Hlavní obsah

Lehký vánoční bramborový salát bez majonézy

Hodnocení:
(70)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Jestli vás chytá žlučník už jen z představy smažené tučné ryby v kombinaci s majonézovým salátem, připravte si letos raději jeho odlehčenou verzi. Moje oblíbená je s dijonskou hořčicí, bylinkami a cibulkou. Hotová je během chvíle, neodrovná vás na zbytek večera, a přitom chutná skvěle. Zkusíte ji?

Ingredience pro:
5 porcí
Na salát
  • 1 kg brambor
  • 5 lžic jablečného octa
  • 1.5 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a pepř
  • 1/2 červené cibule
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 4 lžíce oleje
  • 1 špetka celého kmínu
Obměny dle chuti
  • česnek
  • čerstvý kopr
Článek

Postup

Krok 1: Brambory pořádně odrhněte (těsně pod slupkou je nejvíce vitaminů, proto je pokud možno neloupejte), větší kusy přepulte a uvařte v osolené vodě se špetkou kmínu doměkka. Vybírejte varný typ A, tedy salátové.

Krok 2: Mezitím smíchejte ocet s hořčicí, trochou soli a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře. Cibuli pokrájejte na proužky. Uvařené brambory překrájejte na plátky nebo klínky a ještě horké je opatrně smíchejte s octovou směsí.

Krok 3: Nechte vychladnout a smíchejte s oblíbeným rostlinným olejem a bylinkami dle chuti. Já jsem použila jarní cibulku a petržel. Jestli máte rádi kopr, neváhejte ho přidat, skvěle se sem hodí. Případně salát dochuťte prolisovaným či sušeným česnekem, s bramborami si výborně rozumí. Salát je nejlepší druhý den, když se rozleží a chutě se hezky propojí!

Jaký děláte na Vánoce salát? Klasický bramborový salát s majonézou, odlehčený vídeňský nebo úplně jiný? Napište nám svůj recept!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek