Hlavní obsah

Zdravější vánoční cukroví? Jde to. Ale nic nepřehánějte, i malé kroky se počítají. Hlavní je chuť!

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Vánoční svátky bez domácího cukroví si většina lidí snad ani neumí představit. Málokdo mu odolá a v lednu se pak nestačí divit, proč nemůže dopnout kalhoty. Zkuste na to jít trochu jinak: mnohdy stačí pár jednoduchých změn.

Článek

Vánoční pečení je oblíbená kratochvíle a recepty na vánoční cukroví se jako vzácný poklad dědí z generace na generaci… Nevítaným důsledkem ovšem bývají trávicí obtíže anebo lednová kila navíc. Zkuste to letos s trochou lehkosti, nebojte se experimentovat se surovinami a možná zjistíte, že cukroví lze připravit o něco zdravěji. A přitom může být až překvapivě dobré.

Zdravé vánoční cukroví: méně cukru, víc vlákniny

V první řadě je dobré si uvědomit, že není potřeba nic zbytečně „hrotit“. Pokud se rozhodnete třeba pro linecké podle klasického receptu a „ozdravíte“ veškeré ingredience najednou, nebude to fungovat!

„Jestli si myslíte, že bílou mouku jednoduše nahradíte celozrnnou, cukr čekankovým sirupem a máslo kokosovým olejem, výsledek bude žalostný. Těsto, které potřebujete rozválet a vykrajovat formičkami, musí být poddajné a tvárné, nesmí se vám rozpadat,“ upozorňuje nutriční specialistka Lada Nosková, zakladatelka společnosti DietPlan.

Některé druhy cukroví si zkrátka žádají své a nemůžete si v receptuře dělat, co chcete. I tak ale máte šanci: například linecké slepovat marmeládou bez přidaného cukru anebo upéct vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky. To jsou kroky, které se počítají.

Jak odlehčit pečení vánočního cukroví

Dnes existuje spousta možností, pokud chcete pečení „odlehčit“. K sehnání je pohanková, rýžová, mandlová nebo kokosová mouka (vždy jimi nahraďte jen část mouky z celkového množství uvedeného u konkrétního receptu). Pohanková je bohatá na vlákninu, hořčík, zinek i bílkoviny, rýžová je lehce stravitelná a mandlová obsahuje zdravé tuky, bílkoviny a vitamin E.

Kalorickou hodnotu cukroví snížíte, když část cukru nahradíte sladidly typu stévie, čekankový sirup (obsahuje velké množství vlákniny), xylitol či erythritol. Když při pečení uberete cukr, bývá dobré přidat na jiné chuti – cukroví doladíte zdravým vánočním kořením nebo mletou pomerančovou či citronovou kůrou.

U druhů, které jste zvyklí zdobit polevou či glazurou, zvolte kvalitní hořkou čokoládu s minimálně 70 % kakaa, cukrovou polevu umí krásně zastoupit bílý jogurt smíchaný s medem.

Foto: Chursina Viktoriia, Shutterstock.com

Při pečení uberte cukr a experimentujte s voňavým kořenímFoto: Chursina Viktoriia, Shutterstock.com

Vsaďte na vločky, datle a sušené ovoce

Veškeré suroviny, ze kterých obvykle cukroví je, tedy mouka, máslo a cukr, se do určité míry nahradit dají. Bílou mouku lze doplnit celozrnnou, která má nižší glykemický index a dodáte tím tělu víc vlákniny. Skvěle poslouží i špaldová mouka, stejně jako ovesná (ta se uplatní zejména v různých kuličkách a sušenkách), do cukroví lze použít i rozemleté ovesné vločky.

Nepečené cukroví pak výborně dosladíte rozemletými fíky, datlemi nebo jiným sušeným ovocem. Obsahuje sice fruktózu, tedy ovocný cukr, jde ale o vhodnější variantu než rafinovaný bílý cukr sacharóza. Na rozdíl od něj v nich totiž najdete vlákninu, minerály hořčíkželezo a také vitaminy skupiny B. Oblíbené cukrové ozdoby a dekorace pak můžete nahradit drcenými pistáciemi či kokosem.

Neničte tradici, zkuste i nové věci

Je potřeba si ujasnit, že není možné, aby byla výsledná chuť stejná, když použijete jiné ingredience. „Chci mít cukroví zdravější – nahrazuji problémové suroviny, ale tím pádem nemohu čekat stejné chuťové vjemy. Proto bych se nesnažila nahrazovat klasiku, ale šla bych cestou nových chutí a originálních kombinací. Můžete se například pustit do výroby různých druhů kuliček, které připravíte z ovesných vloček, sušeného ovoce, datlí a fíků, ořechů či semínek,“ doporučuje Lada Nosková.

Načítám