Hlavní obsah
3,1
(28)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Co máte na houbové sezoně raději – sbírání, nebo konzumaci hub? Pusťte do svých domovů vůni lesa a vykouzlete tento lahodný houbový krém, na kterém si skvěle pochutná celá rodina!

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g čerstvých hub
  • 2 ks cibule
  • 50 g másla
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 6 snítek čerstvého tymiánu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření 12%
Článek

Postup

01.

Houby očistěte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli nasekejte a zpěňte na rozpuštěném másle. Jakmile zesklovatí, přidejte nadrobno pokrájený česnek a po chvíli také houby. Pár kousků hub můžete vyjmout a nechat na ozdobu.

02.

Směs osolte, opepřete, přidejte drcený kmín a otrhané lístky tymiánu (asi dvě snítky ponechte na ozdobu). Houby nechte změknout a pustit šťávu. Poté je zalijte vývarem a asi 20 minut na mírném plameni povařte.

03.

Polévku rozmixujte, podle potřeby dochuťte a nakonec zjemněte smetanou. Ještě chvilku provařte a poté odstavte z plamene.

04.

Hotový krém rozdělte do hlubokých misek, ozdobte houbami a čerstvým tymiánem. Poctivou chuť houbové polévky si nejlépe vychutnáte s kouskem čerstvého chleba.

Zkoušíte rádi nové houbové recepty, nebo nedáte dopustit na pravou českou kulajdu?

Související témata:

Načítám