Hlavní obsah

Silná stehna nebo lýtka? Máme pro vás návod, jak vytvarovat sexy štíhlé nohy

Foto: Photomaxx, Shutterstock.com

Foto: Photomaxx, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé ženy mají svoje nohy jako největší ozdobu. Pro jiné naopak tahle partie představuje noční můru. Musíte neustále řešit, jak maskovat oplácaná stehna či lýtka? Poradíme, co dělat, abyste své nohy také vystavovaly na odiv!

Článek

Otevřou se dveře auta, vystoupí jedna nožka, pak druhá a následuje dlouhý záběr na ještě delší a štíhlé sexy nohy. Také vás, jako spoustu jiných žen, tyhle filmové scény iritují, protože vy takové skvosty mít nikdy nebudete? Pokud ano, vězte, že nemusejí. Jak prodloužit nohy sice naše holčičí redakce stále ještě neví, ale zeštíhlit a vytvarovat? To je jiná, tady bychom nějaké rady měly!

Dřepy a výpady = klasika, která funguje

Králem všech cviků na spodní polovinu těla je obyčejný dřep. Důležité však je udržet si správnou techniku. Postavte se do mírně rozkročeného postoje, lehce vytočte špičky, přičemž hloubku dřepu volte dle svých možností,“ popisuje Tereza Semrádová, trenérka a zakladatelka pohybového studia Fascinace.

Ve své podstatě skoro stejně efektivní komplexní cvik na stehna je výpad vpřed i vzad. Jak dřepy, tak výpady se nebojte zařadit do tréninku i vícekrát týdně. Nejlépe si dejte vždycky tři série po 10 až 15 opakováních. A nebojte se ani zátěže! S pětikilovým kotoučem v rukou je výpad i dřep rázem ještě účinnější!

Běhání je skoro základ

Širokými oplácanými stehny nejčastěji trpí ženy s postavou tvaru hruška. Ostatní typy postav obvykle řeší jak nohy hezky zpevnit a vytvarovat, hruška ale jednoduše potřebuje zhubnout ze stehen tuk.

Jako nejideálnější aktivita se doporučuje běh, a to hned ze dvou důvodů. Zaprvé hrušky potřebují nakopnout metabolismus, s tím běh nepochybně pomáhá. Je to totiž aktivita, která má až neskutečný vliv na pochody v celém organismu.

Zadruhé právě běh je (nepřekvapivě) pohyb velmi zaměřený na zapojení nohou. Startuje tedy metabolické reakce v těchto partiích, díky čemuž i podporuje spalování tuků právě z míst, která potřebujete zeštíhlit.

Foto: A. and I. Kruk, Shutterstock.com

Běh skvěle působí na celý organismus a mimo jiné velmi urychluje spalováníFoto: A. and I. Kruk, Shutterstock.com

Jak zhubnout lýtka

Většinu žen, které o sobě říkají, že mají nepěkné tlusté nohy, ve skutečnosti trápí hlavně stehna. Proto dámy, které potřebují redukovat tuk spíše na lýtkách, představují trochu užší skupinu. U lýtek ale platí podobná pravidla jako u stehen: efektivní je běh, ale i jízda na kole, rotopedu, případně cvičení na stepperu. (Je lepší jízda na kole, anebo spinning?)

Ke dřepům a výpadům pak trenérka Tereza Semrádová doporučuje přidat i tento cvik: „Postavte se na kraj schodů tak, aby zadní půlka chodidel byla ve vzduchu ze schodů a zde se jen vytahujte na vysoké pološpičky a poté nechte paty klesnout níž pod hranu schodu.“

Jídlo a pití musíte řešit

Pokud chcete na jakékoli části těla redukovat tuk, musíte se zaměřit hlavně na stravu, ani nohy nejsou výjimka. Základem je mít vyšší energetický výdej než příjem. To si zkrátka musíte pohlídat, bez toho to nepůjde.

Až v druhé řadě řešte rozložení makroživin – bílkoviny, sacharidy, tuky – ve stravě. „Při hubnutí omezte sacharidy, především jednoduché cukry jako sladkosti, limonády, alkohol. Přednost dejte složitým sacharidům, jako jsou rýže či kuskus,“ uvádí základní pravidla nutriční specialistka Světa zdraví Kamila Novotná a dále dodává: „Naopak navyšte bílkoviny. Jezte ryby, masa, vejce, luštěniny, ořechy, zakysané mléčné výrobky. Z hlediska doplnění tuku je vhodné i kvalitní máslo a zastudena lisované rostlinné oleje.“

Jaký máte typ postavy? Jste hruška s širokými stehny nebo spíš jablko s problematickou oblastí břicha? Dejte si pozor na tuk v této oblasti, může být i zdraví škodlivý

Reklama

Načítám