Hlavní obsah

Úzké obočí se vrací, hlavní roli ovšem hraje přirozenost

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jsme si chvíli myslely, že se obejdeme bez trhání a najednou je tu zpět. Úzké obočí. Že bude ještě někdy IN se nedávno zdálo v podstatě nemožné, generace Z ho ovšem vrací do hry a prosazuje jako univerzálně slušivější variantu. Podívali jsme se tomu na kloub.

Článek

Pokud jste strávili posledních deset let pěstováním hustého obočí, budou vás z tohoto trendu brát mrákoty. Generace Z (narozena zhruba od poloviny 90. let asi do roku 2010) nachází zalíbení v tenkých liniích a dokonce tvrdí, že většině lidí sluší více. Tak se na to podívejme.

Skinny versus divočina

Po huňatém a divokém bushy brows přišlo vyčesané soap brows, co nejpřirozenější baby brows a nyní přichází na řadu trend s označením „skinny“. Nejznámější představitelkou je Bella Hadid (25), která se nikdy nepyšnila obočím jako třeba Cara Delevingne (29). Možná je to příležitost, jak přijmout to, že každý nemá výrazné obočí od přírody, a i to, že každému široké obočí nemusí zrovna dvakrát lichotit.

Mise dokonalé obočí

Obočí je velmi silným nástrojem na vyzdvihnutí rysů v obličeji. Čím větší obočí, tím opticky menší oči a naopak. To je důvod, proč bychom úzké obočí neměli hned zatracovat, o to víc, máte-li ho takové od přírody nebo poničené kvůli zásahům pinzety v devadesátkách letech a na přelomu tisíciletí.

Foto: Profimedia.cz

Gwen Stefani (52) v roce 1998 a Christina Aguilera (40) v roce 1999. Ne, obočí v tomto stylu dvou čárek nesluší nikomu, ani těmto kráskám! A v této podobě se naštěstí nevrací Foto: Profimedia.cz

Ne vždy se totiž k líčení nebo danému outfitu hodí dva tmavé pruhy, které strhnou veškerou pozornost, tím spíš, když si je nedokreslíte precizně a vkusně. A tak po řadě trendů, které byly trochu „na sílu“, přišla díkybohu móda přirozeného, lehce rozvrkočeného obočí bez viditelného zásahu pinzet.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Herečka Olivia Wilde (37) se už smířila s tím, že má obočí méně výrazné. Kvůli jeho vytrhávání v dobách, kdy bylo módní úzké obočí, už jí znovu nenarostlo. Přirozeně hustým obočím se pyšní třeba modelka Kaia Gerber (20)Foto: Profimedia.cz

Ideální tvar

Spíš než na intenzitu vykreslení se tedy soustřeďte na dokonalý tvar pro váš obličej. Ten si můžete vyměřit pomocí tužky. Ideální začátek linie obočí je na pomyslné prodloužené spojnici kořene nosu a vnitřního koutku oka (mrkněte na obrázek). Nejvyšší bod obočí leží ideální na linii, která vede od kořene nosu prostředkem oka, končit by pak mělo v linii vnějšího koutku oka a kořene nosu. Chloupky trhejte zpravidla jen zespodu, na horní linii se nesnažte sahat, to případně přenechte odbornicím v brow barech.

Foto: shooarts, Shutterstock.com

Takto upravené obočí bude působit přirozeně Foto: shooarts, Shutterstock.com

Gel, pomáda i tužka

Pokud máte od přírody obočí tvarem dokonalé, ať už husté jako Lily Collins (32) nebo úzké jako Bella Hadid, stačí vám k jeho úpravě gel na pročesání a zafixování směrem nahoru. Hledáte-li produkt, kterým obočí maximálně vykreslíte a efekt bude dlouhotrvající, zvolte pomády se štětečkem. Na lehké, každodenní domalovávání pár chloupků a dotažení tvaru stačí pak tužka, ale s jednou podmínkou – musí tenká, aby s ní šly dokreslovat tahy. Obočí se aktuálně nevybarvuje.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Beauty ikony herečka Lily Collins a modelka Bella Hadid a její skinny obočíFoto: Profimedia.cz

Dvě zlatá pravidla

Bez ohledu na trendy zvolte úpravu obočí podle toho, co se vám líbí a jaké možnosti vám nabízí. Zapamatujte si jen dvě pravidla: obočí zběsile netrhejte a ani nedokreslujte do rozměrů či barev, které přirozeně nemáte.

TIP: Mým oblíbeným zvýrazněním obočí na všední den je jeho vyčesání gelem, nechat ho chvilku zaschnout a pak jen vyplnit mezírky a protáhnout konec obočí, který mám kratší, pomocí fixy.

Načítám