Hlavní obsah

Ptáčci v zimě: Co mají nejraději a co jim může ublížit?

Foto: Izabela Magier, Shutterstock.com

Foto: Izabela Magier, Shutterstock.com

Reklama

Zima se neúprosně blíží a venkovní teploty začínají klesat. Aby si ptáčci udrželi tělesné teplo a následující měsíce ve zdraví přežili, potřebují dostatek potravy. Jak jim můžete pomoct?

Článek

Ptákům získávání potravy komplikuje nejen sníh, ale také zmrzlá půda a krátké dny. Aby dlouhé noci a nízké teploty zvládli, potřebují dostatek tukových zásob. Například kos musí nasbírat dvakrát tolik bobulí, než sám váží, a sýkorka věnuje sběru potravy skoro 90 procent dne.

Pokud jim chcete podat pomocnou ruku, pořiďte jim krmítko a nasypte do něj krmivo, které opeřencům prospěje. Co do krmítek patří a co ptáčkům nikdy nenabízet?

Vše začíná výběrem správného krmítka

Krmítko vyberte s dostatečně velkou stříškou. Ta nabízenou potravu ochrání před deštěm i sněhem a zabrání jejímu plesnivění. Důležité jsou také postranní lišty u podložky, které zabrání větru, aby krmivo rozfoukal. Před prvním použitím krmítko pečlivě očistěte horkou vodou a vydrhněte kartáčem. Umístěte ho na přehledné místo, ideálně tři metry od stromů a keřů.

Foto: Smit, Shutterstock.com

Dbejte i na hygienu krmítka. Jednou za čas ho dezinfikujte octem v rozprašovačiFoto: Smit, Shutterstock.com

Servírujte slunečnici nebo oříšky

Ptactvo se přikrmuje od listopadu do března. Krmivo můžete koupit už namíchané v obchodech, nebo si připravit své vlastní. Problémem kupovaných směsí je, že obsahují druhy semínek, které v krmítku zůstávají, někteří opeřenci nemusí například kukuřici.

Ptáčci si nejraději pochutnají na vyloupaných slunečnicových semínkách nebo jádrech oříšků. Občas můžete do krmítka přidat lněná a dýňová semínka, loupaný oves, proso, pšenici, len i mák nebo nastrouhanou mrkev.

Kosy a kvíčaly potěšíte vařenou rýží či vařenými brambory. Někteří si pochutnají na nesklizených jablkách, hruškách a jeřabinách. Krmivo si najdou i na zrytých záhonech, vyberou z nich vajíčka slimáků, přezimující larvy škůdců či kukly.

Co do krmítka nedávat?

Do krmítka rozhodně nepatří jakékoliv zbytky z kuchyně, především cokoliv slaného, kořeněného, přepáleného nebo uzeného. Nekrmte ani těstovinami, kynutým pečivem, chlebem či dehydrovaným kokosem. Všechna tato jídla způsobují ptáčkům zažívací potíže a mohou končit i jejich smrtí.

Foto: wim claes, Shutterstock.com

Lojové koule seženete v obchodech, ale lehce je zvládnete vyrobit i ve své kuchyniFoto: wim claes, Shutterstock.com

Lojové koule snadno vyrobíte i doma

Kromě krmítek poslouží k přikrmování i lojové koule či šiška obalená v tuku. Tyto pochoutky přilákají především sýkory, brhlíky a strakapoudy. Co potřebujete?

  • 100% ztužený rostlinný tuk - lze použít také lůj nebo neškvařené nesolené sádlo (nejlépe hovězí). Nikdy nepoužívejte margarín!
  • suché ingredience (2 hrsti na 1 hrst tuku) - loupaná slunečnicová semínka, proso, rozinky, ovesné vločky
  • velké plně otevřené borové šišky nebo síťka (např. od citrusů) -

Postup: Lůj nebo tuk rozpusťte na pánvi a nechte chladnout. Promíchejte suché přísady a vmíchejte je do tuhnoucího tuku. Směsí obalte šišku nebo ji zatlačte do síťky a zavěste na stromy.

Tip: Nemáte síťku ani šišku? Vyložte misku igelitovým sáčkem a natlačte do něj směs. Nechte zaschnout, vyloupněte a položte do krmítka.

Pečivo jim může způsobit tělesné vady

Oblíbenou činností mnoha lidí je krmení labutí a kachen. Než jim příště hodíte kousek rohlíku, uvědomte si, že pečivo není pro ptáky vůbec vhodné. Snadno je zasytí, ale neposkytne jim potřebné živiny a vitaminy. To může vést k jejich podvyživení, vzniku tělesných vad a nedostatečně vyvinutým křídlům u mláďat. Tvrdé pečivo navíc může poranit jícen. Nikdy jim nedávejte ani cukroví a chlebíčky.

Raději kachnám a labutím nabídněte rostlinnou stravu, která je pro ně přirozenější. Ideální jsou listové saláty, hrách nebo cizrna.

Přikrmujete v zimě ptáčky? A co jim nejčastěji nabízíte? Pečivo, a hlavně lepek v něm, nedělá dobře ani citlivějšímu lidskému trávení. Udělejte si bezlepkové zelňáky.

Reklama

Načítám