Hlavní obsah

Tipy na víkend: S dětmi do Sladovny a za ptáky do Tróji

Foto: Kichigin, Shutterstock.com

Foto: Kichigin, Shutterstock.com

Reklama

Kam vyrazit o víkendu? Buď za sněhem do hor nebo se schovat před deštěm. Pokud volíte druhou variantu, máme pro vás zajímavé tipy na výstavy i prima čtení.

Článek

Horko těžko bojujete s lednovou únavou a ač byste rádi o víkendu něco zajímavého podnikli či zažili, nemáte energii na vyhledávání programu? Proto jsme tu my a naše víkendové tipy. Máte chuť na pěknou výstavu, interaktivní zábavu pro malé i velké nebo se chcete něco zajímavého dozvědět? A nebo se vám nechce dělat nic jiného, než pít teplý čaj a číst si pod dekou? Máme pro každého něco!

A jaké bude o víkendu počasí? V sobotu se připravte na zataženou oblohu a déšť, ve vyšších polohách sníh. V noci klesnou teploty na +2 až -2 °C a přes den vystoupí nad nulu. V neděli očekávejte déšť se sněhem, nejnižší teploty se budou v noci pohybovat mezi +3 až -1 °C a přes den 0 až 5 °C.

Rittstein na Pražském hradě

Jste-li milovníci moderního umění a dlouhých procházek Starým Městem, máme tip právě pro vás. K sedmdesátinám Michaela Rittsteina byla na podzim na Pražském hradě otevřena výstava Ve vlnách, která představuje různá období (vlny) jeho práce. Do 19. ledna máte možnost poznat tvorbu tohoto výtvarníka blíže. Je to pozorovatel, který se rád pohybuje mezi lidmi a do kreseb zaznamenává své každodenní postřehy z hromadné dopravy, venkovských hospod nebo pulzující metropole.

Foto: Zdeněk Zrůst

V létě maluje na Šumavě, v zimě v pražském paneláku a do svých obrazů promítá komplikované mezilidské vztahyFoto: Zdeněk Zrůst

V Tróji to v zimě nespí

Zimní ornitologické výstavy mají v pražské Botanické zahradě dlouhou tradici a letos se tematicky vrací ke krmení ptáků, které je velmi aktuální. Víte, jak správně přikrmovat opeřence a proč je to tak důležité? Jedná se o jeden z nejstarších a nejrozšířenějších způsobů pomoci ptákům a při pozorování krmítka se seznámíte i s řadou jejich druhů. Na výstavě v Ornamentální zahradě zjistíte, jak a čím ptáčky krmit a jaké existují druhy krmítek. Věděli jste, že kvůli katastrofálnímu úbytku hmyzu je třeba opeřence dokrmovat celoročně?

Foto: Botanická zahrada Praha

Pozorovat ptáky, kterým jste připravili dobroty, je velký zážitekFoto: Botanická zahrada Praha

Tutanchamon v Národním

Že jít do muzea zavání nudou? V historické budově Národního muzea v Praze najdete hned několik expozic, které vás budou zaručeně bavit. Jednou z nich je jedinečná multimediální výstava Tutanchamon RealExperience, díky které nahlédnete na starověký Egypt a jednoho z jeho nejznámějších faraonů z nové perspektivy. Najdete tu výběr originálních artefaktů a poznáte, jak si staří Egypťané představovali posmrtný život, v multimediální části si projdete třeba charakteristické rysy egyptské civilizace od Théb až po Údolí králů.

Foto: Fotoarchiv Národního muzea

Jestli čekáte, že si prohlédnete pár vystavených artefaktů a půjdete, jste na omylu. Tahle výstava je velmi komplexní zážitekFoto: Fotoarchiv Národního muzea

Do Sladovny na celý den

Kam s dětmi vyrazit na celodenní výlet, když na pochody venku to není? Do Písku, kde se ze sladovny pivovaru stala galerie hrou pro děti a jejich dospělé. Kulturní centrum voní dřevem, má úžasnou akustiku a nabízí několik interaktivních výstav. Projděte se v Mraveništi labyrintem tunelů, schovávaček a mostů, nechte vaše nejmenší vyřádit se v herním prostoru inspirovaném výtvarníkem Radkem Pilařem (†61), který namaloval například postavičku Večerníčku. Naučte se víc o sladovnictví nebo navštivte Laboratoř, kreativní kartonovou dílnu, kde si můžete kutit dle libosti.

Foto: sladovna.cz

Sladovna Písek splňuje Komenského „škola hrou“ do puntíkuFoto: sladovna.cz

Sochy z ledu na Pustevnách

Co vyrobit ze čtyřiceti tun ledu? Zjistěte to při návštěvě tradičního Festivalu ledových soch, který se koná na Pustevnách nedaleko Radhoště. Sochy jsou umístěné ve dvou stanech, takže nepodléhají rozmarům počasí. Letošní festivalovou novinkou je ledový bar nebo možnost vyfotit se na ledovém trůnu. Pro děti jsou nachystané animační programy a můžete se zúčastnit i soutěží o různé ceny.

Foto: Profimedia.cz

Letošní téma festivalu zní Z Pusteven do světaFoto: Profimedia.cz

Hořkosladký život

Znáte knihu Ptáci v trní, podle které byl natočený i stejnojmenný seriál? Autorce této rodinné ságy nyní u nás vyšla její poslední kniha Hořkosladký život a vy se můžete těšit na Nový Jižní Wales, dvacátá léta minulého století a osudy čtyř neobyčejných sester Latimerových z městečka Corunda. Jejich život se od základu změní, když se zapojí do programu pro diplomované zdravotní sestry. Každá si hledá své místo v životě a prožívá vzestupy i propady. Jejich jistotou je silné vzájemné pouto. Autorka Colleen McCullough (1937–2015) mistrovsky propojuje romantiku a napětí s reáliemi života na východě Austrálie po první světové válce a vy si ani nevšimnete, že jste během víkendu přelouskali 400 stran.

Foto: Nakladatelství IKAR

Hořkosladký život, Colleen McCullough, nakladatelství Ikar, 400 stranFoto: Nakladatelství IKAR

Vyrazíte na výstavu nebo do zahrady? Nezapomeňte sledovat počasí!

Reklama

Načítám