Hlavní obsah

Moderní vánoční cukroví: Zelená, růžová, matcha i pasta miso. Co způsobila dubajská čokoláda?

Foto: Proženy.cz

Foto: Proženy.cz

Máme před sebou první adventní neděli a to je takový nepsaný start pečení vánočního cukroví. Ve většině rodin se bude listovat v notesu s recepty po mamince a  babičce: vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky, pracny, ořechy, išelské dortíčky, marokánky, včelí úly…

Článek

Dojde i na nejrůznější lokální speciality, jejichž název i chuť na druhém konci republiky zná jen málokdo. „A taky bych ráda zkusila jednu dvě novinky,“ pronese spousta hospodyněk. Tak se pojďte podívat na aktuální trendy, které prosakují do něčeho tak tradičního, jako je vánoční cukroví.

Vzhledem k tomu, že se cukroví peče jen jednou za rok, pronikají do jeho vzhledu, chuti a receptur trendy, které se během roku objevily v souvislosti s nejrůznějšími sladkostmi. Jen čas ukáže, jestli se novinky na vánočním stole osvědčí a dostanou šanci i příště. Záleží to na mnoha faktorech: na ceně surovin, pracnosti, vzhledu a fotogeničnosti – a samozřejmě chuti.

Za co může dubajská čokoláda

Loni to byly pistácie, které vynesla do centra pozornosti vlna popularity dubajské čokolády. Letos to je zase matcha, která zažívá celosvětový boom. V obou případech se rozšiřuje spektrum druhů cukroví zbarvených dozelena. Zatímco z pistácií se dají s úspěchem vyrobit (nejen) vanilkové rohlíčky, matcha se výborně hodí třeba do lineckého, obojí se projeví nejen v barvě, ale i chuti. A samozřejmě ceně: pistácie nejsou zrovna nenákladné ořechy, ale ani matcha není levná, ale té zas není na pečení třeba mnoho.

Růžová je dobrá

Vedle výrazné světle zelené barvy se v kolekcích cukroví hojně objevuje i růžová. Je to hlavně díky ruby čokoládě, což je relativní novinka, na trhu je od roku 2017. Nejde o bílou čokoládu obarvenou narůžovo, ale o nový typ čokolády s přirozeně růžovým zbarvením díky specifické odrůdě kakaových bobů s ovocnými tóny.

Nejprve ji používali především profesionální cukráři, ale je dostupná i pro domácí pečení. Ruby čokoláda, kterou můžete použít všude tam, kde byste použili běžnou čokoládu, není v růžovém opojení sama. Na barvení se používá například prach z lyofilizovaného ovoce. Hlavně maliny dokážou obarvit těsto výrazně růžově, takže můžete mít třeba dokonal malinové včelí úly.

Přírodní barvy i suroviny

Každopádně jakákoli barva, která se na cukroví objeví, by měla mít přírodní charakter, tenhle trend jde ruku v ruce s celkovým přístupem k jídlu: přírodní a přirozené má vždy přednost před chemií. Jak se ukazuje, možnosti tu jsou, takže čas umělých barviv je za námi.

Nejde jen o vzhled, ale i o chutě a textury. Stále populárnější ořechová másla si našla cestu i do cukroví, dají se používat do náplní nebo na slepování. Tady je to čistě otázka osobních preferencí, ale to, že se například linecké slepuje rybízovou zavařeninou, má svůj smysl: sladké těsto se dobře snoubí s kyselým džemem. Takže hutná ořechová másla chtějí něčím odlehčit.

Citrusy, koření i pasta miso

Nové chutě přinášejí i exotické citrusy, třeba yuzu nebo bergamot, obvykle v podobě marmelád, esencí či gelů. Jsou svěží, výrazné, kontrastní a určitě mají budoucnost. Podobně jako kardamom, jehož obliba roste díky populárnímu skandinávskému pečivu. Do cukroví se hodí dokonale, stejně jako směs koření chai, která se používá především na přípravu nápoje chai latte, ale krásně ochutí i těsto. Je podobná perníkovému koření, liší se především přítomností badyánu, ale skořice, zázvor, hřebíček nebo muškátový oříšek jsou naši staří známí.

A kdo si chce opravdu zaexperimentovat, může sáhnout po pastě miso. Tohle duchucovadlo z fermentovaných obilovin, luštěnin nebo rýže obsahuje spoustu chuti umami. Tahle výrazná pasta se nepoužívá jen do slaných pokrmů, ale v asijské gastronomii patří i mezi suroviny na přípravu dezertů. Stačí trochu miso pasty zašlehat do máslového krému a stane se zázrak. Je to podobně návykové jako slaný karamel.

A pokud nemáte chuť ani odvahu experimentovat, sáhněte po surovinách, které u nás mají velkou tradici, pro přípravu vánočního cukroví se vysloveně nabízejí, ale zas tak běžně se nepoužívají: mákpovidla. Linecké s mákem slepované povidly je sázka na jistotu. A na jakou novinku máte letos zálusk vy?

Gastrotrendy Dariny Křivánkové

Chcete vědět o všem, co se právě děje kolem jídla? Co stojí za ochutnání, do jakého podniku zajít, čeho si všimnout, co si uvařit? Sledujte na Proženy.cz rubriku Gastrotrendy Dariny Křivánkové. Známá novinářka byla šéfredaktorkou několika food magazínů, psala sloupky o jídle pro prestižní týdeník a tři roky provozovala bistro Topinka v Českém Krumlově.

Načítám