Hlavní obsah

Tři banány denně prý porazí mrtvici

Foto: Thinkstock

Banány tělu prospívajíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, co jíme, má velký vliv na náš zdravotní stav. To samozřejmě není nic nového. Američtí vědci ale nyní přišli s konkrétnějšími informacemi. Tři banány denně prý dokážou výrazně snížit riziko mozkové mrtvice a mrkev či brambory by mohly pomoci v boji s rakovinou prsu.

Článek

Mozková mrtvice a rakovina patří mezi nemoci, které mají vedle srdečních vad na svědomí nejvíce lidských životů snad ve všech vyspělých zemích. Přitom minimálně s mrtvicí se podle vědeckých studií, které zveřejnil britský deník Daily Mail, dá bojovat celkem snadno.

Nejen pro opice je banán dobrý

Jeden banán k snídani, pak jeden po obědě a ještě jeden večer. To prý stačí k tomu, aby do sebe člověk dostal dostatek draslíku, který dokáže snížit riziko krevních sraženin v mozku až o 21 procent.

V posledním výzkumu, který byl publikován v jednom z předních amerických kardiologických magazínů (Journal of the American College of Cardiology), vědci analyzovali data z dvanácti různých studií, aby získali celistvější výsledek. Zjistili, že denní dávka draslíku kolem 1600 miligramů by dokázala snížit riziko mrtvice až o jednu pětinu. A vzhledem k tomu, že se denní doporučená dávka draslíku pro dospělého pohybuje mezi 2000 až 3500 miligramy, by to nemělo být tak těžké dodržet. Skutečně prý stačí tři banány denně, protože jeden průměrný banán obsahuje asi 500 miligramů tohoto minerálu.

Samozřejmě je možné získat draslík i z jiných potravin, například ze špenátu, datlí, mléka, oříšků, ryb či čočky. Přesto vědci z University of Warwick a University of Naples tvrdí, že ve většině zemí je denní příjem draslíku mnohem nižší. Jeho nedostatek přitom může způsobit nepravidelný srdeční rytmus, podrážděnost, nevolnost a průjem. Kdyby lidé jedli více potravin bohatých na draslík a zároveň snížili příjem soli, mohl by se počet obětí mozkové mrtvice celosvětově snížit o více než milion ročně.

Foto: Isifa

Začnete jíst banány třikrát denně?Foto: Isifa

Mrkev a brambory pro zdravá prsa

Další novinkou je i možnost, že by se mrkev a brambory mohly stát účinnou zbraní v boji proti rakovině prsu. Tedy alespoň v počátečních stadiích nemoci.

Živiny obsažené v této zelenině, především kyselina retinová, totiž umí nastartovat změny v buňkách, které rakovinu způsobují. Naznačuje to nejnovější laboratorní studie expertů z Centra proti rakovině ve Philadelphii (Fox Chase Cancer Center), kteří se soustředili na klíčovou úlohu genu RAR – beta. Právě ten dokáže aktivovat antirakovinné vlastnosti kyseliny retinové. „Zjistili jsme, že gen se aktivuje ve dvou počátečních fázích rakoviny, ale v posledních dvou etapách se umlčí,“ říká vedoucí studie doktorka Sandra Fernandez.

Léčivý potenciál těchto látek samozřejmě není ještě zcela jednoznačně potvrzen, ale minimálně je to naděje pro miliony žen, které rakovina prsu ohrožuje.

Ať už mají vědci pravdu nebo ne, banán, mrkev ani brambory nemohou nikomu ublížit. A pokud je jen miniaturní šance, že mohou pomoci, proč to nezkusit?!

Co si o tom myslíte? Je možné, aby to bylo tak jednoduché a na mrtvici stačily tři banány denně? Zapojte se do diskuse pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám