Hlavní obsah

Test eko přípravků na nádobí: jak zvládají mastnotu?

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fandíte ekologii, ale po přírodním přípravku na nádobí jste ještě nesáhli? Lze věřit tomu, že zvládnou mastné i pořádně zaschlé nádobí? Vyzkoušeli jsme to. Podívejte se na náš obsáhlý test a výsledky. Který eko odmašťovák nejlíp myje?

Článek

Nevyzkoušeli jste zatím ekologický prostředek na mytí nádobí, protože si nejste jisti jeho účinkem? V našem testu jsme je vyzkoušeli a můžeme směle prohlásit – fungují!

Proč čistit eko přípravky?

Ekologické přírodní přípravky šetří přírodu, ozdravují vaši domácnost a neohrožují vaše zdraví. „Kvalitní přírodní čisticí produkty mohou dosahovat stejné nebo i vyšší účinnosti jako běžné chemické prostředky. Vyznat se v jejich složení může být obtížné, proto jsou dobrým vodítkem certifikace a testy, které potvrzují účinnost a šetrnost produktu,“ uvádí Radek Marták, ředitel výzkumu značky Feel Eco. Jde například o certifikace EU Ecolabel, EcoCert - Natural Detergent, EcoGarantie, CSE, Vegan Society, Naturewatch Trust a další.

Testované přípravky

Při výběru přípravků do testu jsme hledali ty čistě přírodní odbouratelné nebo se základem z přírodních složek. Zařadili jsme i přípravky bez certifikátu, jen šetrné k přírodě a rukám. Vybrali jsme méně obvyklé značky, abychom si trochu rozšířili obzory. Vyzkoušeli jsme je jednak na špinavých talířích, a pak na připečených mísách.

Foto: Tomáš Rubín

První souboj patří talířům, druhý mísám. Který přípravek na mytí bude vítěz? Foto: Tomáš Rubín

Test číslo 1: špinavé talíře

Všechny talíře na test měly skvrny od tuku, kečupu, hořčice a žloutku, vše na chvíli zapečené v troubě, tedy řádně zaschlé.

Fotky vlevo: Do lázně horké vody a doporučené dávky přípravku jsme na 10 vteřin namočili špinavou část talíře, abychom mohli porovnat původní skvrny s těmi krátce odmočenými. Výsledek je na fotce.

Fotky vpravo: Zachycuje fázi, kdy jsme odmočené skvrny přejeli jedním tahem houbičkou.

Většinou ještě něco zůstalo, a tak jsme talíř znovu na 10 vteřin namočili a opět přejeli houbičkou, dokud nebyl zcela čistý. Ve výsledcích testu u jednotlivých fotografií pak uvádíme počet nutného namočení a přetření. Bohužel fotografie nejsou tak průkazné, jako byl reálný výsledek, ale z popisků je patrné, jak který přípravek zabral. Jdeme na věc.

Feel Eco

Foto: Tomáš Rubín

Feel Eco, prostředek na nádobí a mytí ovoce a zeleniny, 500 ml, v e-shopu FeelEco za 59 Kč. Po krátkém namočení byla skoro všechna mastnota pryč a ostatní zbytky byly viditelně narušené. Po přejetí houbičkou jich na talíři moc nezůstalo. Další namočení a přetření houbičkou už stačilo na zcela čistý talíř. Výsledné skóre: 2 namočení Foto: Tomáš Rubín

Ekologické hledisko: výrobek je z přírodních složek, dermatologicky testovaný, biologicky rozložitelný, netestovaný na zvířatech a má recyklovatelný obal. Přípravek voní jen jemně a moc nepění.

Palmolive Now

Foto: Tomáš Rubín

Palmolive Now, 550 ml, v DrogerieZDE za 40 Kč. Po prvním namočení a přetření houbičkou si poradil s mastnotou a hořčicí, po druhém zvládl i kečup, vajíčko potřebovalo další namočení. Výsledné skóre: 3 namočeníFoto: Tomáš Rubín

Ekologické hledisko: je vyroben z přírodních surovin, plně ekologický, bez mikroplastů, biologicky odbouratelný. Obal je z recyklovaného plastu, neobsahuje barviva, parfemaci, je vegan friendly. Vhodný i na citlivou pokožku. Přípravek má nenápadnou vůni, pění méně.

