Hlavní obsah
3,1
(71)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Jestli vás chytá žlučník už jen z představy smažené tučné ryby v kombinaci s majonézovým salátem, připravte si letos raději jeho odlehčenou verzi. Oblíbená je s dijonskou hořčicí, bylinkami a cibulkou. Hotová je během chvíle, neodrovná vás na zbytek večera, a přitom chutná skvěle. Zkusíte ji?

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Salát
  • 1 kg brambor
  • 5 lžic jablečného octa
  • 1,5 lžíce dijonské hořčice
  • 1/2 ks červené cibule
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 4 lžíce oleje
  • 1 špetka kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Obměny dle chuti
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce čerstvého kopru
Článek

Postup

01.

Brambory pořádně odrhněte (těsně pod slupkou je nejvíce vitaminů, proto je pokud možno neloupejte), větší kusy přepulte a uvařte v osolené vodě se špetkou kmínu doměkka. Vybírejte varný typ A, tedy salátové.

02.

Mezitím smíchejte ocet s hořčicí, trochou soli a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře. Cibuli pokrájejte na proužky. Uvařené brambory překrájejte na plátky nebo klínky a ještě horké je opatrně smíchejte s octovou směsí.

03.

Nechte vychladnout a smíchejte s oblíbeným rostlinným olejem a bylinkami dle chuti např. jarní cibulku a petrželí. Jestli máte rádi kopr, neváhejte ho přidat, skvěle se sem hodí. Případně salát dochuťte prolisovaným či sušeným česnekem, s bramborami si výborně rozumí. Salát je nejlepší druhý den, když se rozleží a chutě se hezky propojí!

Jaký děláte na Vánoce salát? Klasický bramborový salát s majonézou, odlehčený vídeňský nebo úplně jiný? A máte na Štědrý večer svůj rodinný recept na rybí polévkusmaženého kapra?

Reklama

Načítám