Hlavní obsah

Bílý zázrak za pár korun? Vypere, vyčistí a zbaví akné!

Foto: Dragon Images, Shutterstock.com

Foto: Dragon Images, Shutterstock.com

Reklama

Můžete ji použít při vaření, při úklidu, ale i na štípance nebo nelibě zapáchající boty. Je levná a velmi účinná, navíc ekologická! A s velkou pravděpodobností máte tenhle bílý zázrak ve špajzu. Co všechno dokáže, když mu dáte šanci?

Článek

Jedlá soda bikarbona patří mezi levné a velmi účinné pomocníky s neuvěřitelně širokým využitím v kuchyni nebo při úklidu, ale třeba i v kosmetice. Díky ní ušetříte a ještě omezíte používání chemie. Rozhodně se vyplatí vyzkoušet některý z následujících tipů.

1. Jedlá soda v kuchyni

Jedlou sodu by měli mít po ruce všichni, kdo rádi připravují něco dobrého na zub. Pomůže totiž nejen jako kypřidlo při pečení. Co ještě zvládne?

Měkčí maso: až budete nakládat maso, přidejte do směsi koření a oleje trochu sody, maso bude křehčí.

Domácí šumák: smíchejte 2 díly cukru, 2 díly kyseliny citronové a díl jedlé sody a zalijte vodou.

Luštěniny bez nadýmání: do vody, v níž budete namáčet luštěniny, přidejte lžičku sody, zlepšíte tím jejich stravitelnost.

Vařená zelenina bez ztráty barvy: když do vody na vaření přidáte lžičku sody, neztratí zelenina svou přirozenou zářivou barvu.

Foto: EKramar, Shutterstock.com

Jestliže budete jedlou sodu využívat na úklid, asi nevystačíte s malým balením. Na trhu najdete i kilové sáčky, a to v ceně už kolem 40 KčFoto: EKramar, Shutterstock.com

2. Jedlá soda při úklidu

Bikarbona je skvělou volbou hlavně pro ty, kteří se snaží uklízet bez chemie. Je překvapivě účinná proti mastnotě a připáleninám.

Místo tekutého písku: na sporák, urputnější špínu, ale třeba i připáleniny můžete použít kašičku z 1 dílu vody a 1 dílu sody. Naneste ji na špínu, nechejte chvíli působit a potom dobře setřete a omyjte.

Na vodní kámen: pokud vodu z předchozího receptu nahradíte citronovou šťávou nebo octem, vznikne přípravek proti vodnímu kameni, který usnadní úklid koupelny i toalety.

Na připáleniny: i hodně připálený hrnec vyčistíte s pomocí jedlé sody. Nasypte ji na připáleninu, zalijte trochou vroucí vody a nechejte působit přes noc. Rychlejší je vodu se sodou v hrnci asi 5 minut povařit, a až vše vychladne, umýt.

Proti skvrnám na prádle: na schopnost jedlé sody odmočit i urputné skvrny nedali dopustit ti, kteří prali látkové pleny. Do 10 l vody přidejte 5 rovných lžic sody a nechejte prádlo namočené přes noc. Platí to i na skvrny od potu.

Při mytí nádobí: myjete hodně mastné hrnce a pánve raději v ruce? Pak do vody přidejte lžičku sody, nádobí ponořte a nechejte chvíli odmáčet. Mastnota bude pryč – dokonce i z připáleného roštu grilu.

Foto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Ekologický úklid se bez sody neobejde. A věřte, že vás překvapí svou účinnostíFoto: JPC-PROD, Shutterstock.com

3. Jedlá soda proti zápachu

Bílý prášek poslouží i jako účinný přírodní pohlcovač pachů. Nasypte ji na talířek a postavte do lednice, po několika dnech vyměňte. Nasypat ji můžete i na dno odpadkového koše, popelníku nebo popelnice, lze jí poprášit i rohožku nebo psí pelech: nechejte sodu působit přes noc, pak vyluxujte nebo řádně vyklepejte a zápach je pryč.

Na smradlavou obuv: nasypejte do každé boty alespoň lžíci sody, nechejte stát přes noc a pak vyklepejte.

Na zašlé prkénko: dřevěné prkénko, na kterém jste krájeli třeba rybu, vyčistěte vodou s přidáním trochy sody. Voda se sodou zbaví zápachu i ruce, třeba když jste krájeli česnek.

Na čistění pračky a myčky: asi 4 lžíce jedlé sody nasypte do pračky. Pak ji zapněte na krátký program a nelibá vůně, stejně jakou usazeniny a vodní kámen, budou pryč. Sodu můžete nasypat i na dno myčky a bude to mít stejný efekt.

Foto: Modxka, Shutterstock.com

Jedlá soda vyčistí pračku od usazenin a vodního kamene a zbaví ji i zápachuFoto: Modxka, Shutterstock.com

4. Jedlá soda v kosmetice

Věděli jste, že jedlá soda najde uplatnění i v péči o vlasy a tělo? Rozhodně se vyplatí vyzkoušet něco z následujících tipů.

Při pocení: jedlou sodu použijte jako tělový pudr do podpaží, když se hodně potíte. Neutralizuje pach potu.

Do koupele: lžičku sody přidejte do vody, v níž si namáčíte nohy před pedikúrou. Můžete ji dát i do koupele s bylinkami nebo vonnou solí, protože změkčuje kůži a zlepšuje její prostupnost pro ostatní pečující látky.

Na štípance: pokud nemáte po ruce uklidňující mastičku na bodnutí hmyzem, umíchejte kašičku z vody a sody a naneste na kůži, poslouží stejně.

Místo suchého šamponu: do mastných vlasů nasypejte jedlou sodu, nechejte chvíli působit a pak pečlivě vyčešte a vyfoukejte fénem. Soda absorbuje mastnotu.

Pro větší objem vlasů: přidejte asi půl lžičky sody do dávky šamponu. Po umytí budou mít i velmi jemné vlasy krásný objem. Tento trik pomáhá také odstranit z vlasů chlor po plavání v bazénu.

Proti akné: směs 1 dávky medu a 1 dávky sody naneste na místa postižená akné, nechejte působit klidně i přes noc a pak omyjte. Lze používat denně, dokud se stav nezlepší.

Reklama

Načítám