Hlavní obsah

Pomáhá hubnout, je bez lepku a připravuje se jako rýže. 5 důvodů, proč dát šanci čiroku

Foto: P Maxwell Photography, Shutterstock.com

Foto: P Maxwell Photography, Shutterstock.com

Možná ho ještě neznáte, ale zaslouží si vaši pozornost. Čirok, zvaný též pšenice celiaků, je drobná kulatá obilovina světlé barvy a ve světě se těší obrovské oblibě. A to právem! Nejenže je přirozeně bezlepkový, ale díky svým nutričním hodnotám si vysloužil status superpotraviny. Přinášíme pět důvodů, proč ho zařadit do jídelníčku.

Článek

Pokud jste čirok do jídelníčku ještě nezařadili, není se čemu divit. V našich končinách se nejedná o surovinu, která by se na talíři objevovala běžně. Ve světě se ale jedná o fenomén: čirok je pátá nejvíc produkovaná obilovina na světě po rýži, pšenici, kukuřici a ječmeni. Navíc má mnoho zdravotních benefitů, a to pro každého - ať už hubnete, hledáte alternativu k masu, nebo si jen chcete zpestřit stravu. Jaké?

1. Čirok jako náhrada masa

Čirok obsahuje slušnou dávku bílkovin – 11 gramů na 100 gramů! To z něj dělá ideální volbu pro vegetariány, vegany nebo zkrátka pro každého, kdo chce jíst méně masa, ale nechce přijít o živiny. Podle studie mají semena čiroku o 10,4 % víc bílkovin než rýže. A bonus? Díky vláknině i bílkovinám vás zasytí na delší dobu, takže žádné náhlé chutě na sušenku nebo zbytečně velké porce jídla. „Čirok má nízký glykemický index a vysokou nutriční hustotu,“ vysvětluje nutriční terapeutka Markéta Gajdošová.

Nutriční hodnoty čiroku (100 g)

  • Energie: 1 420 kJ
  • Bílkoviny: 11 g
  • Tuky: 3 g
  • Sacharidy: 67 g
  • Sůl: 0,4 g
  • Vláknina: 6 g
  • Cukry: 1,4 g

2. Lepší nálada a podpora při depresi

Kolují zprávy, že čirok umí zlepšit náladu a bojovat s depresí. Pravda je, že tento fakt zatím nepotvrzují tvrdá data – ale naděje tu je. „Čirok je s těmito účinky spojován pro vysoký obsah tryptofanu a polyfenolů, což jsou látky, které se v těle chovají jako prekurzory serotoninu (hormonu štěstí), a díky tomu může mít pozitivní vliv na náladu,“ vysvětluje Kristýna Kubíková, nutriční poradkyně značky Blendea.

Foto: Callahan, Shutterstock.com

Ve světě se jedná o hojně využívanou obilovinu, která je vhodná i pro celiaky. Dejte čiroku šanci i vy!Foto: Callahan, Shutterstock.com

3. Vitaminová bomba

V čiroku najdete množství vitaminů skupiny B, které se starají o zdravý metabolismus, nervy i krásné vlasy a pleť. Nechybí ani hořčík, antioxidanty a betaglukany, tedy látky, jež dokážou posílit imunitu i zpomalit stárnutí buněk. Podle odborníků se betaglukany podílejí i na snížení zánětů v těle – a to už je silný argument pro zařazení do jídelníčku.

4. Vhodný do redukčního jídelníčku

Hledáte obilovinu, která vás zasytí, ale zároveň nepřidá centimetry v pase? Čirok je trefa do černého. Podle výzkumu z roku 2018 lidé, kteří ho jedli pravidelně osm týdnů, zhubli víc než ti, kdo sáhli po klasické pšenici. „Čirok zasytí, stabilizuje hladinu cukru v krvi a zároveň pomáhá udržet mikrobiom v rovnováze díky obsahu vlákniny. Navíc je bezlepkový, což z něj dělá vhodnou alternativu i pro citlivé jedince,“ doplňuje Markéta Gajdošová.

5. Nikdy se ho nepřejíte

Čirok má neutrální chuť, takže ho zvládnete jíst na tisíc způsobů a jen tak vás neomrzí. „Před vařením ho doporučuji namočit – tím snížíte antinutriční látky a zvýšíte využití živin,“ doporučuje Markéta Gajdošová. Ideální je střídat ho s dalšími obilovinami, jako je quinoa nebo pohanka. Pestrost je totiž klíč ke zdraví.

„Nejlépe stravitelnou odrůdou je čirok obilný. Existuje ještě čirok cukrový, který se používá k výrobě sirupů. Zrna čiroku obilného jsou nejlépe stravitelná po tepelné úpravě, vaří se podobně dlouho jako rýže. Ze zrn se ale vyrábí i mouka, ze které lze upéct chleba, placky nebo ji použít jako zahušťovadlo. Oblíbené jsou také čirokové vločky – z nich lze i bez předchozího namočení uvařit kaše,“ vyjmenovává Kristýna Kubíková.

Foto: fantasy-ua, Shutterstock.com

Chleba z čirokové mouky si můžete upéct, i když netrpíte celiakií nebo alergií na lepek. Jeho chuť vás mile překvapíFoto: fantasy-ua, Shutterstock.com

Jak čirok připravovat

Koupíte ho ve zdravé výživě nebo na internetu – a dál už je to hračka. Čirok připravíte jako rýži: na sporáku, v rýžovaru (v tom je jeho příprava téměř bez práce, protože se sám i vypne) nebo v tlakovém hrnci. Na rozdíl od rýže a podobných obilovin si čirok zachovává svou chuť a texturu i při zmrazení a opětovném ohřátí. Klidně si ho tedy uvařte do zásoby.

Anketa

Je čirok součástí vašeho jídelníčku?
Ano, připravuji ho pravidelně.
1,9 %
Občas si ho připravím.
3,7 %
Ne, a ani o tom neuvažuji.
4,6 %
Ne, ale zkusím ho ochutnat.
89,8 %
Celkem hlasovalo 108 čtenářů.

Načítám