Hlavní obsah

Jak slaví Vánoce výživoví specialisté? Někdo drží striktní low carb, jiný si dopřeje i klasiku

Foto: Iryna Imago, Shutterstock.com

Foto: Iryna Imago, Shutterstock.com

Výživoví specialisté a odborníci na slovo vzatí dávají nahlédnout do svých vánočních zvyků. Kdo má rád klasiku a kdo preferuje zdravější alternativy? A můžete si Vánoce, co se jídla týče, užít opravdu bez výčitek?

Článek

Vánoce jsou plné kaloricky vydatných lákadel. Jak sváteční období vnímají zkušení specialisté na výživu: dá se hodování skloubit se zdravým životním stylem?

Michaela Bebová

  • biochemička a odbornice na výživu

Během adventu pečeme s dětmi okolo sedmi druhů cukroví, den před Štědrým dnem vánočku, na Štědrý den připravujeme kapra a řízky s bramborovým salátem. Pokrmy připravujeme tradiční, ale používám co nejkvalitnější ingredience a zdravější alternativy některých potravin, jako jsou špaldová mouka, třtinový cukr, bio strouhaný kokos, vysokoprocentní čokoláda. Podstatu Vánoc však nevidím jen v jídle, ale hlavně v tom být venku, užívat si společný čas s přáteli a rodinou, ale také v pohybu – jdeme si zalyžovat, zasáňkovat a nadýchat se čerstvého vzduchu.“

Dagmar Kubecová

  • specialistka na celostní výživové poradenství a zakladatelka projektu Essentia Balance

„Na Vánoce se snažím kombinovat klasiku a alternativu. Třeba na štědrovečerní večeři si s rodinou dáváme buď klasický řízek, nebo pečenou rybu, jako přílohu volím lehký bramborový salát bez majonézy a smetany. Cukroví jím spíše na ochutnání, nepřejídáme se, volíme pohyb – procházky v přírodě, lyže, když je sníh, brusle… Zkrátka kompenzujeme přijaté kalorie. Razím ale heslo, že když se člověk o sebe stará celoročně, může si o svátcích trošku dopřát. Klasické pravidlo 80 : 20. Když je tělo na 80 % vyživeno správně, pak si občas, v těch 20 % můžete dopřát nějaký ten prohřešek. Žádné extrémy ani zákazy. Vánoce byly vždy o hojnosti.“

Foto: Dmytro Sheremeta, Shutterstock.com

Vánoce – to není jen jídlo, ale především společné zážitky. Ty vznikají třeba i při společném pečeníFoto: Dmytro Sheremeta, Shutterstock.com

Kateřina Cajthamlová

  • internistka, psychoterapeutka a propagátorka zdravého životního stylu

„Už deset let létáme na Vánoce do Thajska a tím se zmatkům kolem těchto komercionalizovaných svátků vyhýbáme. Dříve jsem pekla 13 druhů tradičního cukroví, rozhodně ne bez cukru!, s oříšky, pravou vanilkou, máslem a dalšími tradičními surovinami, ale většinu jsem rozdala v rodině a známým. Teď už peče dcera.“

Petra Schäferová

  • výživová specialistka ze společnosti Fitkouč

Štědrovečerní večeře je v podstatě jediný úplně klasický vánoční pokrm, jinak se stravujeme hodně podobně jako v průběhu roku. Pokud máme na něco mimořádného chuť, nevidíme to jako problém a klidně si to dopřejeme, v rozumném množství.“

Lucie Tvrdoňová

  • výživová specialistka a zakladatelka projektu Krabičkujeme

„Vánoce mám spojené s pohodou a vůní domova. Nepřeháním to s fitness verzemi, ale zároveň nejím zbytečně přemíru. Řízek si dám, bramborový salát taky. Miluji tu klasickou verzi, kterou jsme dělávali, když jsem byla dítě. Pochutnám si na štědrovečerní večeři bez výčitek. Cukroví peču klasické, ale v menším množství. Vánoce pro mě nejsou o zákazu, spíš o rovnováze a o tom si to opravdu užít.“

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Ochutnat od všeho, ale nepřejíst seFoto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Pavlína Dostalíková

  • poradkyně pro výživu a zdravý životní styl, vede NutriCentrum

„Součástí Vánoc jsou vždy různé návštěvy, kde neumíme složení jídla ovlivnit. Takže je spíše otázka, jak to funguje tam a jak to případně vykompenzujeme. Určitě se snažím doma jíst podobně jako jiné dny, na návštěvách co nejméně ochutnávat všechno cukroví a jiné nabízené dobroty. Pokud možno to nepřehánět s alkoholem, vybírat si spíše zeleninu a ideálně chodit pěšky. A nebudu lhát v tom, že někdy je to pořádné náročné.“

David Frej

  • lékař z Centra funkční a holistické medicíny v Praze

„Nejím téměř žádné ovoce ani obiloviny, takže cukroví si dám jen výjimečně. Jinak jím jako během roku, tedy hovězí maso, vejce, ryby, včetně kapra, na Štědrý den máme ale zvěřinu, dále ovčí a kozí sýry, jogurty, lesní ovoce a ořechy a malé množství zeleniny.“

Načítám