)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Tvarožník je na léto naprosto perfektní: je tak akorát sladký, využijete na něj spoustu sezonního ovoce a díky tvarohu je navíc dost sytý. Takže si ho s klidem můžete dát nejen jako dezert, ale třeba i ke snídani.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáček 20 × 20 cm
Na těsto & ovoce
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 3 vejce
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 lžička mandlového aromatu
  • 80 g hrubé mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 60 g másla
  • 2 hrnky sezonního ovoce
Na mandlovou drobenku
  • 20 g másla
  • 30 g třtinového cukru
  • 20 g hrubé mouky
  • 30 g mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Připravte si drobenku: rukama promačkejte máslo s cukrem a moukou, opatrně zapracujte mandle a nechte prozatím v lednici. Máslo do těsta rozpusťte a nechte chvilku zchladnout.

02.

Vejce dobře prošlehejte s cukrem a vmíchejte tvaroh. Já dávám jeden ve vaničce a jeden v alobalu, ale fungují oba – kdyby bylo těsto příliš řídké (v případě použití vaničkových tvarohů), přidejte trochu mouky, kdyby bylo naopak tuhé (když dáte dva tvarohy v alobalu), přidejte vajíčko nebo mléko.

03.

Postupně do těsta zapracujte mandlové aroma (nebo kůru z jednoho citronu), mouku, kypřicí prášek, sůl a zchladlé máslo. Rozetřete do plechu vyloženého pečicím papírem nebo velké koláčové formy, štědře obložte ovocem. Já dala čerstvé broskve a maliny a mrazené ostružiny. 

Tip: Ovoce z mrazáku na koláč před pečením nikdy nerozmrazujte!

Foto: Kateřina Harudová

Na tvarožník můžete dát to ovoce, které máte právě po ruceFoto: Kateřina Harudová

04.

Posypejte drobenkou a pečte asi 45 minut při 180 °C. Nechte 15 minut chladnout ve formě, poté ji odstraňte a nechte dochladnout na mřížce. Před krájením zkuste vydržet a nechat koláč vychladnout, koláč totiž ještě zpevní a půjde to lépe. Uchovávejte ho v lednici a spotřebujte do 2 až 3 dnů.

Tip: Pokud chcete koláči dodat na vláknině, do drobenky dejte místo mouky jemné ovesné vločky.

Máte rybíz, borůvky či meruňky? Zkuste tyto tři skvělé letní koláče.

Reklama