Hlavní obsah

České vánoční cukroví je světový unikát. Jaký je největší aktuální trend? Netýká se chuti, tvaru ani zdobení

Foto: Proženy.cz

Foto: Proženy.cz

Je druhá polovina listopadu, nejvyšší čas začít myslet na vánoční cukroví. Kolik druhů máte v plánu upéct? Osm, deset, dvanáct, nebo snad víc? A kolik té sladké nádhery dohromady bude? Minimálně pár kilogramů. Tak to už abyste začali. Anebo letos podlehnete největšímu vánočnímu trendu?

Článek

Hezky v kalendáři zaškrtnout dny, kdy budete – respektive máte šanci – péct, střízlivě si vyhodnotit, co dá stihnout, naplánovat, čím začnete a co se nechá na poslední chvíli, vytáhnout notes s recepty a spočítat, kolik budete potřebovat másla, ořechů, mandlí, čokolády… A pak se do toho pustit. Zní vám to jako práce na plný úvazek? Taky je.

A taky je to značný zásah do rodinného rozpočtu. Kdybyste investovali energii do sečtení všech nákladů, k tomu ohodnotili svou práci přiměřenou hodinovou mzdou a sečetli, na kolik vás to všechno vyšlo, nejspíš vás ta částka hodně překvapí. Ale na to raději nehledět, cukroví prostě musí na Vánoce být. Pekla ho maminka i babička, takže přes to nejede vlak. A co by řekly sousedky a co kolegyně v práci, každá přece přinese krabičku na ochutnání, tak musí být napečeno.

Vánoční cukroví jako světový unikát

A to je právě ten největší omyl. Nemusí. Ano, je to tradice. Ale jak vznikla a proč vlastně cukroví pečeme? A začněme rovnou tím, že české vánoční cukroví je světový unikát. Ve všech zemích, v nichž se slaví Vánoce, se peče něco sladkého, ale nejčastěji jde o pár typických moučníků či dezertů - štola, vánoční poleno, makovec… A tam, kde se peče drobné cukroví – třeba ve Skandinávii, se připravuje jen pár druhů, rozhodně ne tolik jako u nás.

Drobné vánoční sladkosti se začaly tu a tam objevovat v 18. století na stolech šlechtických rodin, inspirace přišla hlavně z Francie. A ujala se: v 19. století už se peklo i v měšťanských rodinách. Ale teprve od začátku 20. století se začalo cukroví připravovat opravdu hojně díky lepší dostupnosti másla, cukru, ořechů nebo čokolády. Za první republiky už se pekly druhy, které se leckde dělají dodnes. Zachovaly se především v ručně psaných sešitcích, které se dědily z matky na dceru a v mnoha rodinách je mají stále schované.

Domácí pečení jako seberealizace

Po válce pak přišlo období, které nebylo nijak veselé, ale pečení vánočního cukroví nahrálo dokonale. Peklo se ve všech rodinách a v obrovském množství, cukroví se rozdávalo příbuzným, kteří si sami napéct nedokázali, třeba vdovcům, a jednotlivé druhy sladkostí se v rodině a mezi známými vyměňovaly a porovnávaly. Mělo to hned několik důvodů. Nebylo mnoho jiné „zábavy“, byla taková doba a systém životní styl významně okleštil.

Domácí pečení se stalo pro mnoho žen prostředkem seberealizace, bylo to něco, v čem mohly vyniknout, ukázat svou zručnost, co jim dělalo radost. A taky v tom byla tichá domácí revolta: peklo se podle rodinných receptů po mamince nebo babičce, tedy z období první republiky, kdy se ještě věci dělaly „tak nějak správně“. Například nebývalo zvykem šidit.

Naopak v období normalizace se šizení spojovalo s gastronomií automaticky. Zatímco doma se vařilo a peklo poctivě, hospodská strava byla nepoctivá a výrobky z pekáren nekvalitní. Odtud kult „domácího jídla“ a dlouho přežívající přesvědčení, že co se neupeče doma, nemůže být dobré, protože to bude bezpochyby šizené a odbyté.

Kdy se pustit do pečení

Jenže čas oponou trhnul a dnes žijeme úplně jinak. To neznamená, že by ze svátečního stolu mělo vánoční cukroví zmizet. Jen ho nemusíte napéct samy, nebo alespoň ne všechno. Pusťte se do pečení, pokud vás to skutečně těší a dělá vám to radost, pokud chcete, aby vám to doma vonělo, pokud je to hezký čas strávený s dětmi. Ale je nesmysl péct jen proto, že „se peklo vždycky“ nebo „co by řekly ženský v práci“. Nepéct cukroví, ale objednat ho, je totiž ten největší aktuální trend, co se vánočních sladkostí týká. A hlavně ho objednat bez výčitek.

Kupované cukroví jako trend

V každém městě nabízí opravdu kvalitní, chutné i krásného cukroví spousta cukráren, kaváren, bister nebo domácích pekařů. Mají na to mnohem lepší podmínky i vybavení než vy doma, disponují větší zkušeností a zručností a často mají nejlepší suroviny – bez toho by už dnes neobstáli. Ano, bude to stát nějaké peníze, ale kdybyste si spočítali své náklady na cukroví, jak navrhuji v úvodu, nebylo by to o moc méně. Samozřejmě záleží na tom, na kolik si ceníte svého času, který do pečení investujete. Není vůbec špatně, když svůj čas využijete k něčemu, co vám jde lépe, víc vás těší nebo jednoduše přinese víc užitku.

Nejčastější variantou je sympatický kompromis: doma se upeče jen pár druhů a v rozumném množství, protože je to zábava s dětmi nebo jde o oblíbené druhy, a krabice cukroví se objedná. Řada pekařů a cukrářů přijímá objednávky do konce listopadu, leckdo už má kapacity naplněné, ale přemýšlet se o tom dá tak jako tak – Vánoce budou i za rok. Pár tipů na kupované cukroví najdete v galerii:

Gastrotrendy Dariny Křivánkové

Chcete vědět o všem, co se právě děje kolem jídla? Co stojí za ochutnání, do jakého podniku zajít, čeho si všimnout, co si uvařit? Sledujte na Proženy.cz rubriku Gastrotrendy Dariny Křivánkové. Známá novinářka byla šéfredaktorkou několika food magazínů, psala sloupky o jídle pro prestižní týdeník a tři roky provozovala bistro Topinka v Českém Krumlově.

Načítám