Hlavní obsah

Tradiční, sytá a levná: Bílá zelňačka s houbami a uzeným

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kysané zelí je hotovou vitaminovou bombou a v zimě vás polévka z něj zahřeje, zasytí a navíc udělá mnoho dobrého pro vaše zdraví. Klasickou zelňačku s uzeninou určitě znáte, už jste ale zkoušeli její světlou verzi se smetanou?

Článek

Stačí pár surovin a skvělá polévka je během chvíle na světě. A určitě oceníte i to, že vyjde jen na pár korun. Kombinace kysaného zelí, smetany, slaniny a hub je prostě neodolatelná!

Bílá zelňačka s houbami

Na 4–5 porcí potřebujete: 500 g bílého kysaného zelí, 1 větší cibuli, kmín, sůl, 3–4 stroužky česneku, 75 g slaniny nebo uzeného masa (třeba obraného z žeber), 2 hrsti sušených hub, 4 brambory, 200 g zakysané smetany

Postup: Zelí sceďte a podle toho, jak moc kyselou polévku chcete mít, jej propláchněte ve studené vodě (případně neproplachujte vůbec) a pak pokrájejte nahrubo. Cibuli nakrájejte na kostičky. Zelí a cibuli dejte do hrnce a zalijte asi jedním a půl litrem vody, aby bylo zelí zcela ponořené. Přidejte kmín, sůl, prolisovaný česnek, obrané uzené maso nebo na kostičky nakrájenou slaninu a sušené houby. Přiveďte k varu a vařte doměkka. Pak do polévky vmíchejte kelímek zakysané smetany a případně ještě trochu osolte.

Mezitím uvařte v osolené vodě brambory, slijte je, rozšťouchejte, rozdělte do talířů a zalijte pořádnou naběračkou polévky.

Tip: Jestli chcete, aby měla polévka větší říz, dejte vařit se zelím jen polovinu česneku a zbytek přidejte až na samý závěr.

A jak zelňačku děláte vy? Vyzkoušeli jste i méně tradiční varianty?

Načítám