Hlavní obsah

Tvarohový koláč s krupicí a letním ovocem

Hodnocení:
(216)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Chutí je tento koláč na pomezí krupicové kaše a tvarožníku, stačí vám na něj jen šest surovin plus ovoce a místo mouky se peče z krupičky. Ovoce se hodí snad všechno čerstvé i sušené, co máte zrovna po ruce. Já jsem dala meruňky, blumy a ostružiny. A co dáte vy?

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Budete potřebovat
  • 500 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 120 g dětské krupičky
  • 90 g cukru krupice
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 2 hrnky sezonního ovoce
  • máslo na vymazání
  • 1 lžíce krupičky na vysypání
Článek

Postup

Krok 1: Všechny suroviny kromě ovoce smíchejte a nechte chvíli bobtnat.

Krok 2: Zatím si připravte ovoce. Čerstvé plody omyjte, případně vypeckujte a pokrájejte na menší kousky.

Krok 3: Těsto rozetřete do máslem vymazané a krupičkou vysypané koláčové formy, pokryjte ovocem a pečte asi 40 minut při 180 °C dozlatova.

Tip: V zimě, nebo když nemáte dost čerstvého ovoce, do těsta jednoduše přimíchejte rozinky (nejlépe předem naložené v rumu) nebo jiné sušené ovoce. Anebo použijte domácí kompot.

Co dalšího upéct s letním ovocem? Za nás určitě koláč na lžičku s mandlemi bez těsta, mandlový koláč s ovocnými spirálkami nebo tvarohový koláč s rybízem a drobenkou. Všechny jsou skvostné!

ynezorPumanzeSaNyknalC