Článek
Jedlé dárky mají mnoho výhod a dokážou udělat velkou radost. Zamyslete se nad nimi a snažte se je co nejvíc personalizovat. Rozhodně volte řemeslnou kvalitu, a pokud je to možné, poohlédněte se u lokálních producentů. I když se třeba úplně netrefíte typem dárku, kvalitu ocení každý. A třeba díky vám obdarovaný pozná a ochutná něco nového.
Olivový olej: největší trend
Na prvním místě mezi letošními dárky k jídlu je tekutý produkt. A kupodivu to není alkohol, ale olivový olej. Už během roku se na sociálních sítích šířily příspěvky ve smyslu: „Přineste na návštěvu místo láhve vína láhev olivového oleje.“ Je to velmi smysluplný dárek, který upřímně potěší každého milovníka dobrého jídla, protože ho bezesporu používá.
Proto si dejte péči s výběrem extra panenského olivového oleje z kvalitní produkce, nebude vás to stát jmění (ceny jsou oproti loňsku už zase v normálu) a prakticky nemůžete šlápnout vedle. Přidat lze i prémiové balsamico, kvalitní olivy či kapary – a máte dárek jako víno, respektive lepší než víno.
Sůl nad zlato
I dál zůstaneme v kategorii základních potravin, jen stále v prémiové kvalitě. Řeč je o soli a pepři. Opravdu dobrý kuchař totiž nepotřebuje arzenál kořenicích směsí, ale dává si záležet na kvalitě dvou základních dochucovadel: soli a pepře. Poohlédněte se po solném květu. Je to delikátní sůl, jejíž jemné krystalky připomínající květy se tvoří už po staletí stále stejně.
Vhodné podmínky pro produkci solného květu jsou jen na několika místech na světě. Když k tomu připočteme ruční práci nezbytnou pro sběr, máme tu odpověď na otázku, proč je solný květ násobně dražší než běžná sůl. Pořád je to ale velmi dostupný luxus, který udělá radost každému, kdo to s vařením myslí vážně.
Mercedes mezi pepři
Velmi podobné je to s pepřem, jen budete mít mnohem větší výběr. Pátrejte po kampotském pepři, dováží ho k nám několik distributorů a v nabídce je mnoho druhů. Pepř z Kampotu je mercedes mezi pepři, koření, které má potenciál udělat z dobrého jídla dokonalé. Když k tomu přidáte kvalitní mlýnek na koření, dostanete jako Ježíšek rozhodně pochvalu.
Matcha pro generaci Z
Pokud máte mezi obdarovanými někoho z generace Z, možná mu uděláte radost matchou, která tuhle sezonu patří celosvětově mezi nejžádanější komodity. Jemně mletý prášek speciální odrůdy zeleného čaje je luxusní sám o sobě, přibalte sadu na přípravu matchy a máte perfektní set.
Za klasiku mezi dárky je považovaná káva, ale ta výběrová je úplně jiný příběh. Pražírny navíc připravují na vánoční svátky speciální kolekce v krásných tematických obalech. Tenhle dárek ocení každý, kdo si doma připravuje výběrovou kávu. A vzpomene si na vás každé ráno s šálkem v ruce.
Sladké i kyselé dárky
K potravinám, které zažívají velký vzestup zájmu, patří i ořechové krémy a také nejrůznější fermentované pasty a octy. I mezi ořechovými másly můžete objevit extra kvalitu, tady se poohlédněte u českých výrobců – opravdu špičkových je několik. A zásoba ořechových krémů udělá radost každému, kdo rád sladce snídá.
Pro milovníky říznějších chutí – a zejména té páté umami – jsou tu fermentované octy, pasty miso, pesta, asijské omáčky. Na jejich produkci se zaměřuje hned několik tuzemských výrobců a ti vás nenechají tápat: připravili dárkové sety pro gurmány s chytře poskládaným obsahem a různou cenovou náročností.
Sardinky jako umělecké dílo
V Gastrotrendech už jsem psala o tom, jak narůstá popularita prémiových sardinek, které pocházejí z řemeslných sardinkáren v Portugalsku nebo Francii. Kromě toho, že jsou tyhle rybičky gurmánským zážitkem, tak pokud jsou v náležité kvalitě, jedná se i o velmi oblíbený dárek. Atraktivní barevné krabičky často připomínají malá umělecká díla a několik balení sardinek pohromadě vypadá nejen luxusně, ale jednoduše krásně.
Extra tip na závěr
A na závěr jeden extra tip: lanýž. Tahle delikatesa není dostupná jen v restauracích, pořídíte ji i na několika českých e-shopech, menší lanýž vás vyjde na několik stovek. Jedinou komplikací může být jeho trvanlivost, chce to objednávat těsně před Vánoci. Proto se možná raději zaměřte na trvanlivější produkty s lanýžem: třeba sůl nebo těstoviny.
Gastrotrendy Dariny Křivánkové
Chcete vědět o všem, co se právě děje kolem jídla? Co stojí za ochutnání, do jakého podniku zajít, čeho si všimnout, co si uvařit? Sledujte na Proženy.cz rubriku Gastrotrendy Dariny Křivánkové. Známá novinářka byla šéfredaktorkou několika food magazínů, psala sloupky o jídle pro prestižní týdeník a tři roky provozovala bistro Topinka v Českém Krumlově.













