Hlavní obsah

„Tatarák“ z pečené červené řepy

Hodnocení:
(103)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina 30 minut
Náročnost
nízká

Salátek z červené řepy nakrájené na malé kostičky vypadá na první pohled opravdu jako oblíbený tatarák. A i když řepa nikdy nebude chutnat jako svíčková, dejte mu šanci – je svěží, lehce pikantní, krásný na pohled a opravdu chutný.

Ingredience pro:
1 porci
Budete potřebovat
  • 1 červená řepa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 1/4 červené cibule
  • 1 kyselá okurka
  • 5 naložených kapar
Na zálivku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce majonézy
  • mletý černý pepř
  • sůl
Článek

Postup

Krok 1: Řepu omyjte, osušte, dejte do malého pekáčku, pokapejte olivovým olejem, přidejte špetku soli a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů alespoň hodinu (podle velikosti), až bude řepa úplně měkká a při vpichu nebude klást silnější odpor. 

Krok 2: Upečenou řepu nechte vychladnout, oloupejte ji a nakrájejte na opravdu malé kostičky. Nadrobno nakrájejte i čtvrtku červené cibule, středně velkou kyselou okurku (nebo dvě malé) a 5–6 kaparů.

Krok 3: Všechnu zeleninu dejte do mísy, přidejte suroviny na zálivku a promíchejte. Křen přidávejte postupně a ochutnávejte, aby nepřehlušil chuť ostatních ingrediencí, stejně opatrně pracujte i se solí, sójová omáčka je dost slaná.

Krok 4: Řepný „tatarák“ nechte v lednici rozležet alespoň hodinu a poté podávejte s opečeným toastovým chlebem nebo bagetou.

Foto: Autorka

Místo křenu může dát malý stroužek prolisovaného česneku a špetku drceného kmínu.

Můj tip: Rozpalovat troubu kvůli jedné řepě je ale neekonomické (a neekologické). Proto ji přidejte do trouby, když budete péct něco jiného (klidně jenom zabalenou do alobalu). Upečená vydrží v lednici i týden. Nebo rovnou upečte víc řep, určitě pro ně najdete v kuchyni uplatnění. 

Z upečené řepy, která vám zbyde, udělejte řepný koláč nebo hummus z červené řepy v torille

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek