Hlavní obsah
2,7
(120)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Samozřejmě, že klasický rebarborový koláč je skvělý, ale už je na čase vyzkoušet z těchto výborných stvolů taky něco jiného. Tahle třená buchta s rebarborou vám vykouzlí úsměv na tváři!

25 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 150 g cukru krupice
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 g másla
  • 4 ks vejce
  • 3/4 balíčku prášku do pečiva
Rebarbora
  • 4 stonky rebarbory
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 125 ml vody
  • 50 g másla
Glazé
  • 1 dl bílého vína
  • 1 lžíce třtinového cukru
Na formu
  • 1 lžíce tuku
  • 2 lžíce hrubé mouky
Na ozdobu
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Máslo a vejce vyndejte z lednice, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Rebarboře skrojte konce, oloupejte ji a tři stonky nakrájejte na malé kousky. Ty vložte do hluboké pánve, přidejte 3 lžíce třtinového cukru a 125 ml vody a na mírném ohni vařte asi 15 minut. Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia a pusťte se do těsta.

02.

Měkké máslo vyšlehejte s cukrem krupice do pěny. Pak postupně jedno po druhém přidávejte vejce. Smíchejte oba druhy mouky (nebo použijte 250 g obyčejné, namíchaná je ale lepší!) s práškem do pečiva a všlehejte je do máslovo-vaječné pěny. Rebarboru, která se mezitím skoro rozvařila, sceďte (tekutinu nevylévat, ale schovat!), nechte chvíli vychladnout a mezitím oloupejte a nakrájejte čtvrtý stonek na asi 1,5 cm dlouhé kousky.

03.

V rendlíčku rozpusťte asi 50 g másla, přidejte lžíci třtinového cukru a pokrájenou rebarboru zprudka orestujte. Obě rebarbory vmíchejte do těsta, a to nalijte do vymazané a vysypané formy. Připravený koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 35 minut dozlatova.

04.

Scezenou tekutinu z rebarbory nalijte zpět do pánve, přidejte víno a lžíci třtinového cukru. Pánev dejte na mírný plamen a asi 10 minut vařte, dokud tekutina nezačne sirupovatět. Glazé bude hotové dřív, než stihnete uklidit kuchyni! Upečený koláč pocákejte pomocí lžíce glazé a nechte vychladnout. Před podáváním ještě zlehka pocukrujte.

Tak co říkáte, upečete si rebarborovou třenou buchtu ještě dnes?

Reklama

Související témata:

Načítám