Ecobalsam Aquatix

Foto: Tomáš Rubín

Ecobalsam Aquatix, Lesní maliny se smetanou, 500 ml, v e-shopu Dedra za 99 Kč. Po krátkém namočení odstranil přípravek zcela mastnotu a po setření houbičkou zmizela i valná část ostatních přischlých surovin, stačilo znovu namočit a přetřít a talíř byl čistý. Výsledné skóre: 2 namočeníFoto: Tomáš Rubín

Ekologické hledisko: s aktivní mycí složkou z olivového a kokosového oleje, neobsahuje fosfáty, netestovaný na zvířatech, hodně koncentrovaný. Šetří místo při přepravě, jedno jeho balení nahradí 4 lahvičky běžného přípravku – šetříte tedy plasty. Obal je vyroben z recyklátu. Firma získala certifikát Green Brands. Intenzivně voní a stačí ho opravdu malé množství.

Jelen brusinka

Foto: Tomáš Rubín

Jelen na nádobí brusinka s balzámem na ruce, 500 ml, v e-shopu Mýdlo s jelenem za 35 Kč. S mastnotou si poradil po prvním odmočení, po setření houbičkou zmizel i kečup a hořčice, vajíčko potřebovalo další 2 namočení a práci s houbičkou. Výsledné skóre: 3 namočeníFoto: Tomáš Rubín

Ekologické hledisko: základem je mýdlo, obsahuje extrakt z brusinek, přidaný glycerin pro ochranu pokožky rukou. Velmi intenzivní vůně, moc nepění.

A teď pro srovnání jeden přípravek, který certifikát eko nenese a je takovou střední cestou. Šetří přírodu i ruce, je vhodný i pro domácí čističky odpadních vod, ale v jeho složení najdete i trochu chemie.

Sidolux Premium

Foto: Tomáš Rubín

Sidolux Premium na mytí nádobí, Květ heřmánku, 500 ml, koncentrovaný, v e-shopu Waldemar obchod za 40 Kč. Mastnotu zvládl při prvním namočení, na kečup a hořčici potřeboval další a na vajíčka ještě jedno. Výsledné skóre: 3 namočeníFoto: Tomáš Rubín

Ekologické hledisko: zástupce klasických přípravků na nádobí. Výrobce uvádí, že je škodlivý pro vodní organismy a že nádobí byste měli po jeho použití opláchnout čistou vodou. K dobru, ve smyslu ekologie, mu lze přičíst to, že je koncentrovaný a spotřebujete ho opravdu velmi málo, čili se šetří množství plastů na obaly. Víc pění a má příjemnou vůni, která připomíná pěnu do koupele.

A vítězem je...

Vítězem v testu mytí zaschlé špíny je o prsa Feel Eco. Rozdíly mezi ostatními jsou velmi malé, nejčastěji pro ně bylo problémem zaschlé vajíčko. V podstatě se potvrdilo, že přírodní složky si s nádobím poradí stejně jako ty chemické.

Test číslo 2: mastný pekáč

Jak umýt pekáč, který je plný mastnoty a přípečků? To byla druhá výzva pro testované přípravky. Přidali jsme k nim ještě hvězdu ekologické péče o domácnost a nádobí – jedlou sodu.

Na hrubou stranu vlhké houbičky jsme dali jednu kapku přípravku, napěnili ho a přejeli mastný pekáč. Nic jsme nenamáčeli, jen zkoušeli, co jediný tah s mastnotou udělá. Fotky můžou trochu zkreslovat, proto popisujeme výsledek podle reálné situace. Tipnete si vítěze?

První fotografie: Takto zamaštěné byly pekáče na začátku. Za nimi vidíte testované přípravky

Druhá fotografie: Výsledek testu – šest tahů houbičkami s přípravkem, který vidíte vedle pekáčů.

Foto: Tomáš Rubín

Mastný pekáč po pořádném kusu krkovice? To byla pro všechny testované přípravky výzvaFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Zleva: Čáry postupně patří k těmto přípravlům – Ecobalsam Aquatix, Feel Eco, Palmolive Now, Sidolux, Jelen brusinka a soda. Můžete porovnat, co udělalo jediné přejetí povrchu vlhkou houbičkou s jedinou kapkou přípravkuFoto: Tomáš Rubín

A vítězem je...

Jestli to fotografie neukazují dostatečně, tak vítězem je právě soda! Po ní byl povrch zcela čistý. Dovolíme si ale tvrdit, že ostatní jsou na tom srovnatelně.

I to je vám pro záchranu planety málo? Pak vězte, že nejekologičtější mytí nádobí je pouze v horké vodě. „Dostatečně horkou vodou a mechanicky lze umýt i lehce mastné nádobí. Pokud to nestačí, lze přidat citronovou šťávu nebo ocet. Vzniklý kyselý roztok odmašťuje celkem dobře a je v přírodě zcela rozložitelný,“ radí Hana Sekerková z Ekologické poradny Veronica.

Reklama

Související témata:

Načítám