Hlavní obsah

Přílohy, které sníží cholesterol, prospějí cévám i při hubnutí. Co jsou adzuki, merlík nebo beluga

Foto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Foto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výběru příloh, které si naložíte na talíř k obědu nebo večeři, nemusíte spoléhat jen na obligátní brambory, těstoviny nebo rýži. Zkuste být kreativní a trochu experimenovat. Schválně, už jste ochutnali amarant, bulgur nebo černou čočku?

Článek

Přílohy rozhodně nevynechávejte a nevěřte zažitým mýtům, že se po nich přibývá na váze. Naopak, pokud je z jídelníčku vyškrtnete, zpomalí se metabolismus a bude vám chybět potřebná energie. I v rámci zásad zdravého životního stylu jsou přílohy s obsahem sacharidů důležité.

Proč jíst přílohy? Obsahují komplexní neboli složené sacharidy (až na luštěniny, zde převažují bílkoviny), které slouží jako významný zdroj energie pro fungování celého organismu. Když energie chybí, tělo strádá a vás budou přepadat chutě. Chcete vědět, jakou přílohu si dopřát k hlavnímu jídlu? Poradíme, tyto jsou plné vitaminů, minerálů i vlákniny.

Bulgur

Bulgur znamená v překladu krupice a je to velmi stará a výživná obilovina. Vyrábí se z celých pšeničných zrn, která byla spařena či částečně uvařena, usušena a následně rozlámána. Jako tradiční přísada se používá ve středomořské kuchyni a na Středním východě. Jde o celozrnnou obilovinu, protože se vyrábí z celého jádra pšenice. Proč si ho zamilovat? Je lehce stravitelný, nenáročný na přípravu (povaří se v páře nebo vodě, podobně jako rýže) a obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny, také ale železa, hořčíku a kyseliny listové. Funguje jako skvělá prevence srdečně-cévních onemocnění, podporuje zdravé trávení a přispívá k udržení optimální hladiny cukru v krvi.

Quinoa

Nejde o obilovinu, jak si někdy lidé myslí, quinoa neboli merlík čilský je prastará rostlina, která pochází z Jižní Ameriky. Po uvaření vypadá jako malé semínko a také se tak chová. Použít ji můžete do salátů, rizota i zapékaných pokrmů, případně k zahuštění polévek. Quinou seženete ve třech druzích, bílou, červenou a černou. Je plná vlákniny, prospívá tudíž střevům a trávicímu systému. Obsahuje vitaminy skupiny B, spoustu hořčíku, zinku, selenu a železa, dále také vitamin E, který zpomaluje stárnutí pokožky a chrání organismus proti škodlivým volným radikálům. V neposlední řadě v ní najdete i omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny.

Foto: Elena Schweitzer, Shutterstock.com

Quinoa neboli merlík čilský prospívá srdci a cévám, podporuje trávení a zdraví střev a zpomaluje stárnutí buněkFoto: Elena Schweitzer, Shutterstock.com

Beluga

Černá čočka beluga je perfektním jídlem (nejen) pro diabetiky, má totiž nízký glykemický index, udržuje tedy stabilní hladinu cukru v krvi a přispívá k postupnému uvolňování inzulinu. Její chuť je příjemně nasládlá a na rozdíl od červené čočky se při tepelné úpravě nerozvaří. Pro svou černou barvu ji někteří nazývají „kaviárem“. A právě barva může od konzumace odrazovat. To by ale byla škoda, je totiž nabitá vlákninou, antioxidanty, minerály i vitaminy skupiny B. Nemusíte ji před vařením namáčet, stačí jen propláchnout a povařit ve vodě zhruba 20 minut.

Adzuki

Malé fazolky adzuki jsou neprávem trochu opomíjené. Přitom nabízejí celou řadu zdravotních benefitů. Jsou významným zdrojem rostlinných bílkovin, obsahují velké množství vlákniny, celou řadu vitaminů, například C, B a E, zinek, selen, vápník a další minerály. Jsou bohatým zdrojem antioxidantů, které bojují proti stárnutí buněk v těle a působí jako prevence civilizačních chorob – pomáhají snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu. Fazolky můžete nechat naklíčit a použít do salátů a polévek, pokud je chcete vařit, propláchněte je a nechte namočené pár hodin ve studené vodě. Vodu pak vylijte, na vaření použijte čistou.

Foto: NIKCOA, Shutterstock.com

Fazole adzuki jsou plné rostlinných bílkovin, vlákniny, vitaminů a důležitých antioxidantů Foto: NIKCOA, Shutterstock.com

Amarant

Amarant patří mezi tzv. pseudoobiloviny, což znamená, že k nim nepatří, ale v kuchyni se využívá a upravuje úplně stejně. Je bohatý na rostlinné bílkoviny a aminokyseliny, z vitaminů obsahuje zejména A, C, B a E a k tomu řadu minerálů jako fosfor, vápník a železo. Díky tomu pomáhá podporovat oběhový systém, regulovat trávení a zpomalovat stárnutí organismu. Amarantová zrna jsou bezlepková a lehce stravitelná a mají široké možnosti použití: do müsli, jogurtu či tvarohu, do salátů nebo jako plnohodnotná alternativa rýže či kuskusu. Oblíbená je také amarantová mouka, ze které vyrobíte sladké pečivo a koláče.

Načítám